Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Manligt i Cannes och Russel Crowe gör biblisk roll – i Veckans Nyheter

För att fira Cannes-festivalens 65-årsjubileum pryds årets affisch av en tårtljusblåsande Marilyn Monroe

Många veteraner i Cannes

Det blir fullt av veteranregissörer på filmfestivalen i Cannes i maj. Bland de som tävlar om Guldpalmen hittar vi Ken Loach, Michael Haneke, Alain Resnais, och Abbas Kiarostami.

Wes Andersons Moonrise Kingdom är invigningsfilm, och andra omtalade filmer som är med och tävlar är Walter Salles Kerouac-filmatisering On the road, Precious-regissören Lee Daniels Paperboy, och David Cronenbergs Cosmopolis, med Twilight-stjärnan Robert Pattinson i huvudrollen. David Cronenbergs son Brandon är också med på festivalen med sin debut Antiviral, som visas i sidoserien Un Certain Regard, där även kanadensiske Xavier Dolans Laurence Anyways, som jag ser mycket fram emot, visas.

Som vanligt är det en deprimerande dålig representation av kvinnliga regissörer, inte en enda finns med bland de som tävlar om Guldpalmen. Jag tror visst att Rättviseförmedlingens tjänster skulle vara till nytta för de som utser tävlingsfilmerna.

Wes Andersons Moonrise Kingdom inviger årets festival

Det enda svenska inslaget i tävlingen är Alexandra Rapaport, som spelar en av rollerna i danske Tomas Vinterbergs Jagten. I den parallella sektionen Kritikerveckan (som officiellt sett inte är en del av själva Cannes-festivalen) återfinns däremot två svenska filmer. Stefan Constantinescus tävlar med sin film Middag med familjen, och  i ett sidoprogram visas också kortdokumentären De bortklippta av Roberto Duarte. En annan parallell sektion, Director’s Fortnight, invigs med Michel Gondrys nya film The We and the I.

Här kan du se alla filmer i de officiella avdelningarna, här är alla filmer i kritikerveckan, och här är alla filmer i Director’s fortnight.

Russel Crowe i Noas Ark

Darren Aronofsky är inte regissören som inriktar sig på socialrealism. Hans filmer är fulla av utforskande av psyket, filosofi, mysticism och allmänt sinnesutvidgande ämnen. Och då faller det sig väl naturligt att till slut ta sig an en historia från självaste Bibeln, nämligen den om Noa, och hans uppgift att bygga en ark för att rädda mänskligheten och jordens alla djur från en världsomfattande översvämning – syndafloden.

Och den som ska spela Noa är ingen mindre än Russel Crowe. Denne skådis som verkar dela folk i två läger – de som hyllar honom och de som tycker han är skittråkig. Själv sällar jag mig snarare till den senare gruppen, har inte riktigt fattat hans storhet. Kan i och för sig bero på hans val av filmer också. Master and Commander och Gladiator – inte riktigt min kopp te helt enkelt.

Inspelningen av Noa inleds i juli, för en premiär den 28 mars 2014. Inga andra skådisar är klara än, men klart är i alla fall att en stor del av inspelningen kommer ske på Island. Ska det vara episkt så ska det!

 Taylor Swift blir Joni Mitchell?

Countrypopstjärnan Taylor Swift är aktuell för rollen som en av musikhistoriens ikoner, folkpopartisten Joni Mitchell. Enligt Variety ligger Swift högst på önskelistan för producenterna av filmatiseringen av Sheila Wellers bok Girls Like Us, som förutom Mitchell också följer hennes kollegor Carole Kings och Carly Simons karriärer i slutet av 1960-talet, och ska regisseras av Katie Jacobs.

Taylor Swift har tidigare spelat Taylor Lautners flickvän i Valentine’s day, och gjort en av rösterna i den animerade filmen Lorax – inte direkt roller som gör att man känner att detta är en tjej som verkligen har tyngden att porträttera en av historiens mest uppskattade musiker. Man kan såklart ana att det faktum att hon själv är musiker (även om hon väl befinner sig i den andra änden av countryfolkpop-skalan än Mitchell) spelar in. Å andra sidan kanske hon har oanade talanger som skådis som väntar på att bli upptäckta!

Francis Lawrence ska regissera Catching fire

Till slut står det klart; det blir Francis Lawrence som regisserar Catching Fire – uppföljaren till The Hunger Games. Gary Ross skulle ju egentligen ha fortsatt regissera, men hoppade av eftersom han inte tyckte att det fanns tillräckligt med tid för att han skulle kunna göra den film han ville.

Francis Lawrence som nu fått jobbet har tidigare gjort bland annat Water for elephants och I am Legend. Och det lär bli rätt stressigt att hinna få klart Catching Fire till den planerade premiären i november nästa år. Innan dess ska nämligen huvudrollsinnehavaren Jennifer Lawrence också hinna spela in uppföljaren till X-men First Class . Mycket episkt filmande som kommer glädja nördarna där ute för henne i år alltså.

Jimmy Fallon släpper skiva

För den som har kollat på komikern och programledaren Jimmy Fallons program Late Night känns det nog rätt naturligt att han nu  släpper en skiva. För en av Fallons stora talanger är ju det där med att göra träffsäkra, ofta sjukt roliga, imitationer av artister. Och inte bara det – musiknummer är över huvud taget en stor del i hans program, till exempel History of rap-medleyt där han tillsammans med Justin Timberlake sjöng och rappade (och dansade) sig igenom hiphopens hela historia i tre delar. Att han dessutom har souliga The Roots som husband gör ju inte saken sämre.

Skivan Blow your pants släpps den 12 juni, och gästas av bland andra Timberlake, Eddie Vedder, Paul McCartney, och såklart – Bruce Springsteen. För några av de roligaste numrena Fallon gjort är ju när han, som Neil Young, gör en cover på nån catchy kommersiell pophit, i Neil Young-tappning, med Bruce Springsteen som gäst – utklädd till sig själv från olika epoker. Eh, det låter knäppt om man inte sett det, men kolla i det här klippet där de gör en version av Willow Smiths Whip my Hair, med Bruce anno 1975:

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.