Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Michael, du är bäst just nu


En av de absolut mest intressanta  skådespelare just nu är Michael Fassbender. 2008 och 2009 var väldigt lyckosamma år för honom och han medverkade i inte mindre än fyra riktigt bra filmer. Först ut var ”Hunger”. Det är ett knivskarpt, nästan repliklöst, drama om hungerstrejkande IRA-fångar på 1970-talet. Regin stod konstnären Steve McQueen för. Mest utmärkande är en helt enastående 25 minuter lång dialog mellan fängelseprästen och Michaels karaktär Bobby Sands. Scenen är genialiskt filmad i all sin enkelhet. En statisk kamera visar när de sitter mitt emot varandra vid ett bord. Prästen försöker övertala Bobby att de är fel att svälta sig till döds både av moraliska och religiösa skäl men Bobby har bestämt sig för att det är den enda vägen att gå, av både moraliska och politiska skäl. Tro mig, det är värt att se filmen bara för den scenen.

Efter det kom ”Eden Lake” som är en av de mest obehagliga filmer jag sett på många år. Tänk ”Den sista färden” fast på den engelska landsbygden med vidriga elaka barn som inget hellre vill än att plåga och skada ”inkräktarna”. Michael och hans flickvän har planerat en romantiskt helg vid Eden Lake. Det ska tältas. Det ska liggas. Det ska frias.  Allt går dock åt pipan när de springer på ett ungdomsgäng med hund. Hunden är hotfull och Michael låter tyvärr inte detta passera. Se filmen, men kom ihåg att vissa scener för alltid kommer etsa sig fast på näthinnan.

Sen kom tokhyllade ”Fish Tank”. Här spelar Michael en förrädiskt charmig man som nästlar sig in i en trasig engelsk arbetarklassfamilj bestående av en mamma med två döttrar. Det blir konsekvenser som inte någon riktigt hade tänkt sig. Jag tycker filmen är bra men har svårt att stämma in i de närmast hysteriska hyllningskörerna. Karaktärsutvecklingen är inte helt lyckad och en del dramaturgiska planteringar är nästan lite filmskoleaktiga i sin tydlighet. Men Michael lyfter filmen, mycket tack vare sin karisma och trovärdighet.

Slutligen medverkade han i våldsfilmen ”Inglourious Basterds”. I den långa och briljanta restaurangscenen som han är med i får han visa prov på att han behärskar mer än ett språk. Han är nämligen född i Tyskland. Michael är karismatisk som få och med de repliker som QT skriver är det svårt att att inte briljera. Det har dock aldrig varit så tydligt som i den här filmen att samtliga karaktärer, manliga som kvinnliga, låter som en och samma person. Och den personen är Quentin Tarantino. Allt spårar på sedvanligt manér ur och utan att avslöja för mycket kan man säga att väldigt många har dött när scenen är slut.

Bonusinfo: Den skarpögde kan även se Michael i bar överkropp i en liten roll i den fantastiskt underhållande ”300”. Hans karaktär heter Stelios och är inte helt överraskande en jävel på att slåss med svärd.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".