Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Dödsstraffet – brott eller straff?

mandagslistan

Den 10 oktober varje år är det den Internationella dagen mot dödsstraff. Denna dag uppmärksammas av bland annat FN, Amnesty och nu också Onyanserat som tar tillfället i akt att lista ett antal mycket sevärda, om än jobbiga att se, filmer där dödsstraff problematiseras, ett straff som många snarare anser är ett brott.

Listan innehåller självklart bara ett urval så kom gärna med era tips också där civilisationens strängaste straff prövas mot vår etik och vårt behov av hämnd.

12 edsvurna män (1957)

Klassiker som ståtar med plats 5 på IMDb:s lista på populäraste filmer. Henry Fonda spelar jurymedlem nr 8 som till skillnad från de andra i juryn inte alls är så säker på att en ung man misstänkt för mord är skyldig, och övertygar dem att bevisen måste granskas närmare innan de gör något förhastat.

12-angry-men

Dancer in the Dark (2000)

Samarbete över gränserna mellan bland andra danska Lars von Trier och isländska Björk i detta musikaldrama inspelat i Sverige som ska likna USA på 60-talet. En film som får en att må riktigt dåligt när synskadade Selma går från ett miserabelt liv till ett rent helvete.

dancer-in-the-dark

Dead Man Walking (1995)

Ett strålande skådespel av Susan Sarandon (vann Oscar) och Sean Penn (nominerad till Oscar) när syster Helen tar sig an den påfrestande uppgiften att trösta den dödsdömde Matthew, och finner sig snart sympatisera både med mördaren såväl som offrets familj.

dead-man-walking

Den gröna milen (1999)

Frank Darabont regisserar med Den gröna milen återigen en Stephen King-bok i fängelsemiljö, duon står bakom Nyckeln till frihet också. Och det är en mycket gripande och effektivt berättad historia om dödsstraff, sadism och rasism bland samhällets värsta. Mitt i all ”verklig” ondska finns även vissa övernaturliga inslag.

the-green-mile

En liten film om konsten att döda (1988)

Ett helt meningslöst mord leder så småningom till en synnerligen osentimental avrättning i statlig regi. Krzysztof Kieslowski har skapat en mycket rå film, och faktum är att det bara avrättades en i Polen efter att filmen släppts. Men vilken roll filmen spelade i detta låter jag vara osagt, vid tiden föll kommunismen ihop vilket sannolikt bidrog än mer till en lindrigare straffskala.

a-short-film-about-killing

Ärans väg (1957)

Lite anmärkningsvärt den andra filmen på denna korta lista som härstammar från 1957. Men Stanley Kubricks film är väl värd att ta upp. Placerad i första världskrigets skyttegravar vägrar överste Dax (Kirk Douglas) att skicka ut sina soldater till en säker död. För det blir tacken krigsrätt där frågan om feghet och myteri ska fastslås.

paths-of-glory

 

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.