Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Mer eller mindre nördiga boktips

Ni na ni na ni na na… Dagens boktips ger er nördiga böcker med koppling till både tv och film. Och vi börjar med en av världens roligaste personer, nämligen Tina Fey. Skaparen av den briljanta komediserien 30 Rock, före detta chefs-manusförfattare på Saturday Night Live, Sarah Palin-imitatören – Tina Fey – har skrivit boken Bossypants, som både har en väldigt rolig titel och ett väldigt roligt omslagsfoto.

Men framför allt har den ett väldigt roligt innehåll förstås. I boken blandas krönikelika texter om fantastiska ämnen som ”Remembrances of being very very skinny” och ”Remembrances of being a little bit fat” med glimtar från Tina Feys barndom, hennes bröllopsresa, hur det gick till när hon blev Sarah Palin, och texten ”Peing in jars with boys”, som handlar om en konstig vana som vissa manliga medarbetare på Saturday Night Live har..

Eftersom jag tycker att Tina Fey är så briljant så älskar jag såklart det här. Ryktet säger att det är ännu mer briljant som ljudbok, eftersom det är Tina själv som läser. Själv läste jag den på papper, men tror att det där med ljudbok är ett rätt så hett tips.

Samtidigt som jag läste Tina Feys bok läste jag också tegelstenen om ett av de mest klassiska tv-programmen som fortfarande visas – 36 år efter starten. Nämligen Live from New York: An Uncensored History of Saturday Night Live av Tom Shales och James Andrew Miller

Här vill jag komma med ett lite varnande ord. Detta är endast en bok för riktigt nördiga människor som inte har något emot att läsa extremt detaljerade redogörelser av en amerikansk sketch-komediseries historia och utveckling, vem som hade ihop det med vem och vem som knarkat mest Det verkar som att jag är en av dessa människor. Dock har jag varit tvungen att dela upp läsupplevelsen i små doser eftersom min hjärna har tenderat att kännas aningens överhettad av all information om jag läst för många kapitel åt gången.

Men med det sagt så är det så klart en bok väl värd att läsa för den som är lite extra intresserad av fenomenet SNL. Boken är näst intill helt baserad på intervjuer med de producenter, skådisar, manusförfattare och så vidare, som varit inblandade i SNL genom åren. Den enda som inte verkar ha ställt upp (förutom de som är döda såklart) är Eddie Murphy, som också vägrade att medverka i SNL:s 25-årsjubileum. Lite bittert, med tanke på att hans framgångsrika karriär ändå fick sin kickstart i det klassiska sketch-programmet…

Formen – att boken består av intervjucitat som varvas med varandra och ordnats i någon slags kronologisk och tematisk ordning – har både sina fördelar och nackdelar. Det blir ju såklart väldigt personligt och levande att de inblandade själva får berätta historien, och det är ju ett sjukt utförligt jobb författarna har gjort (jag får ont i huvudet bara av att tänka på det). Samtidigt är formen lite uttröttande ibland, och eftersom varje intervjuperson bara får en titel första gången han eller hon citeras var det ju ganska svårt att komma ihåg vilka personerna var nästa gång de sa något… Men en sjukt detaljerad, och till stora delar underhållande, inblick i Saturday Night Live – det får man!

Eftersom jag läste Tina Feys bok samtidigt kände jag mig ett tag helt marinerad i SNL-kunskaper. För det var ju där Tina Feys karriär tog fart, så det har såklart en stor del även i hennes bok (fast då berättat med en mycket mer humoristisk ton än i Shales och Millers bok). Bland annat berättar hon en anekdot om hur Amy Poehler (som Tina Fey jobbat med sen deras tid i improvisationsgruppen Second City, där även andra storheter som Stephen Colbert och Steve Carell började sina karriärer som komiker) totalt ägde Jimmy Fallon när hon var ny i gänget och han gav henne en störig kommentar på ett manusmöte. Ja, ni får läsa boken själva för att se vad jag menar, men min crush på Amy Poehler blev bara större…

Sist vill jag tipsa om en bok som precis kommit ut. Eller ja, jag har ju inte läst den själv, så det är väl kanske inget regelrätt tips, utan mer en hint om att boken finns och att jag är sjukt peppad på den.

Det är skådisen Simon Pegg som skrivit boken Nerd Do Well: A Small Boy’s Journey to Becoming a Big Kid, där de självbiografiska delarna varvas med en fiktiv spionhistoria där huvudpersonen heter Simon Pegg och har hjälp av sin robotbutler Canterbury…. Typ allt som Simon Pegg har varit inblandad i har präglats av en väldigt varm och nördig humor. Från serien Spaced, som verkligen är en pärla och som Kantsjö skrivit om tidigare här, till filmerna Shaun of the dead och Hot Fuzz och nu senast Paul.

Vad ska man säga, det finns vissa skådisar som verkar vara så sköna att man fastnar extra och nästan får som ett personligt förhållande till dem. Simon Pegg är en sån skådis för mig, så hur skulle jag inte kunna bli extremt sugen på denna bok!

1 COMMENTS

  1. Eftersom jag har möjligheten så vill jag passa på att även tipsa om Bruce Campbells bok If Chins Could Kill. Ett nördigt mästerverk förklätt i fult typsnitt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.