Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Nio robotar från förr

mandagslistan

Det är 1950-tal. Ett världskrig är ganska nyligen avslutat, och industrin är på frammarsch. Tekniska framsteg och kapplöpning i rymden sammanfaller med en mycket aktiv science-fictionscen. Framtidsvisioner ritas upp, och tankar kring utomjordiskt liv fascinerar enormt.

Det är därför inte så konstigt att roboten får en renässans under denna tid. För helt ny är ju inte roboten på film ens på 50-talet. En tidigare filmrobot är exempelvis Maria/Maschinenmensch i Fritz Langs mästerliga Metropolis från 1927. Men det är som sagt nu robotarna anfaller på bred front.

Nedan har jag listat nio fantastiska robotar från förr där kriteriet är att det ska vara från en film från 1950-talet.

gort

Gort i The Day the Earth Stood Still (1951)
Klaatu och hans robotföljeslagare Gort åker runt i rymden och sprider ett fredligt budskap. Men när deras flygande tefat landar på Jorden kan förstås inte människorna låta bli att skicka armén på dem. Vi får därefter försöka förklara mänsklighetens förträfflighet, och att vi minsann faktiskt har ett existensberättigande. För att inte Gort ska förinta allt och alla med sitt laservisir är det bra att kunna lösenordet: Gort, Klaatu barada nikto.

 

ro-man

Ro-Man i Robot Monster (1953)
I kategorin Robotar med päls hittar vi Ro-man. Filmen i sig är en präktig kalkon, delvis tack vare en icke existerande budget och en fjunig regissördebutant. Den stackars killen som spelar roboten fick dra på sig en gorilladräkt och en dykarhjälm och hoppas på det bästa helt enkelt. Efter att ha slaktat hela Jordens befolkning blev Ro-Man kär i den sista överlevande familjens dotter. Tror inte känslorna var besvarade.

 

tobor

Tobor i Tobor the Great (1954)
Den här filmen är riktad mot barn, och särskilt skräckinjagande är ju inte plåtschabraket Tobor (läs namnet baklänges om ni vågar). Roboten är tänkt att ersätta mänskliga piloter vid farliga rymdresor, men kommunister snor Tobor och programmerar om honom. Han kan inte prata vilket gör det hela extra mystiskt. Eller konstigt om man så vill.

 

chani

Chani i Devil Girl from Mars (1954)
En djävulsflicka, vad nu det är, har kommit ända från Mars till en liten skotsk by för att samla ihop ett gäng lämpliga män för vidare avelsbestyr. Till hjälp har hon den mycket fasansväckande roboten Chani. Eller ja, en glad glasspinne med en saftblandare på huvudet är kanske inte så hemsk. Men han kan faktiskt skjuta dödliga strålar med den där knoppen. Men vad som också är lite häftigt är att det är en riktig robot, inte en kostym.

 

target-earth

Robotar från Venus i Target Earth (1954)
Som alla 50-talsrobotar med självaktning har varianten från Venus dödstrålar som vapen. I Target Earth har gigantiska (nåja) robotar kommit till Chicago för att göra det de är bäst på, förinta mänskligheten. Bakom robotarmén fanns det bara en kostym så det var max en robot i varje bildruta. I väntan på CGI.

 

robby

Robby the Robot i Forbidden Planet (1956)
Forbidden Planet är en av de första science-fictionfilmerna som faktiskt fick en hyfsad budget. Och det kan man ju tydligt se på de blå lysdioderna på roboten Robby om inte annat. En snäll robot, även om det på filmaffischen skvallrades om annat med en hotfull robot som håller en vacker, avsvimmad kvinna. Det var så publiken ville ha sina scifi-posters på 50-talet, att det inte ens finns någon sådan scen i Forbidden Planet var inte lika viktigt.

 

moguera

M.O.G.U.E.R.A. i The Mysterians (1957)
Det japanska inslaget på listan står M.O.G.U.E.R.A. för. En slags Godzillarobot som förvisso mest ser ut som ett ganska beskedligt bältdjur. Fast roboten kan förstöra hela städer med jordbävningar och laserstrålar, något som människorna tycker är lite dumt.

 

kronos

Kronos i Kronos (1957)
Kronos är en koloss av kuber som går runt och suger kraft ur Jorden. Energin ska den ta med sig till dess hemplanet, och Kronos blir större och större ju mer kraft den absorberar. Tydligen kan filmen ses som ett inlägg i samhällsdebatten om att jordens resurser är begränsade och att överkonsumtion är en dålig grej. Ett annat sätt att se på det är att det är en cool robot.

 

colossus

The Colossus i The Colossus of New York (1958)
I den här Frankensteinosande historien skapar en kirurg en robot av en 3 meter hög stålkropp och sin döda sons hjärna. Roboten har också laserögon, och kan styra med tankekraft. Det hela slutar självklart inte riktigt som kirurgen hade tänkt sig. Såklart.

 

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.