Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Högst rankad film per årtionde

mandagslistan

Idag tittar vi närmare på vilken film som är rankad högst på IMDb per årtionde från 1960-talet och framåt. För att göra det lite mer intressant väljer jag även ut mina favoriter.

Hur ser dina val ut? Printa ut sidan, plita dit era favoriter vid anvisad plats och spika upp sidan på adekvat hedersplats i ert hem.

Som alltid med frågan vilken film som är bäst ändrar sig svaret bra mycket oftare än Gandalf byter färg. Gör jag om detta om någon dag eller så kan ni räkna med att listan ser helt annorlunda ut. Så är det säkert för er också, så använd blyerts i ovan beskriven övning.

1960-talet

IMDb: Den gode, den onde, den fule (1966). En episk western regisserad av Sergio Leone med en cool Clint Eastwood och musik av Ennio Morricone känns som en passande vinnare för detta årtionde.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb har inte en chans när mer obskyra filmtitlar grävts fram.

Mitt val: Dr. Strangelove eller: Hur jag slutade ängslas och lärde mig älska bomben (1964). Här går jag inte bara på längst titel vinner utan för att Stanley Kubricks domedagskomedi med Sellers i högform är så vansinnigt rolig.

Ditt val:

1970-talet

IMDb: Gudfadern (1972). Detta legendariska maffiaepos nämns nästan alltid när det pratas bästa film genom tiderna.

alien

Mitt val: Alien (1979). Men sånt prat lyssnar inte jag på för jag hör ändå inget ute i rymden där jag hellre befinner mig. Go Ripley!

Ditt val:

1980-talet

IMDb: Rymdimperiet slår tillbaka (1980). Även om det i mitt tycke är den bästa Star Wars-filmen känns den ganska otippad ändå.

blade-runner-deckard-tears

Mitt val: Blade Runner (1982). Själv väljer jag dock en annan film med Harrison Ford. Den är så enastående fenomenal att jag knappt kan sätta ord på hur [insert credit] den är.

Ditt val:

1990-talet

IMDb: Nyckeln till frihet (1994). Det här fängelsedramat har varit etta på IMDb sen 2008, och visst är det en gripande Stephen King-adaption med Tim Robbins och Morgan Freeman bakom galler.

livet-ar-underbart

Mitt val: Livet är underbart (1997). Men ingen kombinerar djävulsk ondska med humor lika briljant som Roberto Benigni i denna lekfulla (!) berättelse från ett koncentrationsläger. Stor konst.

Ditt val:

2000-talet

IMDb: The Dark Knight (2008). I en ytterst påkostad actionrulle får Christopher Nolan äntligen till en mörkt mysig historia om Batman som inte känns trikåtöntig.

volkswagen-transporter-1973-little-miss-sunshine

Mitt val: Little Miss Sunshine (2006). Jag plockar istället en lågbudgetrulle packad med charm och kärlek. Dysfunktionalitet i en folkabuss när den är som bäst.

Ditt val:

 

Läs tidigare måndagslistor:

5 COMMENTS

 1. Min personliga lista
  60: Harmonica – en hämnare
  70: Gudfadern
  80: Star Wars Episode 5: Rymdimperiet slår tillbaka
  90: Pulp Fiction
  00: Old boy – hämnden
  10: Drive

 2. Min personliga lista
  60: Harmonica – en hämnare
  70: Gudfadern
  80: Star Wars Episode 5: Rymdimperiet slår tillbaka
  90: Pulp Fiction
  00: Old boy – hämnden
  10: Drive

 3. En fin lista, absolut. Jag håller också Drive högt detta decennium, men tänkte avvakta till 2020 innan jag uttalar mig om det. 🙂

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.