Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserat recenserar valfilm ‒ Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ

Såhär inför valet kommer Onyanserat recensera partiernas olika valfilmer. Vi fortsätter med Feministiskt initiativ och lotten föll på Onyanserats Jonas att tycka till om hur de kommunicerar med filmen som hjälp.

Feministiskt initiativ har inte nöjt sig med en valfilm direkt, de kör hårt och i deras kampanj En röst från hjärtat finns nu 27 filmer att beskåda.

Det är dock ganska enkla produktioner i samma stil där en utvald sympatisör, rätt upp och ner framför kameran, berättar om något som är relevant för varför just hen är anhängare till Fi. Greppet känns äkta, budskapet viktigt. Agerandet framför kameran är helt naturligt för de flesta. Fattas bara då många är vana med scenframträdanden såsom musiker och skådespelare. Jag uppfattar monologerna som väldigt personliga, hämtade från människans yrkesliv, uppväxt eller vardag. Många har sannolikt faktiskt pratat från hjärtat dessutom, precis som kampanjnamnet utlovar, utan att någon talskrivare från partiet varit där och styrt upp.

Nina Persson berättar om hur stereotypiska och ojämställda könsroller frodas i musikbranschen, Kjell Bergqvist passar på att dissa SD, men uppmanar ändå alla att de får tänka fel om de bara tänker själv, och flera talar om hur tjejer inte får ta plats utan istället blir tillrättavisade tillbaka in i det anonyma ledet igen och/eller stämplade som problematiska. När Benny Andersson dyker upp är hans film helt plötsligt textad olikt de andra. Oklart varför, han talar inte otydligare än någon annan.

Nåväl, alla filmer går i samma linje som sagt, alla har samma svartvita framtoning, alla talare har ett allvarligt budskap. Men lika mycket som jag gärna ur filmsynpunkt skulle vilja skratta eller uppleva något som sticker ut lite mer någon gång under dessa 27 filmer (en Michael Bay-explosion är inte att tänka på), lika mycket förstår jag att F! inte är här för att roa utan för att visa på de orättvisor och strukturella problem samhället har. Och det går inte nog att understryka hur viktigt det är att vi kommer till rätta med det förstås.

Kommer annat folk än Fi-anhängare appelleras av dessa filmer då? Kanske. Filmerna som sådana visar upp en mångfald av levnadsöden där jämställdhet och jämlikhet inte varit självklart, och de flesta av oss har ju någon form av grundläggande rättvisepatos som borde väcka sympati. Jag tror dock att de flesta tittare kommer nicka instämmande, men rösta på det gamla vanliga. För hur viktigt budskapet än är har alla Fis berättelser i denna kampanj ett väldigt likriktat innehåll. Detta öppnar upp för fortsatt enfrågeparti-kritik om inte annat. Sen kommer givetvis haters gonna hate på sedvanlig autopilot.

Ett annat problem ur publiksynpunkt är att med Feministiskt initiativs begränsade resurser kommer heller inte så många att se dessa filmer jämfört med andra partier som gödslar reklam på bästa sändningstid i alla kanaler de kan komma åt. Trist tycker jag.

betyg3_5

Här hittar ni alla filmer från Feministiskt initiativs kampanj En röst från hjärtat.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.