Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserats Årslista 2016 – Therese

2016-kopia

Ja, vad ska jag säga om 2016. Kommer det att gå till historien som det året då filmerna verkligen gav vika för serierna, eller kommer vi minnas det för att Leo äntligen fick sin statyett. Kanske kommer vi att tänka tillbaka till 2016 och säga att det var här Alicia Vikander fick sin första, av många, statyetter (vi kan hoppas i alla fall). Vad jag tror att många kommer att tänka på, i samband med 2016, är att så många stora namn lämnade oss.

Jag själv har spenderat det här året som föräldraarbetande, men det har också varit mitt allra första år som skribent här på Onyanserat, och vilket roligt år det har varit här för mig. Jag har lärt mig massor om hur undertexter blir till, jag har lärt mig att se på film ur en kritikers ögon, och jag har lärt känna de fantastiska människorna som skriver här med mig på Onyanserat. Tusen tack till er för att ni gav mig en chans och för att ni är så otroligt stöttande och härliga människor över lag. Heja er!

2016 kommer att handla om serier för mig. Mot storsatsningar som Westworld och Night of kan få av årets filmer mäta sig. Men med det sagt så har vi sett en hel del guldkorn även på vita duken. Jag har sett de flesta filmer som visat på SF Bios barnvagnsbio, och tackar Filmstaden Heron för att ni höll igång för oss föräldrar även under sommaren. Årets repertoar har varit överraskande på många sätt. Filmer jag inte trott alls på visade sig visst vara riktigt bra, och vice versa. Jag har många gånger gått in i salongen med endast en titel och ett hum om en handling, vilket (enligt mig) oftast är det bästa ingångsvärdet för att få en bra filmupplevelse.

Without further ado, här kommer min årslista för 2016. Mycket nöje, och gott nytt år.

 

Årets showstopper: Få kvinnor fäller mig som Kate Winslet. Hon är inte bara enormt begåvad, hon har också det där och lite till, och jag tror inte att någon kan se the Dressmaker utan att tappa andan när hon gör entré. Wowza!

Dress4

Årets säsongsavslutning: Spoileralert! Jag minns att jag, någonstans mitt i säsongen av Westworld, satt och tänkte på om huruvida det kunde vara olika tidslinjer som utspelade sig samtidigt, men ingenting kunde förberett mig på hur det slutade. Så hysteriskt snyggt gjort, och jag måste säga att hela den här serien var fylld med ”What the fuck-moments”. Bernard är en värd!? Bernard är Arnold!? William är ärkeskurken!? Dolores är Wyatt!!??

Årets bästa serie: I den här kategorin finns det många tävlande, men jag kan inte annat än att sätta in Stranger things här. Jag nämner Westworld och Night of på många platser, och de är med även här på toppen, men efter mycket själasökande fick de hamna på en nära andraplats. Vad Stranger things har är en fantastisk cast. Unga, men enormt begåvade. Serien är även en flirt med en tid som ligger mig varmt om hjärtat, och runt all nostalgi hade man satt en fångande och ordentligt spännande handling. Kan de hålla uppe mitt intresse i kommande säsonger? Jag tror, och hoppas, på det i alla fall.

Årets sämsta undertext: Netflix! Jag tittar på dig! Nu är det dags att skärpa till sig och betala för professionellt utförda undertexter! Sämsta i år är enligt mig när Mrs S, i Orphan black, säger att hon har en man inom sig, när hon i själva verket pratar om en infiltratör.

Årets första avsnitt: Jag har sällan blivit så trollbunden av ett första avsnitt som jag blev av Night of. Jag och min man ser nästan allt tillsammans, men kriminalserier får jag se själv, så jag började titta medan han höll på med annat. Efter några scener började han ta längre pauser vid TVn, för att sedan sätta sig ner bredvid mig och titta. Så satt han sedan hela första avsnittet, framåtlutad och med stora ögon. Magi, ren och skär magi.

Årets intro: Även här kammar Westworld hem titeln. Musiken, mystiken och magnifiken!

 

Årets mest rekommenderade: I varje samtal om serier jag haft det här året har Black mirror varit den som jag rekommenderat till flest att se. Det finns just nu tre säsonger ute och även om senaste säsongen inte var lite ”mind blowing” som de två tidigare, så höll den verkligen världsklass. Serien är skapad av Charlie Brooker och han tar verkligen ut svängarna. Med träffsäker samhällskritik och ett enastående manus är varje avsnitt som ett litet, om än riktigt obehagligt, kinder-ägg. Man måste ju öppna nästa ägg också, även fast man kanske inte egentligen vågar.

Årets bästa dokumentär: Så sent som i förrgår tipsade en vän mig om Mordutredningen på SVT Play. Jag började genast titta och slogs direkt av hur välgjord och intressant den var. Handlingen är enkel, ett mord har skett och polisen i Bristol ska lösa det. Vad som skiljer den här serien från många andra mordserier är att den känns nära, den är inte prålig och den är inte vriden åt något håll. Polisen gör sitt jobb och vi får se hur de arbetar. När de började filma den här serien kan de ju inte ha vetat vad det skulle leda till, men de har ändå lagt ner mycket tid och energi på att få det snyggt och välgjort.

Årets krimserie: Jag älskar kriminalserier. Jag tittar på det mesta, trots varierande kvalitet. Årets bästa stod mellan Happy valley och Night of. Happy valley strök tyvärr på foten för att Night of helt enkelt är något av det bästa jag någonsin sett. Jag ville dock ha med den för att visa att en lite blygare engelsk serie kan stå sig mot ett amerikanskt monster. Night of fångade mig från första stund. Hela serien var sedan en nagelbitare hela vägen fram till sista scen.

 

Här kommer det som jag ser mest fram emot med 2017.

Sense8: Jag kan snart inte vänta längre! Jag hoppas bara att de inte förstör det som de gjorde så bra i förra säsongen.

Twin Peaks: Fansen är tvivlande, men med Agent Cooper tror jag inte att det kan bli fel.

Ghost in the shell: Ofta saknas det något när man gör remakes på anime, men efter att ha sett trailern har jag ändå hoppet kvar om att detta kan bli riktigt ballt.

Assassin’s creed: Från det jag sett av trailern kan detta bli riktigt coolt.

T2 Trainspotting: En av min ungdoms absoluta favoritfilmer. Måste bli bra.

American gods: Älskade boken och tycker att trailern ser tuff ut.

Attack on titan: Snart är väntan på en andra säsong över. Frågan är bara om jag är redo mentalt för att ge mig in i den här blodiga soppan en gång till. Har mina ärr verkligen läkt från säsong 1?

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.