Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Norska Kompani Orheim blev bästa nordiska film

Prisvinnarna på Dragon Awards. Foto: Gabriella Duraffourd/GIFF

Igår kväll delades filmfestivalens priser, Dragon Awards ut, och det största priset – Dragon Award Best Nordic Film – gick till den norska filmen Kompani Orheim av Arild Andresen. En uppväxtskildring om Jarle, vars far är alkoholiserad och allt mer oberäknelig. Juryn motiverad bland annat priset med den unge huvudrollsinnehavarens starka insats, ”Tack vare extremt fint skådespeleri av huvudrollsinnehavaren blev vi djupt rörda av att följa den unge huvudpersonen och hans svåra upplevelser”. Förutom äran innebär priset en miljon kronor, vilket gör det till ett av filmvärldens största priser.
Juryn leddes av österriska regissören Jessica Hausner (som bland annat regisserat Miraklet i Lourdes), och tydligen var det lite turbulens i juryn kring valet av vinnare, och det slutade med att de fick göra ett särskilt hedersomnämnande till Ester Martin Bergsmarks Pojktanten. Den fick också publikens pris som Bästa Nordiska Film, vilket var ganska överraskande tycker jag. Nu vet jag inte hur många som röstade totalt, men det var inte en typ av film jag förväntade mig skulle gå mest hem hos publiken. Å andra sidan kul att en oväntad, och inte helt lättillgänglig film får ett sånt pris (även om den inte gick hem hela vägen hos mig, personligen).
The Ingmar Bergman International Debut Award gick till den italienska filmen Corpo Celeste av Alice Rohrwacher. Tidigare vinnare av detta pris är bland andra brittiska Andrea Arnold (som senare gjorde min favoritfilm Fish Tank) och norske Joachim Trier (som gjorde en av förra årets bästa filmer Oslo 31 Augusti), så ska bli intressant att se om Alice Rohrwacher blir ett namn som man får se mer av även här i Sverige framöver.
Ytterligare en norsk långfilm fick pris, nämligen Revolt (Sönner av Norge) av Jens Lien som fick FIPRESCI-priset (som delas ut av internationella filmkritikerförbundet). Och den har svensk biopremiär i april! Om Kompani Orheim går upp på bio i Sverige vet jag ännu inte, men chansen borde ju vara rätt stor med tanke på priset den tog emot igår.

Alla utdelade priser:

Dragon Award Best Nordic Film: Kompani Orheim av Arild Andresen
Dragon Award Best Nordic Film hedersomnämnande: Pojktanten av Ester Martin Bergsmark.
The Ingmar Bergman International Debut Award: Corpo Celeste av Alice Rohrwacher.
Bästa svenska dokumentär: För dig naken av Sara Broos.
Publikens val: Bästa nordiska film: Pojktanten av Ester Martin Bergsmark.
Publikens val: Bästa långfilm: Halt auf freier Strecke (Stopped on Track) av Andreas Dresen.
Dragon Award New Talent: House av Ahmad Saleh.
Lorenspriset: Josefine Tengblad för Kyss mig.
Kodak Nordic Vision Award: Pojktanten av Ester Martin Bergsmark.
FIPRESCI-priset: Sønner av Norge (Sons of Norway) av Jens Lien.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.