Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: FN, FN, FN och FN

mandagslistan

24 oktober är det FN-dagen i vanlig ordning, och Förenta Nationerna i all ära men idag uppmärksammar jag fyra andra FN. Nämligen skådisar som råkar ha FN som initialer. Med den premissen hoppades jag kunna lyfta fram en lista med ett udda gäng, och vad sägs om nedan originella skara? Kommer du på någon annan skådis med FN som initialer så hör av dig.

France Nuyen

France Nuyen som Elaan i Star Trek: The Original Series S03E13
France Nuyen som den förföriska Elaan i Star Trek: The Original Series S03E13

Fransk-vietnamesiska France Nuyen föddes i Marseille 1939, upptäcktes och fick vara på ett omslag av Life Magazine 1958 och påbörjade sen en skådespelarkarriär. Det blev en hel del mindre TV-serieframträdanden genom åren, bland annat i Columbo, Charlies änglar och Automan (!), och trekkers kan möjligen komma ihåg henne som Elaan of Troyius som hade en fling med Captain Kirk minsann. Noterbara filmer är Slaget om Apornas planet (1973), men vid det laget hade det gått rejält utför kvalitetsmässigt för apfilmerna, och The Joy Luck Club (1993), om fyra asiatiska mor- och dotterrelationer i USA som till skillnad från aporna verkar riktigt sevärd.

Francesca Neri

francesca-neri
Francesca Neri Hannibal

52-åriga italienska Francesca Neri deltar förutom i ett otal italienska filmer jag inte har koll på i Hollywoodproduktionerna Hannibal (2001), där hon spelar hustrun Allegra till Florenspolisen Rinaldo Pazzi, och Collateral Damage (2002), där hon spelar terroristen Selena som jävlas med Schwarzenegger. Hon har också en huvudroll i Pedro Almodóvars Köttets lustar (1997) som Elena, en knarkande diplomatdotter med allmänt trassligt liv.

Franco Nero

Franco Nero i Django
Stenhård Franco Nero i Django

Italienaren Franco Nero, född 1941, fick sitt genombrott i spaghettiwestern Django (1966). 1987 kom en uppföljare till den (Django strikes again) och ja, Franco gör även en cameo i Tarantinos Django Unchained (2012). Andra roller i ett urval är som general Ramon Esperanza i Die Hard 2 (1990), som tysk spion i Styrka 10 från Navarone (1978), och rösten till Topolino i Bilar 2 (2011). Han nominerades av Golden Globes till Most Promising Newcomer för sin roll i Camelot (1967). Med i ensemblen då var Vanessa Redgrave som senare blev hans fru.

Figge Norling

Figge Norling i random Beck-film
Figge Norling i random Beck-film

Figge Norling var het på 90-talet med Svart Lucia (1992), TV-serien Radioskugga och giftermål med Tova Magnusson. Sen dess har han gått lite under radarn, och mest jobbat som scenograf, regissör och föreläsare. Var tydligen med i Let´s Dance för några år sedan, det får vi försöka förlåta, han verkar vara en sympatisk prick annars.

Läs tidigare måndagslistor:

3 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.