Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Fotbolls-EM special – Berömda fotbollscitat

mandagslistan

Idag listar vi ett antal tänkvärda, tokiga eller bara roliga citat med bakgrund av den där fotbollsturneringen som fortfarande pågår.

Vi börjar med ett citat från en presskonferens där Lasse Lagerbäck trasslade in sig lite obekvämt efter att Island överraskande slagit ut England:
”När du vinner sådana matcher så känner du en enorm glädje gå genom din kropp. Det är svårt att beskriva, jag skulle kunna jämföra det med något annat, men jag vet inte om jag ska göra det här…”, sa Lasse och la till: ”Det var så länge sedan också.”

simpson-island

Skrällarna i EM fick mig att tänka på den uruguayanske journalisten Eduardo Galeanos ord:
“In his life, a man can change wives, political parties or religions, but he cannot change his favourite soccer team.”

Då kan han inte hängt med så mycket i årets EM. Svenskarna har gått från att hålla ja, lite lagom på Sverige förstås till att gå all in på just Island. Nu blir det väl att hålla på Wales istället antar jag. Komikern Messiah Hallberg fick förövrigt till en rätt skön tweet angående Zlatan Ibrahimovics övergång från Paris Saint-German till Manchester United:
”Som United-supporter har jag inte varit såhär exalterad sen jag var PSG-supporter.”

Wales, ja. Hur har egentligen de lyckats gå så här långt? Inte sedan Sverige 1992 har en EM-debutant tagit sig så pass långt som till semifinal. Phil Woosnam, tidigare manager för Wales, nu död, uttryckte det såhär:
“The rules of soccer are very simple, basically it is this: if it moves, kick it. If it doesn’t move, kick it until it does.”

Liknar kanske en del av taktiken walesarna kör med ändå, men nog har de visat lite mer finess stundtals också. Måtte de slå portugiserna bara som inte ens lyckats vinna en match än under ordinarie speltid eller förlängning.

Kanske att jag håller på tyskarna ändå. Men det är ju inte så spännande å andra sidan. Om ni nu tyckte det var dramatiskt i matchen mot Italien kan ni knappast hört Gary Linekers bevingade ord eka i huvudet:
“Football is a simple game; 22 men chase a ball for 90 minutes and at the end, the Germans win.”

Fast det var faktiskt första gången Tyskland lyckades slå ut Italien i ett EM eller VM.

simpson-wales

Några kanske saknar Holland förresten. De missade ju EM, främst för att de förlorade så många matcher i kvalet. Kanske kan det bero på att de inte räknar så bra heller. Ruud Gullit förklarar en förlust:
“We must have had 99 percent of the game. It was the other three percent that cost us the match.”

Fotboll är helt klart enklare än matematik i alla fall. Bob Paisley, legendarisk spelare och tränare i Liverpool, rådde exempelvis sina adepter att inte tänka för mycket:
“If you’re in the penalty area and don’t know what to do with the ball, put it in the net and we’ll discuss the options later.”

Vi får väl se om Wales kan snappa upp det rådet. Frankrike verkar i alla fall inte behöva så mycket hjälp i år, trots att den inte så smarte men ändå hyggligt spelintelligente Samir Nasri saknas. Efter att inte blivit uttagen stängde nog hans flickvän Anara Atanes dörren så länge Didier Deschamps är förbundskapten:
“Fuck France and fuck Deschamps! What a shit manager.”

Själv tippade jag Frankrike som vinnare innan turneringen. Om en vecka vet vi hur det gick.

Läs även andra Måndagslistan Fotbolls-EM special:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.