Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Sånger till våld, tortyr och annan jävelskap

mandagslistan

Det är ju lätt att tro att death metal eller något annat röjigt skulle vara den givna genren när en filmmakare väljer ut en passande låt till en utdragen dödsscen. Men i själva verket är det ju snarare tvärtom, att mötet med ett otippat låtval och blodig tortyr gör scenen betydligt mer intressant.

Idag listas scener där relativt harmlösa låtar används i ett minst sagt jobbigt läge. Har du någon annan favoritscen där låtvalet sticker ut medan våldsamheter pågår?

Beethovens nia – The Clockwork Orange

Min vurm för Beethoven, och Kubrick för den delen, började när jag såg A Clockwork Orange i unga tonår. Till tonerna av den berömda nionde symfonin spred Alex med vänner terror och ultravåld, och mötena mellan brutal scenografi och klassisk musik, revolten mot ett konservativt samhälle och temat med den fria viljan fick mitt ungdomliga jag att fullständigt gå i spinn över hur magisk en film faktiskt kan vara.

Goodbye Horses – När lammen tystnar

När Buffalo Bill klär sig i sin dräkt av kvinnohud medan skrik hörs från ännu ett stackars offer nere i hans brunn i källaren dansar han omkring till Q Lazzarus låt Goodbye Horses och verkar riktigt lycklig.

Stuck in the Middle With You – Reservoir Dogs

Relativt glatt upptempo från 70-talet bjuds det på när Stealer´s Wheels gamla hit spelas samtidigt som öron skärs av och blodet sprutar. Apropå öron har som bekant Tarantino mästerliga sådana när det kommer till låtval till sina filmer.

Samma låt (plus fisk) användes också av Nilecity i en hommage:

Dominique – American Horror Story (säsong 2)

Mental tortyr är det frågan om när de redan själsligt prövade ska behöva lyssna på den sjungande nunnans diskutabla monsterhit Dominique. Vill man uppmuntra till spridning av psykiska sjukdomar är det här helt rätt låt att köra på evig repeat.

Easy Street – The Walking Dead (säsong 7)

När Negan omsorgsfullt ska bryta ned Daryl används inte så mycket våld egentligen. En tidigare helt okänd låt av The Collapsable Hearts Club var i princip det som krävdes för att göra honom till en apatisk grönsak.

Här har någon klippt ihop låten så att den loopas i över 30 minuter vilket mycket väl kan räcka för att era närmaste borde slå till på en tvångströja till dig.

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.