Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: En hyllning till döttrar

mandagslistan

Det är ingen direkt hemlighet att filmindustrin är mansdominerad. Det är i regel män som producerar, män som är manusförfattare, män som regisserar, män som har huvudrollerna. 2014 hade bara 7 % av filmerna på IMDb Top 250 en kvinnlig regissör, 11 % av dem hade kvinnliga manusförfattare. Så länge fördelningen ser ut så kommer det alltid vara betydligt enklare för oss som skriver om film att hitta fler starka rollprestationer, intressanta karaktärer och coola citat levererade av män.

Som tur är finns det undantag. Givetvis. Alla kvinnor spelar lyckligtvis inte försvarslösa offer, hunsade mödrar eller tysta väsen i skymundan. Nyligen hemkommen från min brorsdotters dop tänker jag därför passa på att hylla alla fantastiska döttrar på film, och här är några exempel på filmer och serier som lyckats väl med att lyfta fram fenomenala tjejer.

arya-stark

Game of Thrones och Arya Stark
Från att mest irrat omkring på villovägar i serien utan att kunna påverka allt för mycket själv, alltid cool dock och med vass tunga, har Arya Stark i senaste säsongen blivit en skoningslös kraft att räkna med. Inte minst tack vare hennes nya assassins-skills som gör att hon nu kan förklä sig till oigenkännlighet. Efter att fått hela sin familj nära på utplånad är nu Stark på stark frammarsch igen, och jag ser verkligen framemot mer av Arya.

juno

Juno
Att bli på smällen som tonåring är kanske ingen drömsits direkt, och när det händer 16-åriga Juno upptar snart tankar kring kärlek, moderskap, abort och adoption hela hennes tillvaro. Men Juno tacklar situationen fantastiskt bra, inte minst med underbar sarkasm.

becca

Californication och Becca
Det är inte helt lätt alla gånger för Becca att ha Hank Moody som far och förebild. Om hon nu inte också vill satsa på att bli häradsbetäckare, knarkare och alkoholist. Tillvaron är ofta kaos, men fylld med villkorslös kärlek. Becca fungerar inte bara som Hanks cyniska samvete utan också som en egen stark kraft när vuxenlivet står för dörren.

merida

Brave och Merida
Att Disney gör filmer med kvinnliga hjältar var länge något väldigt sällsynt. På senare år har möjligen även de fattat galoppen med exempelvis Frost, men när Brave kom något år tidigare var det nästan en sensation att de placerat en rödhårig, vild tjej i huvudrollen. Men den skotska prinsessan Merida, frigjord och frispråkig som sig bör, gick sin egen väg och gjorde självklart succé.

chihiro

Spirited Away och Chihiro
Till skillnad från Disney är det mer regel än undantag att Hayao Miyazaki satte starka, självständiga tjejer i hjälterollen. I Spirited Away exempelvis när tröga föräldrar förvandlats till grisar får Chihiro ta tag i situationen själv. Att hon hamnat i en mystisk andevärld gör det hela bara lite mer komplicerat, men knappast oövervinnerligt för en slagkraftig tjej som Chihiro.

katniss

The Hunger Games och Katniss
Postapokalyps till trots, med en schysst pilbåge kan man ändå slå världen med häpnad. Katniss hamnar som bekant i alla möjliga trubbel när makthavarna försöker göra bra om än dödlig och lite orättvis TV. Men Katniss leker man inte med ostraffat. Hennes lojalitet, passion och nämnda färdighet med pilbåge överglänser överheten i slutändan som snopna får se sig slagna av en mycket rådlig tjej med girl power så det räcker och blir över.

hit-girl

Kick-Ass och Mindy/Hit-Girl
I kategorin ”Tjejer med fult språk och ninja-skills” hittar vi unga Mindy som när hon är superhjälte går under namnet Hit-Girl. Hennes frispråkighet är minst sagt upplyftande, men hennes förmåga att oskadliggöra skurkar är än mer imponerande. En del har hon förstås snappat upp av superhjältepappan Big Daddy, men Hit-Girl är ytterst potent att ta hand om sig själv trots ringa ålder.

antonia

Antonias värld och Danielle, Therese och Sarah
Den möjligen lite förbisedda, holländska filmen Antonias värld är en riktigt mustig släktsaga om fyra generationer kvinnor. Fylld med humor och färgstarka karaktärer med Antonia som matriark är detta en magnifik hyllning till kvinnans oberoende.

mathilda

Léon och Mathilda
När Mathildas familj brutalt dödas är möjligen grannen Léon som råkar vara yrkesmördare inte det bästa sällskapet för den unga tjejen. I alla fall skulle nog socialen ha en del problem med det. Men Mathilda, som bestämt vill hämnas sin lillebror, lyckas snart övertyga Léon om sin egen förträfflighet och får stanna hos honom. Mathildas drivkraft kan flytta berg (och även se till att korrupta poliser sprängs).

Det här är bara några exempel som sagt. Kom gärna med fler förslag på grymma tjejer. Vilka är era favoriter?

Läs tidigare måndagslistor:

2 COMMENTS

  1. Oh ett par av mina absoluta favoritfilmer Juno och Antonias Värld… Vem vill inte ha Arya som dotter? Topnotch-crew hela högen! Bästa filmöveraskningen var ju när Cage skjuter sin brorsdotter rätt i bröstet i Kick-Ass
    Mathilda i Leon <3

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.