Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onödigt och omöjligt på film

Danish girl

Jag hamnade nyligen i en diskussion med min syster angående film. Hon hade nämligen börjat störa sig på när saker som sker på film är helt onödig och rent felaktig. Ett exempel som kom upp var att alla båtar i Danish girl stod i hamn med seglen resta. Hon ställde sig då frågande om nån antingen inte tänkt på att det inte är så man har segelbåtar, eller om någon tänkte att det blev snäppet ballare när seglen var resta.

Jag själv är ju också medveten om det här fenomenet. En aspekt som jag nämnt tidigare är ju hur djur väljs ut till olika roller och hur de porträtteras (mer om det kan du läsa här). Jag tror att så fort man blir lite mer insatt på något plan, tex djur och segelbåtar, så kommer man att lägga märke till hur det porträtteras på vita duken. När jag själv då blev mamma blev jag även mer uppmärksam på allt relaterat till barn, som exempelvis ultraljud.

Ultraljud på film
Ultraljud på film är inte alltid helt realistiska

När ett ultraljud görs i typ vecka 6 kommer du: 1. Inte att se vilket kön barnet har, och 2. Knappt se barnet över huvud taget, för det är bara en liten diffus sak på en skärm. Här förstår jag ju att ett realistiskt ultraljud så här tidigt i graviditeten skulle vara ganska tråkigt att titta på, men varför lägga in det alls? Slöseri med tid enligt mig.

Bilar som exploderar av att man skjuter på dem är också ett sådant typexempel. Det ser ju onekligen coolt ut, men det är ju allmänt känt att bilar inte exploderar hur som helst. Nu är ju exploderande bilar kanske inte tänkt att vara helt realistiska, men även i de mest orealistiska scenarion måste det ju finnas en viss del trovärdighet.

bilexplosion

Jag ville veta hur det egentligen låg till, så jag tog kontakt med några invigda personer och frågade just varför sådana här omöjliga saker syns på film idag. De svarade ungefär samma sak, att ser det snyggt ut så går det före logiken och sanningen. För att citera: ”Allt på film är en lögn, även dokumentärer”. Alltså att allt du ser bygger upp en atmosfär och en scen, även om omgivningen är orörd så är det planerat så. Med det sagt så kan ju såklart okunnighet förekomma, men nog allt som oftast är det en fotograf som tyckt att det skulle bli snyggare på ett visst sätt och att vissa saker måste få vara lite övertydliga för att det ska gå hem.

Jag får nog tyvärr bara lära mig att leva med detta och försöka svälja min ilska varje gång en häst stegrar sig och gnäggar på film, eller när logiken helt enkelt saknas. Frågan är bara hur mycket snyggare det blir och hur långt ifrån sanningen man ska gå för att få till en snygg bild?

 

2 COMMENTS

  1. Beauty before logic brukar jag säga när jag filmar om någon frågar. Jobbar som filmfotograf :).

  2. Vad roligt att höra att det verkligen stämmer. Finns det någon gång där du tyckt att beautyn är helt uppåt väggarna, och därför valt en mer logisk bild?

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.