Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Natalie Portman fyller 35 år – Vi hyllar!

Natalie Portman är en av de där skådisarna som briljerar i det tysta. De flesta känner givetvis till henne men hon figurerar nästan aldrig i media och hamnar sällan på folks topplistor.För mig är hon dock lite extra speciell. Hennes debutroll som Matilda i filmen Léon satte ett sådant spår hos mig att jag sedan kom att döpa min dotter efter henne. Det var något visst med den karaktären. Hon var hänsynslös, kärleksfull och bara så där cool som en liten tjej drömmer om att vara (eller i alla fall som jag drömde om när jag såg den i 10-årsåldern).

NP4
Natalie Portman är briljant i sin debutroll som den hämndlystne Matilda

I filmen bor Matilda i ett hyreshus med sin lillebror, pappa, pappans nya fru och hennes dotter. Det är långt ifrån idylliskt och Matilda hyser inte särskilt varma känslor mot sin familj, med ett undantag. Hennes lillebror.

Grannen med de tuffa runda solglasögonen, den långa rocken och den ryska hamnarbetarmössan säger inte mycket men när hela hennes familj blir brutalt mördad blir han en ofrivillig räddare i nöden och det dröjer inte länge förrän en relation uppstår.

Matilda har en brinnande längtan efter hämnd för sin lillebrors död, och när det visar sig att hennes räddare är en lönnmördare sätts planen i rörelse.

Filmen i sig är både hjärtskärande och rolig. Dynamiken mellan Matilda och lönnmördaren Léon (Jean Reno) är superb. Hans inre kamp är påtaglig och Reno gör en lysande rollinsats. Som debutant är Portman extraordinär, hon uppvisar en enorm bredd och det är inte konstigt att detta ledde till en vidare karriär som skådespelare.

Jag kan också tillägga att vi kände direkt att vi hittat rätt när vi flyttade och insåg att killen i huset bredvid hette Léon. Om än lite olycksbådande för mig, min man och vår Matildas lillebror.

NP1
”I want to be a cleaner, just like you”

Portman själv föddes i Israel, men flyttade snart till Staterna. Hon upptäcktes på en pizzeria av en agent och på den vägen är det. Luc Bessons Léon banade sedan väg för en serie stora roller. Vi såg henne till exempel som drottning Amidala/Padmé i Star Wars episod 1-3 och som den starka, om än tvekande Evey i mästerverket V för Vendetta. Innan hon hade en fling med Thor och sprang omkring med James Franco i Your Highness lurade hon dessutom bokstavligen skjortan av både Jude Law och Clive Owen i ytterst välspelade relationsdramat Closer. Portman har vunnit flera priser och blivit nominerad till ännu fler, men det var 2011 som hon vann sin första och enda (hittills) Oscarsstatyett. Det var för hennes rollinsats i det otroligt komplexa och starka dramat Black Swan.

NP3
Portman rakade av sig håret i V för Vendetta

Natalie Portman är en skådespelare som toppar mina listor och just idag borde hon även toppa dina. Det är ju hennes födelsedag trots allt.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.