Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Sprit på film

mandagslistan

Produktplacering är numera ett naturligt inslag och grepp för att smyga in reklam i filmer. Filmproducenterna tycker kanske att denna typ av marknadsföring är finurlig, medan jag som tittare oftast avfärdar det som mediokra propagandaförsök. När finske regissören Renny Harlin placerar en Finlandia i The Long Kiss Goodnight blir det däremot mer underhållande, även om spritbolaget säkert slantade upp en hel del för placeringen också.

Dagens lista handlar just om sprit på film. Produktplacering i all (van)ära, när en film eller TV-serie verkligen bygger in själva drickandet som en naturlig del i handlingen kommer vi som tittar påverkas bra mycket mer än av en ditställd flaska av random märke. Nedan produktioner har alla sprit, vin eller öl som alkoholmässigt inslag. Skål.

lebowski-white-russian

White Russian – The Big Lebowski (1998)
Vore tjänstefel att inte placera The Dude överst på denna lista som under filmens gång hinner med hela nio glas White Russian. Det blir man både snygg och hyfsad på bowling av.

quantum-of-solace-martini

Martini – James Bond
Shaken, not stirred har man ju hört en och annan gång i Bond-filmerna genom åren. Oftast med vodka-bas, men i Quantum of Solace (2008) är det med gin drinken görs under namnet Vesper Martini.

En stänkare – Grannen i Beck
Ska välvilligt erkänna att jag inte sett så mycket av Beck, men hans granne har jag koll på. Fattas bara, en granne som Ingvar Hirdvall som bjuder in på en stänkare var och varannan dag hade varit något. Vad han bjussar på är desto mer oklart.

sex-and-the-city-cosmopolitan

Cosmopolitan – Sex and the City
Carrie Bradshaws frekventa drickande av Cosmopolitan gjorde denna drink omåttligt populär på barer över hela världen. Och det är en sexig drink, helt klart. För både män och kvinnor ska sägas.

mad-men-old-fashioned

Old Fashioned – Mad Men
På 60-talet drack inte sällan reklamarna lunch, och då passade den bourbonbaserade cocktailen Old Fashioned fint. Bara att stänka i Angostura Bitter, lite socker och sodavatten. Häll i dig några sådana, och du är redo att skapa Guldägg hela eftermiddagen.

sideways-pinot-noir

Pinot Noir – Sideways (2004)
I am not drinking any fucking Merlot! säger Paul Giamattis neurotiske karaktär Miles i Sideways. För honom är druvornas druva Pinot Noir, annars kan det i princip kvitta.

cafe-bars-ol

Öl – Café Bärs
Det är förvisso främst fulöl av lagerkaraktär som dönarna i Café Bärs dricker, men jag måste ändå ge dem cred för sin ölpanel där grabbarna gör sitt yttersta för att recensera mediokra låtsasbrygder.

Läs tidigare Måndagslistan:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.