Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Fotbolls-EM special – Om EM avgjordes med film

mandagslistan

Snart dags för kvartsfinaler i fotbolls-EM. Om det nu vore film och inte fotboll som det tävlades i har Onyanserat svaret på hur slutspelet skulle gå.

Nedan förutsätter dock att England och Spanien vinner sina åttondelsfinaler senare ikväll mot Island respektive Italien. Annars kommer tungur knifur och Roberto Benigni också vilja vara med och göra upp.

Kvartsfinal: Portugal – Polen
Portugal är närmast ett U-land inom film, men eftersom landet brukar naturalisera brasilianska fotbollsspelare för att fuska till sig ett bättre landslag låter vi dem även här låna in en brasse. Men  Tropa de Elite (2007), trots aggressiv spelstil, biter inte på Polen som ställer upp med Krzysztof Kieslowskis En liten film om konsten att döda (1988). Ett meningslöst mord leder så småningom till en osentimental avrättning. Polen dödar matchen och går vidare till semifinal.

en-liten-film-om-konsten-att-doda

Kvartsfinal: Frankrike – England
Frankrike är svårslagna både på fotbollsplan och på duken. Men det blir tufft mot engelsmännen. England har valt Brazil (1985) i hopp om att få sydamerikansk fart på anfallsspelet men också att göra det extra krångligt för fransoserna att tråckla sig genom deras försvar. Det blir dock dystopi på riktigt för de byråkratiska britterna eftersom Frankrike smart nog valt Jeunets Delikatessen (1991) och maler följaktligen ner England. Frankrike äter upp engelsmännen och går vidare till semifinal.

delicatessen

Kvartsfinal: Tyskland – Spanien
I ett försök att förvilla tyskarna väljer Spanien The Others (2001) av Alejandro Amenábar. Om spanjorerna vore spöken kanske de ändå har en chans. Men trots en som vanligt likblek Iniesta slår planen slint eftersom den tyska maskinen är alltför rationell för att bry sig om övernaturligheter. Deras val Spring Lola (1998) av Tom Tykwer ger Tyskland farten de behöver för att springa ifrån spanjorerna och gå vidare till semifinal.

spring-lola

Kvartsfinal: Wales – Belgien
Svårt att hitta kandidater för Wales som inte ståtar med en alltför välkänd filmrepertoar, men en film som ändå utspelar sig i den brittiska riksdelen är Engelsmannen som gick upp för en kulle men kom ner från ett berg (1995). Men även belgarna finner det föga ansträngande att bestiga det walesiska berget, och Belgien som åtminstone samproducerade Trion från Belleville (2003) flyger väloljat upp för berget och går vidare till semifinal.

trion-fran-belleville

Semifinal: Polen – Belgien
Polen som överraskat alla genom att ta sig så här långt börjar nu flacka runt planlöst precis som Adrien Brody i The Pianist (2002). Och utan plan kan inte polackerna stå emot belgarna som med Mördande konkurrens (2005) gör processen kort. Eller ja, matchen är förvisso ungefär lika lång som alla andra. Till tonerna av Chopins Nocturne i C-moll spelar sig Belgien vidare till final.

mordande-konkurrens

Semifinal: Tyskland – Frankrike
Tyskland går bokstavligen på en mina i semifinalen mot Frankrike, och det är extra ödesdigert när man nu befinner sig på Das Boot (1981). Fransmännen å sin sida har mycket förutseende skickat sin bästa städare, och Leon (1994) ser till att det blir snygga skott. Medan tyskarna sjunker vidare går Frankrike till final.

leon

Final: Frankrike – Belgien
För bara fem år sen skulle det vara absurt att tippa Belgien i en EM-final. Men med tanke på att belgarna med JCVD (2008) lyckades göra en film om och med Jean Claude van Damme som faktiskt är sevärd borde man förstå att de minsann kan lyckas även med det till synes omöjliga. Mot Frankrikes överklass, som i finalen tagit hjälp av Jean Renoir och läst på extra om Spelets regler (1939), har dock inte den enkle kickboxaren någon chans. Fransmännen vinner den åtråvärda pokalen på hemmaplan, precis som de gjorde i VM 1998. Då var det Truffauts De 400 slagen (1959) som avgjorde finalen, inte så många som känner till det. Allez! Allez!

spelets-regler

Läs även andra Måndagslistan Fotbolls-EM special:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.