Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Måndagslistan: Tio grymma soundtrack

mandagslistan

Vad som är ett fantastiskt soundtrack är givetvis högst subjektivt. Samtidigt spelar kanske inte ens musikaliska preferenser alltid så stor roll när också foto och regi tillkommer som det ju gör med film. Skickliga regissörer kan förstärka sina filmer enormt med rätt låtval, och scener kan gå från okej till ståpäls.

För denna lista har jag medvetet valt ut soundtrack bestående av ”fristående” låtar av välkända, ökända och okända artister. Bästa specialskrivna filmmusik får bli en annan lista.

Vilka är då mina favoriter bland filmernas bästa blandband?

1. Trainspotting (1996)
Lou Reed, David Bowie, Heaven 17, Iggy Pop, Primal Scream, Joy Division… Trainspottings soundtrack är lika dopat på grymma artister som Renton, Spud och Sick Boy är på heroin. Det är mycket av allt; röjig rock, 80-tal och suggestiv electro.

Bästa låt: Born slippy – Underworld

2. Mot väggen (2004)
När Alexander Hacke från Einstürzende Neubauten sätter ihop ett soundtrack kan jag inte förvänta mig något annat än att det blir lysande. I denna mycket sevärda och kanske också något förbisedda film får både hans egenkomponerade musik och bland annat Depeche Mode välförtjänt plats.

Bästa låt: Temple of Love – The Sisters of Mercy

3. Natural Born Killers (1994)
Trent Reznor (Nine Inch Nails) producerade detta soundtrack på hotellrum när han var ute på turné. Men något hafsverk är det verkligen inte tal om. Leonard Cohen, Peter Gabriel, Patti Smith, Cowboy Junkies m fl gör detta till en musikalisk fest, medan Woody Harrelson och Juliette Lewis mördar på. Lewis har också med en egen låt förresten.

Bästa låt: Something I Can Never Have – Nine Inch Nails

4. Lost Highway (1997)
Okej, kanske inte så svårt för er att inse att jag gillar Trent Reznor nu som även med den äran satte samman soundtracket till Lost Highway. Om David Lynch gör märkliga rullar är det inget märkligt alls med deltagande artister på detta soundtrack. Vad sägs om exempelvis David Bowie, Rammstein, Marilyn Manson, Nine Inch Nails och The Smashing Pumpkins?

Bästa låt: Heirate mich – Rammstein

5. Fucking Åmål (1998)
En svensk film kommer med på listan, och det är inte tack vare att Gyllene Tider återfinns på soundtracket. Inte ens för att en rejäl portion av filmbudgeten måste lagts på att få med Foreigners gamla hit I want to know what love is. Nä, men med tre grymma låtar av Broder Daniel kvalificerar sig Lukas Moodyssons Fucking Åmål ganska lätt ändå. Yvonne är ju också med, och Robyn (fast det var förvisso innan hon blev bra).

Bästa låt: Whirlwind – Broder Daniel

6. Reservoir Dogs (1992)
Apropå Sverige förresten så är både Hooked on a Feeling och Coconut (av svenskättlingen Harry Nilsson) med på Reservoir Dogs soundtrack. Quentin Tarantino har som bekant en sällsam förmåga att gräva fram gamla musikaliska guldkorn. Det är kanske Stuck In The Middle With You av Stealers Wheel som sätter sig bäst ändå, men jag har en annan favorit.

Bästa låt: Little Green Bag – George Baker Selection

7. Wedding Singer (1998)
För någon som älskar 80-talsmusik är Wedding Singers soundtrack ett måste där Adam Sandler för en gång skull har den goda smaken att sjunga på bröllop 1985. På albumet hittas akter såsom Falco, The Cure, New Order och många fler.

Bästa låt: White Wedding – Billy Idol

8. Kill Bill: Volume 1 och 2 (2003-2004)
I samarbete med RZA från Wu-Tang Clan och vapenbrodern Robert Rodriguez satte Quentin Tarantino ihop soundtracket till denna hämnarstory. Förmågan att gräva upp gamla guldkorn är högst imponerande. Mycket 60-tal, men en del nytt också. Tomoyasu Hoteis episka Battle Without Honour or Humanity är redan en modern klassiker.

Bästa låt: Bang Bang (My Baby Shot Me Down) – Nancy Sinatra  

9. Drive (2011)
Soundtracket till Drive består främst av snyggt sexig electro som verkligen hjälper till att lyfta Ryan Gosling och de andra till högre höjder. Det stämningsfulla musiklandskapet har vi den tidigare trummisen i Red Hot Chili Peppers att tacka för, Cliff Martinez.

Bästa låt: A Real Hero – College featuring Electric Youth

10. Pulp Fiction (1994)
Ännu ett mästerligt soundtrack signerat Quentin Tarantino. Al Green, Dusty Springfield och ett flertal andra, för mig obekanta, akter. Man måste vara bevandrad i amerikansk 60- och 70-talsrock, R&B och surfmusik för att ha koll. Men annars kan man ju bara njuta av hur bra musiken funkar till filmen.
Bästa låt: Jungle Boogie – Kool & the Gang

Jag har förstås en massa bubblare på lager, men var tvungen att avsluta listan någon gång. Kom gärna med era favoriter på soundtrack.

Läs tidigare måndagslistor:

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.