Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserat på Way Out West

Way Out West 2013

Med en tydlig ambition att vara mer än bara en musikfestival satsar Way Out West 2013 mer än någonsin på film. Och inte oss emot, vi älskar ju skiten.

Jag kommer vara på plats med start från och med torsdag och se så mycket jag hinner av det digra programmet. För det finns massor att kolla på av både dokumentär och fiktiv karaktär. Mycket har en koppling till det musikaliska, men det blandas friskt måste jag säga. Bland annat är det Sverigepremiär för The East, en thriller med Ellen Page och Alexander Skarsgård, och världspremiär för den avslutande filmen i trilogin Snabba Cash.

Hur mycket de filmerna än lockar tänker jag försöka pricka in mer originella produktioner denna helg som gärna har sina rötter i någon konstform. Om det sen handlar om punkrock, dans eller en homoerotisk eskapad får vi se. Om man nu inte väljer en Kung Fu-film, livemixade videos eller en dokumentär om att världen håller på att gå åt helvete istället. Ni fattar, mycket att välja på.

***

Här är tre filmer jag inte skall missa:

Monica Z har nordisk premiär på festivalen och står definitivt på min att se-lista. Det är filmen om Monica Zetterlund, en exceptionell artist i många avseenden, och hennes genombrott på 60-talet. Manuset är skrivet av Göteborgssonen Peter Birro och av trailern att döma är musikern och filmdebuterande Edda Magnason klart passande i huvudrollen. Filmen visas på Capitol på lördag 12.30.

Shane Meadows, regissören av lysande This is England, har gjort en rykande färsk dokumentär om The Stone Roses. En avslöjande historia om ett av de mest hyllade banden i brittisk musikhistoria utlovas. Nordisk premiär för The Stone Roses: Made of Stone som visas på Hagabion 1 på fredag 12.30.

Henric de la Cour har för mig alltid stått för en musikalisk urkraft med sitt vemodiga och vackra uttryck. Yvonne och Strip Music i all ära, men frågan är om han nu som solo inte är bättre än någonsin. Grenade var årets låt 2012 i mina öron. I den självbetitlade dokumentären får vi närma oss Henrics förhållande till sin obotliga sjukdom cystisk fibros och hur det påverkar hans musik och liv. Världspremiär på Hagabion 1 på lördag 14.30.

***

Utöver dessa blir det så mycket som hinns med, det lär bli en del springande mellan visningsplatserna för mig. Recensioner och andra betraktelser från festivalen kommer löpande under helgen här på webbplatsen och på Facebook/Twitter. Gilla oss på Facebook här så missar du inget.

Hela Way Out Wests utbud av filmer

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.