Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Lovande svenska filmpremiärer i höst

Höstens svenska långfilmspremiärer har presenterats av Filminstitutet, och det ser ovanligt intressant och lovande ut. På fredag kommer Searching for sugarman, Malik Bendjellouls dokumentär som redan prisats runt om i världen. Den handlar om folkmusikern Rodriguez, som misslyckades med karriären i 1970-talets USA, gick upp i rök och blev i stort set dödförklarad. Men utan hans kännedom hade han blivit superstjärna i Apartheidregimens Sydafrika, och en dag bestämmer sig två sydafrikanska fans för att ta reda på vad som hade hänt med deras hjälte.

På fredag har Searching for Sugarman svensk premiär, och dessutom har regissören hintat om att det kan vara en spelfilmsversion på gång i Hollywood. Vi får väl se!

Searching for Sugar Man from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

I början av september kommer Ester Martin Bergsmarks konstfilm/dokumentär Pojktanten, som fick pris för bästa dokumentär på Göteborgs filmfestival i januari, och som vi recenserade redan då. Och en vecka senare är det dags för den dokumentär som man nästan blir förvånad över att den inte redan är gjord – det vill säga den stora berättelsen om Olof Palme. I Palme berättar Maud Nycander och Kristina Lindström med bilder från Svt:s arkiv och privata super8- filmer från familjen Palme historien om ”en av de mest komplexa och märkvärdiga svenska personerna i modern tid”, som det heter. Känns onekligen som rätt obligatorisk tittning.

PALME from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Patrik Ekelunds långfilmsdebut Flimmer får äntligen premiär den 21 september. Den brunbeiga, skruvade kontorskomedin visades redan på filmfestivalen i Göteborg i januari, och här finns min recension. Och nu finns det äntligen en trailer också:

FLIMMER from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Årets indiedebutant blir nog Gabriella Pichler med  Äta sova dö,  om 20-åriga Rasas kamp för att lyckas stanna kvar i sin by, trots bristen på jobb och trots samhällets krav på att leta i hela landet efter möjligt arbete. Filmen är redan omtalad och har bland annat visats på kritikerveckan på Venedigs filmfestival.

Äta, sova, dö from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

11 november kommer den film som i alla fall jag ser mest fram emot under hösten – Callgirl. Mikael Marcimain, som gjorde de eminenta Svt-serierna Lasermannen och Upp till Kamp gör här sin första långfilm, som tar sin utgångspunkt i Geijeraffären 1976, där Sveriges justitieminister anklagades för att ha gått på bordell. En bit svensk samtidshistoria alltså, precis som i Marcimains tidigare verk. Och flera av skådisarna som han arbetat med tidigare är också med här -bland andra Simon J. Berger, David Dencik och Ruth Vega Fernandez. Att döma av trailern verkar det bli precis så mäktigt som jag vill ha mina samtidshistoriebaserade långfilmer.

Call girl from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

Mer historiskt baserat blir det i Jan Troells svartvita film Dom över död man, om Torgny Segerstedt, antinazisten som var chefredaktör för Göteborgs handels- och sjöfartstidning. I huvudrollen syns danske Jesper Christensen, vilket föranleder den oundvikliga touchen av danska som Segerstedt därför talar i filmen. Något Troell bestämde sig för var helt okej, men som jag hade lite svårt att blunda för i trailern i alla fall.

Jesper Ganslandt följer upp Farväl Falkenberg och Apan med Blondie, familjedramat där Carolina Gynning skådisdebuterar i sällskap med bland andra Marie Göranzon, Alexandra Dahlström och Helena Af Sandeberg.  Karzan Kaders Bekas, om två hemlösa kurdiska pojkar som försöker ta sig till USA, och som gjorde försäljningssuccé i Cannes, får premiär i november. Och på själva biohögtidsdagen 25 december blir det mammiga hårdrocksbröder i Värmland, med Mia Skäringer som kärleksintresse för dem båda, i Ulf Malmros Mammas pojkar. Bland annat. Här kan ni läsa listan på alla filmer, och se alla trailers.

Mammas pojkar from Film&TV-Producenterna on Vimeo.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.