Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Några filmtips på Way Out West

Snart drar festen i Slottsskogen igång, och även om det såklart finns mycket musik att lyssna på häckar Onyanserat främst i biograferna runt om i Linné. Det är ett digert utbud av filmer i år igen, fler än någonsin faktiskt med dryga 40 visningar, och att se allt vi vill är tyvärr hopplöst. Men nedan har vi plockat ut några tips på filmer som verkar extra intressanta.

20 000 Days on Earth

20 000 Days on Earth
Jonas: Det räcker med att se att husguden Blixa Bargeld medverkar för att jag skall gå igång på det här. Men vad det här egentligen är känns oklart. Nick Cave verkar i alla fall samlat några vänner och gjort en slags dramatiserad dokumentär om den kreativa processen när musik och konst skapas, och vad som gör att vi är dem vi är. Galet och säkert alldeles underbart. Torsdag kl. 11.00 på Capitol (Sverigepremiär).

Mistaken for Strangers

Mistaken for Strangers
Jonas: På Göteborg International  Film Festival tidigare i år såg jag Mistaken for Strangers. Jag hade inga direkta förväntningar alls, mer än att jag visste att den hade någon koppling till The National vars musik jag uppskattar. Det jag fick se var en väldigt rolig, varm och ibland sorglig berättelse om och av lillebror Tom som lever i skuggan av sin bror Matt, sångare och frontman i bandet. Ni kan läsa min recension här. Enligt uppgift från festivalen kommer dessutom Matt närvara vid visningen! Torsdag kl. 15.00 på Capitol.

boyhood3

Boyhood
Lindman: Richard Linklaters Boyhood liknar ingenting du sett tidigare, eller så har du det. För hur många ”coming-of-age” filmer har du inte sett genom åren? Det här är dock annorlunda vågar jag påstå. Boyhood är filmad över 12 års tid med samma skådespelare och det är en unik bedrift och ett jävla slit men trovärdigheten det resulterar i går inte att prissätta. Boyhood följer helt enkelt Mason i sin uppväxt, bokstavligen talat, från en knatte på 5 år till en myndig 18-åring. Filmen har redan haft amerikansk premiär och lovorden haglar när både kritiker och publik unisont hyllar verket på en nivå som gör att man kunde tro att det här är den sista filmen någonsin. Ethan Hawke och Patricia Arquette är föräldrar till Mason som spelas av Ellar Coltrane och för musiken står bl.a. Coldplay och Arcade Fire. Fredag kl. 10.00 på Capitol (Sverigepremiär).

Beautiful Noise

Beautiful Noise
Jonas: En till synes ytterst ambitiös dokumentär om hur man kan ta gitarrmangel till en högre nivå. Filmen har tydligen tagit 8 år att göra och är baserad på över 50 intervjuer med musiker och annat löst folk som har något att säga om 80- och 90-talets framgångsrika gitarrband. Med musik av Cocteau Twins,The Jesus and Mary Chain, My Bloody Valentine och många fler. Fredag kl. 11.00 på Hagabion Salong 1 (Nordisk premiär).

7streck
7 Streck
Lindman:
Graffiti, punkare och kaos står på agendan när punkbandet Hårda Tider från Malmö bjuder upp till råröj i den här omtalade dokumentären. Karriären startade 2007 och bandet har i princip varit på turné sedan dess. En turné som har täckt in allt från dammiga källarlokaler hemma i Skåne till ruffiga bakgator i Sydostasien. Det finns inte mycket till information och jag har väl egentligen ingen aning om vad jag skall förvänta mig men det är väl det som är charmen med en sådan här film. Fredag kl. 13.00 på Hagabion Salong 1 (Världspremiär) och fredag kl. 22.00 på Dungen outdoor Cinema.

Viva Hate

Viva Hate
Jonas: Peter Birro har skrivit manus till en ny TV-serie. Gött mos säger jag då. På Way Out West visas första delen av tre av Viva Hate, en sannolikt något självbiografisk historia om musik och kärlek i tonåren. Det är tidigt nittiotal i Göteborg, drömmar smids, men verklighetens hårdhet gör sig påmind. Hoppas på bra musik i form av svartrock, det brukar kunna bli det när Birro är i farten. Titeln är oblygt snodd från ett album med Morrissey dessutom. Det är förövrigt en work-in-progress-visning vi får äran att ta del av, fint fixat av festivalen. Fredag kl. 15:00 på Capitol (Världspremiär).

Turist

Turist
Jonas: Ruben Östlund har med De ofrivilliga och Play etablerat sig som en av Sveriges mest intressanta regissörer, och på Way Out West blir det galapremiär för hans nya film Turist. Beskrivningen vittnar om ett drama där en förväntad manlighet kommer på skam och lämnar en familj och äktenskap i spillror. Fredag kl. 18.00 på Draken (Sverigepremiär) och lördag kl. 15.00 på Capitol.

Wish I Was Here

Wish I Was Here
Jonas: Zach Braff känns sannolikt mest igen som en doktor i Scrubs, men när han gör egen film gör han det inte alls oävet. 10 år efter hans sköna Garden State där Braff tog hand om regi, manus och huvudroll kommer nu Wish I Was Here där han återigen står för regi, manus och huvudroll men har också nu råd att vara producent tydligen. Filmen ser ut att tematiskt vara ganska lik Garden State med en ung man som försöker hitta sin plats i livet i en mix av krossade drömmar, hoppfullhet och svart humor. Lördag kl. 11.00 på Hagabion Salong 1 (Nordisk premiär).

PRidge3

Pine Ridge
Lindman:
Jag fick förmånen att se Anna Eborns debutfilm redan i mitten av juli och det är en gripande historia om hur amerikanska indianstammar behandlas av samhället. Hur de fortfarande tvingas leva i reservat med fattigdom, alkoholism och kriminalitet till följd. Vi får genom kameralinsen följa ett antal utvalda individer i deras hårda vardag där varje dag är en kamp för livet. Ni finner recensionen här. Lördag kl. 13.00 på Hagabion Salong 2.

gaza3

Gazas Tårar
Lindman: Otäckt aktuell och hyllad dokumentär om konflikten i Gaza. Filmen som är ett Norskt och Palestinskt samarbete är från 2010 men tyvärr lika angelägen nu. Gazas Tårar är en skrämmande nära upplevelse som visar upp krigets fasor utan skygglappar där regissören Vibeke Løkkeberg fokuserar på följderna och hur effekterna av konflikten drabbar civilbefolkningen. Lördag kl 15.00 på Hagabion Salong 2.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.