Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserats Årslista 2013 – Jonas

årslista-2013

Årets skägg: Från att ändå haft ett relativt ansat skägg under kontroll har skägget på Bobby i den sjätte och senaste säsongen av Sons of Anarchy tagit över fullständigt. Det är brett och det är djupt och, ja, det är närmast allomfattande. Mycket imponerande.

Årets sämsta slut: Dexter hade en viss förmåga att vitalisera dödandet, men när beskedet kom att den åttonde säsongen också skulle bli den sista kändes det mer än okej. Skulle Dexter dö eller inte var den stora frågan. Det blev tyvärr ett slags värdelöst mellanting som bara gjorde mig irriterad. Förbannat också.

Årets farväl: Då var det betydligt tråkigare att säga farväl till Walter White och Breaking Bad. Allas vår favoritkemilärare som med cancer och allt bestämde sig för att tillverka knark. Att han blev indragen i all möjlig skit på köpet kändes nästan värt, att känna sig cool blev någonstans på vägen en rätt stark drivkraft för honom. Walter, du är saknad.

Årets finaste: Från nästan ingenstans dök det plötsligt upp kärlek i överflöd på Netflix. Ricky Gervais nya karaktär och TV-serie Derek gick rätt genom rutan av hela sin godhjärtade uppenbarelse. Med sedvanligt sjuk Gervais-humor blir serien en närmast perfekt produktion i all sin enkelhet.

Årets upptäckt: Peep Show är en brittisk TV-serie som tills i år gått under min radar. Det bjuds på skruvade, filosofiska och socialt ansträngda eskapader med den neurotiske strebern Mark och knarkliberale slöfocken Jez. Strålande underhållning, även om den dippat på senare tid. De första säsongerna hittas på Netflix, den sista sänds 2014.

Årets kalkon: Att Die Hard-sviten bjudit på tämligen habil och högoktanig action genom åren kan vi väl vara hyfsat överens om, men vad hände egentligen med den senaste filmen? A good day to die hard är med lätthet bland det mest hjärndöda jag försökt titta på. I ärlighetens namn såg jag inte ens klart skiten utan fick avbryta efter halva.

Årets svartaste: Vi som följt Henric de la Cour genom åren vet att han inte framstår som den muntraste av typer. Men det är helt okej, i synnerhet när han med sin musik bjuder på det vackraste av mörker. I dokumentören Henric de la Cour får vi en inblick i vad en del av hans svärta kommer från, nämligen hans livslånga kamp mot sjukdomen cystisk fibros. Avskalat och sevärt.

Årets kuf: Hon må vara både snäll och intelligent, men vanskapta Shelley Godfrey i Hemlock Grove tar lätt hem denna kategori. Sorry.

Årets hemskaste (och bästa): Med konstant ont i magen ser jag Jakten. Förskolläraren Lucas, briljant spelad av Mads Mikkelsen, hamnar i en veritabel mardröm när han anklagas för att förgripit sig på ett av barnen. Som förälder själv får sådana här dramer en helt egen avgrundssvart dimension som är svår att emotionellt värja sig emot. Hemskt jobbigt och hemskt bra.

Årets kräng: När kassakon Bilar väl har börjat sina kommer Disney med den ”logiska” uppföljaren Flygplan. Och helt plötsligt skall varenda unge ha en massa flygplan istället för Blixten McQueen med vänner. Föräldrar slantar upp och Disney gnuggar händerna av monetär förtjusning. Vad kommer sen? En inte alltför vild gissning är att Båtar, Motorcyklar, Helikoptrar, Rymdraketer, Cyklar, Skateboards, Tåg, Spårvagnar, Bussar, Lastbilar, Traktorer, Hästar, Slädar, Luftballonger och Snöskotrar är på gång. Bevare oss väl.

Årets Chuck Norris: Hur lysande än Volvos reklam med Jean-Claude Van Damme och hans epic split är finns det bara en Chuck Norris. Det framgår med all tydlighet av filmerna nedan. God fortsättning på er.

Jean-Claude:

Chuck:

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.