Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat Serier & TV

Några tankar om Dexter

Dexter

Jag gissar att det finns en hel del där ute som följer Dexter så jag tänkte nu när sista säsongen varit igång i några avsnitt ta tempen på serien. Varning för spoilers för de som inte sett något av åttonde säsongen.

Dexter har varit en personlig favorit ända sen starten 2006. Michael C. Hall gjorde i sanning en remarkabel resa från homosexuell begravningsentreprenör i Six Feet Under till den känslolösa mördarpsykopaten Dexter Morgan. Men det finns något mycket sympatiskt över Dexter, inte minst för att kodexen som följs ser till att det bara är avskum som får bekanta sig med Dexters dödliga färdigheter. Kanske på sin plats här att säga att jag själv är emot dödsstraff och ser på serien ur en strikt underhållande synvinkel. Det hoppas jag de flesta gör. Anti-hjältar, om vi nu skall kategorisera Dexter som en sådan, tenderar att vara roligast att hålla på.

Just Dexters kodex har dock vacklat betydligt på senare tid, och med mordet på Maria LaGuerta, som förvisso systern Debra exekverade, har syskonen hamnat i fler moraliska svårigheter än någonsin tidigare. Det här med att Deb numera känner till Dexters smak för blod känns också för serien rätt ansträngande måste jag säga, och det ställer till det manusmässigt. Scenerna med Dexter och Deb har varit krystade nu i över en säsong, och Debs fullständiga förfall på senare tid känns bara påfrestande att se. Jag gillar den frispråkiga karaktären Deb, även om skådisen Jennifer Carpenter knappast är briljant, men jag håller nog med doktor Vogel i senaste avsnittet när hon undrar varför Dexter inte helt enkelt dödat sin syster än. Första regeln i kodexen är ju att inte åka fast och då måste hemligheten vara intakt.

Dexter

Doktor Vogel, ja. Psykopatexperten som också hon känner till Dexters blodiga förflutna, ja, till och med kan sägas vara hon som skapade honom. Jag tyckte det fanns vissa indikationer senast att Dexter utvecklat någon form av Oidipuskomplex och möjligen ser Vogel som en modersgestalt. Inte så konstigt kanske, han är nu sen han tappat Debs förtroende helt ensam, och även om han som fullblodspsykopat borde gilla att vara ensam har manusförfattarna ändå alltid strävat efter att om inte göra honom någorlunda normal i alla fall låta honom eftertrakta den känslan. Men jag lutar åt att den där Vogel ändå har en räv bakom örat, jag anar en viss twist här. Vi får se. Seriemördaren i just åttonde säsongen, hen som gröper ur hjärnor, har vi inte fått så mycket grepp om än, även om det verkar finnas en direkt koppling till Vogel.

Annars är återkomsten av Hannah McKay, Dexters fängslande och numera fängslade flickvän, efterlängtad. Efter en trevande start i serien växte hon till att definitivt bli en psykopatfavorit i slutet på förra säsongen. Hon har vi inte sett det sista av som tur är, frågan är bara hur de skall lyckas väva in henne igen nu när hon är bakom galler. Att hon skall rymma känns väl lite för spektakulärt, skall vi istället gissa på någon utredningsteknisk detalj som gör att hon måste släppas? Annars får vi hoppas på några intensiva fängelsescener där vi får nöja oss med henne i orange sparkdräkt.

Dexter

Nåväl, även om slutet av serien lär bli en fantastisk upplevelse känns det förstås vemodigt att behöva säga adjö till Dexter. Jag måste ge en eloge till teamet bakom serien som lyckats upprätthålla en såpass hög kvalitet under så många säsonger. Skall jag vara kritisk, och det skall jag förstås, var det en dipp med framförallt femte säsongen, men bortsett från det är Dexter definitivt en TV-serie i absolut världsklass.

Vad tycker ni själva om Dexter och vilka är era favoriter bland karaktärerna genom årens lopp? Berätta gärna. Själv röstar jag på John Lithgow som Trinity-mördaren i fjärde säsongen, han gör rollen som religiöst psyko lysande.

Fjärde avsnittet på åttonde och sista säsongen av Dexter sänds på Showtime idag.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.