Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat Serier & TV

Könsbyte eller kvotering i barnprogram?

SVT tar sitt ansvar för Sveriges minsta personer, och skapar kvinnliga karaktärer när kvotering inte räcker till.

När man har privilegiet att få umgås mycket med barn, så märker man ganska snabbt vad för typ av program de gillar att titta på. Vissa älskar superhjältar, andra ponnyhästar, och vissa när kinderägg öppnas på Youtube. Vad barn konsumerar formar dem och skapar normer som kan vara både positiva och negativa. Att barn får se program med mångfald, representation och starka förebilder skapar hälsosamma normer och en mer inkluderande person. Särskilt om de även möts av samma beteende hos sina föräldrar.

Vi såg nyligen på Full fart i verksta på Barnkanalen här hemma, och en av bilarna blev jag själv förvånad över att det visade sig att det var en tjejbil. Inget konstigt verkade mina ungar tycka, och ”konstigt” var det väl inte men det var en sån typisk pojkkaraktär som jag är van att se från min barndom. Det visade sig att den bilen faktiskt är en pojke i originalserien, men när SVT köpte in den så bytte de kön på Ted, så att det blev en Linn istället. Lite mer älskade jag SVT när jag läste det.

Monstertrucken Linn

SVT verkar ta sitt ansvar som normsättare, och hittar kvinnliga karaktärer även om serien egentligen inte har det. Det är så enkelt och så briljant att jag nästan skulle kunna börja gråta. Den som kom på den idén hoppas jag fick en härlig julbonus. Tyvärr tänkte de som köpte in serien Paw patrol inte lika långt, för det är nämligen en av hundarna som skrivits in på ett sätt som gör det möjligt att byta kön men i den svenska översättningen är Zuma fortfarande en pojke, trots att han har en kvinna som dubbar hans röst. Kanske skulle de ha tagit in tips från SVT när den serien köptes in. Nu är den enda tjejkaraktären skriven som en stereotypisk rosaklädd hund och kvoten är 1/6 (tills det kommer två till hundar som gästar för då är det 2/8).

Men hur viktigt kan detta egentligen vara? Måste vi få in kvinnor precis överallt nu för tiden? 

Ja, vet du vad. Kvinnor måste faktiskt vara med precis överallt nu för tiden. Och det är egentligen inget nytt, de skulle varit med precis överallt även förr i tiden, men det var bara ingen som gjorde något åt saken. Och det är precis så viktigt för kvinnobarn som för mansbarn att se mångfald och jämnställdhet i sin vardag. Det är såklart inte bara för att se jämställda könsroller, det är minst lika viktigt att möta etnisk och social mångfald. Även personer med funktionsvarianter, som har downs syndrom eller är på autismspektrat. Att möta människor som är som du, fast på samma gång också inte är som du, är enormt viktigt.

Tack SVT för att ni försöker sätta bättre normer.  💕

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.