Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Sju fenomenala psykbryt på film

mandagslistan

Att porträttera en vansinnig karaktär är sannolikt en av de mest krävande utmaningarna för en skådespelare. Ett plötsligt utbrott av ilska eller galenskap måste framförallt kännas trovärdigt när det brinner till i skallen.

Nedan listas ett antal scener av smått enastående skådespelare (samt Nicolas Cage) som lyckats skapa magisk filmhistoria när de tappat det på film.

1. Bruno Ganz i Der Untergang
Kanske lite uttjatad då scenen använts för meme-produktion i många år nu. Men det är en vansinnigt bra scen när det går upp för Hitler att alles ist vorbei.

2. Kathy Bates i Lida
Ett lugnare exekverat psykbryt levereras av Kathy Bates när hon tycker att favoritförfattaren rör sig lite för mycket. Det får han svårare med efter hennes behandling.

3. Jack Nicholson i The Shining
Det kan inte bli så mycket mer psykotiskt än en galen Jack Nicholson som inte längre vill vara en dull boy.

4. Michael Douglas i Falling Down
Omöjligt att inte ha med Falling Down på listan när hela filmen är ett stort, härligt psykbryt av Michael Douglas när han en hektisk dag tappar besinningen fullständigt.

5. Vincent D’Onofrio i Full Metal Jacket
När private Gomer Pyle checkar ut från militären gör han det minsann ordentligt. Kolla in hans ögon i denna scen, vansinnigare än så kan det inte bli.

6. Julianne Moore i Magnolia
När apotekaren blir lite för frågvis tappar Julianne Moore humöret. Rejält. Inte lätt att sälja knark alla gånger.

7. Nicolas Cage i… typ alla hans filmer
Något är uppenbarligen fel på Nicolas Cage, men låt oss ändå underhållas av honom innan han blir tråkig.

Få nu inte för er att jag gör något anspråk på att den här listan är komplett på något sätt. Självklart inte. Men det är några favoriter hyfsat top of mind. Kom gärna med fler förslag, psykbryt på film är ju roligt.

4 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.