Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Onyanserat recenserar valfilm – Miljöpartiet

miljöpartiet

Så här inför valet kommer Onyanserat att recensera partiernas olika valfilmer. Vi fortsätter med Miljöpartiet och lotten föll på Onyanserats Adrianna att tycka till om hur de kommunicerar med filmen som hjälp. 

Okej, så Miljöpartiet har alltså valt att inte göra någon valfilm i år. Istället satsar man på reality-tv där vi får följa med partiets språkrör och deras crew bakom kulisserna i valrörelsens slutspurt. Avsnitten i webbserien ”Allt Grönt” är mellan 5 och 10 minuter långa, och ett nytt avsnitt läggs ut på YouTube varje dag fram till dagen efter valet.

Till skillnad från den sorts reality vi tittare är vana vid, är Miljöpartiets reality-tv helt fritt från sex, spritfester och vita kameler. I gengäld får vi bland annat en rappande Gustav Fridolin, Åsa Romson på cykel och en anekdot om när pressekreteraren blev lämnad i skogen. Avsnitten är en mix av mystrevlig arbetsplatsskildring och politiskt drama, som enligt pressreleasen ska spegla att ”Miljöpartiet är Sveriges mest öppna parti”. Och jag måste erkänna att jag köper det med hull och hår.

Kanske beror det på en uppväxt under reality-tvn:s guldålder, eller att traditionella valfilmer är så menlösa/störiga/obegripliga, men efter att ha sett ”Allt Grönt” vill jag verkligen vara Miljöpartiets kompis. Webbserien lyckas förmedla engagemang, kamplust och idealism, skickligt inbäddat i ett fluffigt täcke av ”titta vad kul vi har på jobbet”. Att låta tittaren lära känna människorna bakom partiloggan är ett smart drag för att skapa en personlig relation mellan sin politik och presumtiva väljare, och som valfilmer som ändå inte är valfilmer fungerar det utmärkt.

Min enda invändning mot Miljöpartiets realityexperiment är att man, genom att inte använda sig av traditionell tv-reklam, inte lär nå ut med sina filmer till ens i närheten lika många väljare som övriga partier. Men å andra sidan – en rappande Gustav Fridolin.

 

betyg3_5

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Journalist, anglofil, cynisk romantiker. Föredrar eskapism framför realism och vill helst av allt leva i en kostymfilm som utspelar sig i rymden. Älskar science fiction, rom-coms, efterrätter och Tina Fey.