Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserats årslista 2014 – Jonas

årslistar41

Årets comeback – Homeland
Jag hade gett upp hoppet om Homeland. Var ytterst frustrerad tidigare säsonger, främst för att jag verkligen inte gillar Claire Danes överspel, och faktiskt hoppades innerligt att det hela skulle sluta olyckligt. Men nej, nej. Att de förlängde första säsongen över två kan jag leva med, men är det någon som ens kommer ihåg säsong 3? Så när säsong 4 dök upp var jag minst sagt skeptisk, och jag blev inte lugnare av Carrie Mathison enerverande sätt de första avsnitten heller (med dissen av sitt eget barn som absoluta lågvattenmärke). Men sen lossnade det ordentligt och allt klickade helt plötsligt. Utnämner andra halvan av säsong 4 till det bästa av Homeland så en hyfsad comeback helt klart.

Årets tortyr – Blodörn
Alla som följer Vikings fick under årets säsong stifta bekantskap med ett ytterst otrevligt sätt att ta livet på någon. När man ristar blodörn skär man av och bänder ut revbenen från ryggen, och drar sedan ut lungorna. Detta skall då likna en örns vingar något sånär. Låter väl fräscht? Tydligen får den snart döde heller inte skrika under processen för då kan han glömma att festa i Valhall med gudarna. Faktum är att metoden faktiskt förekom i ett avsnitt av Hannibal också så därav kan jag dra slutsatsen att blodörnen minsann har en starkt stigande trendkurva bland forntida avrättningsmetoder.

Blodigt värre när Ragnar bygger en örn.
Blodigt värre när Ragnar bygger en örn.

Årets mest osedda filmer
Interstellar och den där med dvärgarna. Får kalla in högre makter, dvs barnvakter, snarast.

Årets gäspning – Marco Polo
Trots att de verkar ha dönat in en hygglig summa pengar i detta Netflix-projekt, och ja, miljöer är fina och Benedict Wong som grymtande Kublai Khan är bra, är Marco Polo ingen vidare upplevelse. Direkt tråkig skulle jag kunna kalla den. Att historien är något friserad för att få den upptäcktsresande Marco Polo mer intressant får man väl köpa antar jag, men att han utvecklar närmast ninjaskills är löjeväckande och något man snarare förväntar sig i en story av Jan Guillou. Karisma saknas överlag och dialog är för lam. Blir nog max en säsong till av detta, om ens det.

Mannen till vänster är betydligt större i verkligheten.
Mannen till vänster är betydligt större i verkligheten.

Årets största förlust – Philip Seymour Hoffman
Tragiskt år för fans av Rik Mayall och Robin Williams, vilket också inberäknar mig i högsta grad, men det är Philip Seymour Hoffman jag saknar på riktigt.

Årets bästa film – Locke
Locke är en synnerligen sevärd film där Tom Hardy i rollen som byggnadsledare sitter i en bil under filmens 90 minuter. Låter det tråkigt? Ja, om han inte haft en telefon i bilen hade det nog blivit ganska trist, men nu vävs det fram en tät stämning där lojaliteter prövas och familjehemligheter kommer upp till ytan. En otäckt ödesmättad känsla av att allt kommer gå åt helvete håller publiken i ett järngrepp kan jag lova. Blir också alltid extra glad när filmmakare med små medel lyckas skapa världsklass. Hatten av för Steven Knight som både regisserade och skrev.

En man, en bil och en telefon är vad som krävs för att bli bästa film 2014.
En man, en bil och en telefon är vad som krävs för att bli bästa film 2014.

Årets sämsta film – Transformers: Age of Extinction
Jag kan inte komma ihåg en annan film under året som ens är i närheten så usel som Transformers: Age of Extinction är. Sluta med det här tramset nu, och spräng alla tankar och eventuella manus på kommande filmer i serien i en överdrivet påkostad Michael Bay-explosion, tack.

Mest tvetydiga slut – Snowpiercer
Spoiler alert. Snowpiercer, en sydkoreansk produktion med mest västerländska skådisar, är en inte helt oäven film måste jag säga. Dystopisk framtid där jorden är täckt av snö och is sen ett inte helt lyckat försök att stoppa växthuseffekten. Fram rusar dock ett ganska speciellt tåg sedan katastrofen för många år sen. Se filmen om ni gillar Terry Gilliam, 1984 och sånt. Men slutet, det där slutet. Några lyckas ju komma levande från tåget och ut till ett vad det ändå verkar vara ett överlevnadsbart klimat. De får syn på en isbjörn vilket ändå är tecken på liv. Men jag tänker mer död. Den där isbjörnen lär vara hungrig, och det vore ju tråkigt att dö på det sättet efter alla vedermödor. Om det nu skulle föreställa ett lyckligt slut, kunde de inte valt en liten harmlös hare istället?

Snäll isbjörn? Skulle inte tro det.
Snäll isbjörn? Skulle inte tro det.

Årets hejdå – Sons of Anarchy
Trots att grabbarna börjat tänka mer på trafiksäkerheten i de senare säsongerna och faktiskt burit hjälm lite oftare än tidigare (är det bara jag som tänkt på det?) dog fler än någonsin, och till slut var det i princip bara Tig och Chibs kvar från förr. Men som slut betraktat var det betydligt bättre än halvmesyren som Dexter körde med. Jax tog sitt ansvar och tog bort sig själv. Väl unt resten av mänskligheten då även om Jax var blödig den senaste säsongen och faktiskt fällde en tår här och där främst var en sällan skådad katastrof när han spelade Gud och bödel om vartannat. Men jag måste erkänna att jag gillade Sons of Anarchy även om jag heller inte kommer sakna den. Det ryktas förövrigt om en prequel från när MC-klubben startade på 1960-talet.

Ser framemot 2015

  • Att Frank Underwood i House of Cards raskt petas som president, den mannen skall intrigera underifrån.
  • Att planerna på en Blade Runner 2 försvinner like tears in rain.
  • Att Ragnar Lothbrok, Lagertha och de andra bibehåller den otäckt sköna känslan i Vikings.
  • Att lättare kunna hålla reda på karaktärerna i Game of Thrones nu när fler och fler fallit ifrån.
  • Att Jar Jar Binks håller sig undan Star Wars VII.

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.