Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Kvinnodagen – Vi hyllar kvinnorna

womenIdag är det internationella kvinnodagen. Vi kommer alla att bli påminda om hur det ser ut för kvinnor runtom i världen. Många kommer att be om en Mans-dag, vissa kommer att få en tankeställare och andra kommer att försöka förändra. Vi på Onyanserat ser ojämställdheten och vill göra er medvetna om den också.

Till alla kvinnor där ute. Ni är grymma precis som ni är. Låt ingen få er att känna något annat.

 

THERESE

emmawatson

Jag har de senaste dagarna sett Emma Watson lite överallt. Hon var nämligen med i Vanity Fair på en bild där hon inte hade BH på sig. Tydligen så får man inte det om man är FN-ambassadör för jämställdhet mellan könen, om man lyssnar på kommentarerna som följde vill säga. Det är tydligen inte okej att visa sig på ett sånt sätt om du ska kalla dig feminist. Emma Watson blir alltså nu nedtryckt av ”feminister” för att hon inte är feminist nog. Något så absurt får det verkligen att vända sig i magen på mig.

Emma Watson är inte bara en lysande skådespelare, ambassadör och kvinna. Hon är även en fantastisk förebild och hon arbetar outtröttligt med att jämna ut orättvisor mellan könen i världen. Jag hyllar dig idag och tycker att du får fotas hur du vill och var du vill, både med och utan BH.

LINDMAN

Dr. Sylvia Earle tillsammans med en annan prominent miljökämpe och regissören Fisher Stevens

Jag vill ta tillfället i akt och lyfta fram en sann inspiratör, ett föredöme för vår planet och en av de absolut coolaste kvinnor jag vet. Dr. Sylvia Earle, även känd som ”Her Deepness” efter sina dryga 7 000 timmar under vatten är en marinbiolog, oceanograf, författare och upptäcktsresande som har håvat in (pun intended) utmärkelser för sin kamp att rädda våra världshav. Men vägen har inte direkt varit spikrak. Hon var nämligen inte bara sorgligt ensam som kvinna i sin position utan fick också utstå en hel del glåpord i början av sin imponerande karriär. ”Inte kan väl en kvinna…” yada yada, ja men det där vanliga tröttsamma ni vet. Nu är hon USA’s främsta forskare inom sitt område och hon brinner fortfarande, vid 80 års ålder lika mycket för kampen. Nu är det dock ett helt annat ljud i skällan när framstående kollegor och celebriteter dyrkar marken hon går på.

Men för att nå dit tvingades hon helt enkelt ignorera sina trista belackare och dedikerade istället sitt liv åt den typ av djurarter som inte dömer dig för ditt kön eller etnicitet, valhajar och soldatfiskar för att nämna några. För detta fick hon också sista ordet när hon 1998 blev utsedd till ”Hero for the Planet”, i sanning en utmärkelse att avundas, för vad kan väl vara finare än att vara hjälte över hela vår planet? Men redan på 70-talet skakade hon om ett gubbvälde genom att leda historiens första team av kvinnliga djupdykare, sponsrat av NASA. Expeditionen döptes till Tektite II och tidigare hade inga kvinnor varit tillåtna på den här typen av expeditioner men tack och lov var den här manliga initiativtagaren något mer logiskt tänkande och ”försvarade” sitt kontroversiella beslut med “well, half the fish are female so I guess we could put up with a few women.’”
Det visste hon givetvis inte då men just denna extremt framgångsrika grupp kvinnor skulle senare komma att bli anledningen till att NASA så småningom öppnade upp sitt rymdprogram även för kvinnor.

Det känns egentligen helt absurt och tragiskt att ens behöva skriva något som borde vara så självklart men vi vet ju alla att verkligheten tyvärr ofta ser ut så här, och trots att vi har kommit något längre så här år 2017 så kämpar världens kvinnor fortfarande med samma trötta problematik, lika värde för lika jobb. Hur som helst, Earl har gjort så otroligt mycket för vår planet och jämlikhetskampen inom forskning att hon rätteligen förärats en alldeles enastående dokumentär, Mission Blue. Surfa in på Netflix och förundras över vår vackra värld, som vi är på god väg att förstöra och en mänsklig förebild för både kvinnor och män. Jag är nämligen fullständigt övertygad om att om alla människor hade haft ett lika stort hjärta som Dr. Sylvia Earle så skulle den här världen vara betydligt mycket mysigare att leva i.

EMBLA

legally blonde
Reese Witherspoon i Legally Blonde

Som Therese redan varit inne på är det inte lätt att vara feminist. Och jag vet inte om det är andra feminister eller annat löst folk som vill hitta sprickor i fasaden. Men vet ni, för att vara feminist behöver inte precis allt man gör vara feministiskt. Jag tänker på en feministisk film som heter Legally blonde. ”Va?” tänker du kanske, ”Legally blonde är väl inte feministisk!?”. Jo! Sen har den en massa andra brister som att den inte representerar några andra än vita, smala, norm-människor överhuvudtaget men låt oss idag lägga det åt sidan.

Elle, som är huvudpersonen, gör ju en fantastisk resa från att ha varit helt beroende av sin kille och mest levt på vad andra tycker om hennes utseende till att bli självständig, utveckla sina talanger, helt skita helt i sin (numera ex-kille) och ja – fortfarande ändå sminka sig. Att Elle behåller sitt intresse för smink och utseende kan ju inte anses som en feministisk handling i sig, men det spelar ingen roll. Man kan nämligen vara feminist och ändå vilja sminka sig. Det viktiga är väl för vem man gör det – lyckas man förflytta fokus från mannens blick till sitt eget välmående är det kanske en resa nog för oss som ändå är uppfostrade med att göra allt för att se bra ut. Kan man dessutom ha kul med smink och utseende istället för att försöka efterlikna en norm så är der ju ännu bättre.

Idag hoppas jag att vi kan uppmärksamma de orättvisor som finns kvar mellan könen, men också sluta leta efter sprickor i feministfasaden. Orättvisorna blir nämligen inte mindre av att en feminist avslöjas med smink eller att ha bröna ute på bild. Nej, allt sånt där hjälper inte den feministiska kampen men låt fokus ligga på det som verkligen är problemet. Det vinner vi alla på.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.