Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Arrr-rated movies

mandagslistan

Ahoy! Tro det eller ej, men idag är det Talk like a pirate-day. Så förutom att ställa in Facebook så att allt är på piratiska, det gör ni under Inställningar och Språk (English Pirate), tycker jag ni ska slå upp en rejäl bägare med rom och se en schysst träbensrulle i afton. Här är tre alternativ av lite olika karaktär:

captain-blood

Kapten Blod (1935)
Söker man på ”stilig, snabbtänkt sjörövare med överklassmustasch” bör det dyka upp en bild på Errol Flynn om sökmotorn fungerar som den ska (Google verkar ha vissa tekniska problem idag).

I klassiska matinéfilmen Kapten Blod spelar Errol Flynn Peter Blood, en doktor som felaktigt döms som förrädare och skickas i exil till en koloni i Karibien. Väl där, efter några avgörande händelser, tar han upp en karriär som pirat för att slå tillbaka på sina fiender.

Errol Flynn visar även fin svärdsteknik i Slaghöken (1940), och i Robin Hoods äventyr (1938) inte att förglömma. Får nog ta ett Flynn-maraton nån ledig helg då jag inte har nån kölhalning på schemat.

princess-bride

Princess Bride (1987)
Princess Bride är kanske inte den första piratfilmen som man tänker på, men Cary Elwes spelar ju faktiskt den mytomspunne Dread Pirate Roberts där bakom sin mask. Utseendemässigt är han i alla fall ganska nära Errol Flynns uppenbarelse, om det nu inte är Douglas Fairbanks i The Mark of Zorro som är förebild. Skit samma, en nobel pirat är vad han är.

Och det bjuds också på ett flertal fäktningsscener av män i trikåer. Inte minst från den spanske svärdvirtuosen och hämnaren Inigo Montoya som vevar värja på ett alldeles formidabelt sätt. En av de finaste filmerna som finns därute, hör ni det, era landkrabbor?

Kapten Flintlåspistol

Black Sails (2014-)
En TV-serie får också vara med, och får representera den lite mer moderna pirattolkningen. Det är en dramatiserad blandning av verkliga händelser och en prequel till Robert Louis Stevenson litterära klassiker Skattkammarön. Att Michael Bay är producent är en garant för att ett antal spektakulära explosioner ska inträffa, men Black Sails har som tur är fler kvaliteter än så.

Kapten Flint och hans besättning är ute efter det spanska skeppet Urca de Lima som förlist med en gigantisk guldskatt ombord. Men att kriga mot både engelska flottan och konkurrerande piratgäng kräver sin skicklighet. Plus för att även starka kvinnliga karaktärer får plats, såsom den coola Anne Bonny. Blimey!

 

Har ni andra tips på sevärda pirater, kommentera på. Ni har säkert noterat att en viss Jack Sparrow saknas i listan, tänkte att den var för uppenbar och således inte särskilt gångbar som tips till er läsare.

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.