Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Midsommar – Vi listar bästa bakisfilmerna

Vi hoppas att ni hade en härlig midsommarafton igår, med många små grodor och ännu mera snapsar. Kanske blev snapsarna även några öl och vips så vaknade ni upp och mådde allt annat än prima. Vad passar då bättre än att ta på sig myskläderna, bre en limpmacka och krypa ner i soffan med en riktigt bra bakisfilm. Alla uppskattar vi olika typer av ”dagen efter”-filmer, vissa gillar det lättsamt och andra mer actionfyllt. Några få kanske till och med gillar svåra filmer. Här har ni i alla fall våra onyanserade åsikter om vad man bör se när man är bakfull. 

Thereses tips:

Will Ferrell
Will Ferrell

Min humor är aldrig så bra som när jag är bakfull. Jag kan skratta hysteriskt åt det mesta och allra helst om det är hjärndött. Just därför vill jag bunkra upp med Will Ferrell för hela slanten. Ingen kan dum hjärndöd humor så som han kan. Hela hans varande tilltalar mitt bakis-jag och jag kan se alla hans filmer om och om igen och skratta lika högt varje gång. Jag tänkte nämna några guldkorn men egentligen finns det ingen film med honom som inte funkar på bakfyllan.

Först och främst tänkte jag nämna Blades of glory. Att se hans blekfeta kropp graciöst glida fram på isen i spandex kan vara något av det finaste jag sett.

Tätt efter kommer Talladega nights. Dynamiken mellan Ferrell och John C Reilly är fantastisk och jag kan se den om och om igen. Shake and bake!

Anchorman toppar nog mångas lista, och som den mustaschbeklädde Ron Burgundy är Ferrell i sitt esse. Scenen med gängbråket kan gå på repeat här hemma.

Sist men inte minst vill jag nämna en film som toppar även min nyktra lista. Här spelar Ferrell en blå superskurk med gigantiskt huvud. Jag pratar förstås om den animerade filmen Megamind. Hela filmen är hysteriskt rolig och soundtracket är lysande!

Ferrell är även gift med en svenska och sägs spendera sina midsomrar här i den sköna nord.

Lindmans tips:

Dude
The Big Lebowski (1998)

Tack vare The Big Lebowski är det numera helt legit att gå omkring i morgonrock en hel dag och dricka Kahlúa och mjölk till frukost och att höra Jeff Bridges säga ”The Dude abides” på bakfyllan är som ambrosia för en trasig själ. Min bakfylla är nämligen aldrig fysisk, den är psykisk och jag vill egentligen bara snabbspola bort dagen. Då det alternativet som bekant inte existerar väljer jag istället nästan alltid The Big Lebowski som bot, nåd och beskydd. Här får jag en kriminalhistoria med komisk ådra utan att behöva anstränga varken hjärnan eller hjärtat. Det finns ingen påfrestande spänning eller emotionell kärlekshistoria här, det finns knappt någon handling överhuvudtaget, det är bara mys utan krav. Bröderna Coens lättsmälta berättelse passar perfekt in i den rådande kontexten och förutom en ständigt salongsberusad och grandiost laid back Bridges i morgonrock, shorts och rågummisandaler får jag ett ljuvligt raljerande av en briljant John Goodman. Jag får dessutom avnjuta en hysterisk bowlingtävling med Jesus (John Turturro) i högform och ta del av filmbranschens bästa mustasch, Sam Elliott. Allt detta till ett helt perfekt avvägt bakfyllesoundtrack.

Exempel på lagom bakfylledialog:

Jesus: ”Leon and me, we’re gonna fuck you up!”
Dude: ”Yeah… Well, that’s just like… Your opinion, man…”

Undvik till varje pris: Antichrist (2009) Von Triersk könsstympning är ingen höjdare på bakfyllan

 

Ingrids tips:

Spaced
Spaced (1999-2001)

När man är seg och lite bakis är det gött att spendera tiden i soffan med sköna typer. Några av de skönaste hittar du i brittiska serien Spaced från 1999. Det var här samarbetet mellan Simon Pegg, Nick Frost och Edgar Wright började – det som senare resulterade i filmpärlor som Shaun of the dead och Hot Fuzz. Spaced är en komediserie om Tim (Simon Pegg) och Daisy (Jessica Hynes), 20-nånting, som egentligen inte känner varann men låtsas vara ihop för att få en lägenhet i London.

Upplägget är klassiskt, vi följer helt enkelt deras vardag och självklart finns det också ett härligt persongalleri i deras omgivning. Briljanta karaktärer allihop! Och många brittiska komediskådespelare som du med all säkerhet känner igen från senare, större, produktioner. Om du vill ha hög nördfaktor, igenkänning, och mycket mysig brittisk 90-talsfeeling – och det vill du såklart- ska du inte missa Spaced. Tror jag kan se avsnitten hur många gånger som helst för det finns så många roliga detaljer och briljanta scener. Perfa för en dag i soffan!

 

Eduardos tips:

Såja, såja
Lejonkungen

Midsommardagen är den direkta antitesen till midsommarafton – oftast helt ok väder, mindre glädje i sinnet och det närmaste sociala evenemanget du vill delta i är att säga ”hejhej” till den som levererar den sunkiga hämtpizzan. Kort sagt så är vi alla bräckliga varelser den denna dag och behöver mjäkas bort och vad bättre än Disneys bästa rulle någonsin?

Lejonkungen (självfallet den svenskan versionen) är precis rätt film – lagom existentiell för att våra problem från gårdagen ska te sig som petitesser mot den dagen vi ska dö. Hellre lyssnar vi då till Mufasas lektion för Simba om livet efter detta på stjärnhimmelen än tänker på vad som egentligen hände igår. Skulle en tröttna på Muffes livsråd så är det bara lyssna på Timon eller Pumba och deras YOLO-snack –  skärp er nu, gjort är gjort och nu är det inga bekymmer. De kulörta bildrutorna flackar förbi en efter en och tillsammans med ett av filmvärldens bästa soundtracks så vaggas en tillbaka till en tid då allt var frid och fröjd. Hur rätt kan ett datoranimerat vårtsvin ha egentligen? Antagligen ganska mycket.

Emblas tips

dirty

Jag har lite svårt att välja filmtips, ska jag erkänna. Å ena sidan vill jag tipsa om något känslosamt – aldrig är det väl så härligt att bli berörd som när känslorna ligger utanpå kroppen. Samtidigt skrattar jag, precis som Therese, åt nästan vad som helst mellan lucköppningarna. Och som Ingrid säger: att koma ner sig i soffan med en hel serie som lovar att man inte ens behöver resa sig är ju mer än fantastiskt. Jag bjuder således på ett tips från varje behov.

Om du vill bli berörd ska de se Dirty Dancing. En film jag alltid älskat men inte förrän jag fick den analyserad fattade hur feministisk den är! Dessutom är det sommar, 50-tal och bra musik.

Om du vill skratta ska du se nåt med Will Farrell. Han är världens roligaste människa. Men du redan har lyssnat på Therese råd kan du istället se vuxentecknat. Netflix har en bra batch med lite underskattade Family Guy som borde räcka ett tag. Kolla annars in briljanta Bobs Burger.

När man väljer serier kan man tänka på två sätt. Antingen väljer man en serie det är omöjligt att somna ifrån och då kanske en miniserie kan vara något? The Take, Inside Men och The Secret är helt vattentäta tips. Annars kanske en serie man kan somna till en stund till, utan att direkt missa något kan passa? Suits är ett bra tips i så fall. Det är nya fall i varje avsnitt och en gjuten dynamik mellan huvudkaraktärerna men fortfarande tillräckligt bra och spännande för att man ska bli underhållen.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.