Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Onyanserats årslista 2017 – Eduardo

Personligen höll jag låg standard när det kommer till aktivt filmtittande i år och årslistan gick med strömmen nästan hela året – missade massor jag velat se såsom Downsizing, Goodbye Christopher Robin och Beach rats på Stockholms filmfestival trist nog. Listan är således baserat på ganska mycket toppfilmer men det är som det är, vänner!

Årets bästa – på flera år

Årets absolut bästa: The Handmaiden

Det finns få – om någon – som beskriver uttrycket ’bida sin tid’ så vackert som Chan-wook Park gör. Oavsett om det gäller att bygga upp den perfekta hämnden såsom i Old Boy eller tiden för det perfekta brottet som i The handmaiden så känns väntan aldrig för lång utan helt perfekt – varje sekund har vägts på guldvåg och i slutändan är det förlösande vackert när tiden slutligen är inne – oavsett motivet.

The Handmaiden är inte bara årets sammantaget vackraste film utan även den mest förtrollande sett till karaktärer, kostym, tempo och handling och egentligen utan någon större tävlan – att sätta ribban så tidigt visade sig vara förödande för de andra filmerna det året. Slutligen så vet jag att det finns dom (fortfarande) som inte orkar kolla på ’koreansk’ film speciellt mycket och förutom att ni missar Old Boy, I saw the devil, Train to Busan, Lady Vengence, Hämnarens Resa så missar ni nu The Handmaiden – det är sinnesjukt eftersom det här är skälet till varför film är ett sånt magiskt medium. Ta en sjukdag och njut av den här filmen idag.

Årets håller-formen: Black Mirror. Black mirror har egentligen få svaga ögonblick utan snarare är det avsnitten som går över förväntningarna som vi kommer ihåg. I den senaste säsongen så tycker jag fokuset legat lite mer på existentiell ångest än tidigare säsonger. Och när allt kommer omkring tror jag att jag gillade avsnittet USS Callister mest, även om det var det mest simpla avsnittet, och även det avslutande avsnittet Black Museum bjöd på bra underhållning. Flertalet har satt Arkangel som favorit men personligen tycker jag det var lite väl fantasilöst. (Säsong 4 kommer på Netflix 29 december, men jag har redan haft möjlighet att förhandskolla).

USS Callister, från Black Mirror säsong 4

Årets Gäsp: Okja. Det var mycket tjo om Netflix Okja på förhand – Miyazaki möter Spielberg lite och berättar en fantastisk saga om en flicka och hennes övergödda magiska gris. Men istället för att vävas in i en magisk värld som vi gör hos Miyazaki så matas vi med en klumpig datoranimerad kogris som dansar fram i Tokyo i ett tafatt försök till samhällskritik mot köttindustrin.

Årets snyggaste: Dunkirk. Det går ju inte säga mycket mer än att Dunkirk var årets tekniskt snyggaste film och Nolanmörkret tillsammans med kriget är en perfekt kombination. Tom Hardy minimerar sin egen roll och allt känns balanserat och fruktansvärt vackert.

Dunkirk

Årets sådärja: Logan. Det har väl gått en sisådär 15 år sedan Hugh Jackman skruvade på sig klorna och blev den där perfekta Wolverine som vi väntat på och sedan blev det lite för mycket X-Men-filmer (superhjälterullar över lag) och det tog aldrig slut. Sen kom Logan och redan efter några minuter körde han klorna i halsen sådär härligt goreigt som det ska vara. Storyn kunde såklart varit bättre men på det hela är det ett värdigt farväl för den coolaste superhjälten som Marvel lyckats vaska fram.

Årets skämt: It. Nä – skoja bara. It var perfekt och castingen av Bill Skarsgård var inget annat än perfekt – hur det gick till vet jag inte men den som kom med det förslaget har nog ett ganska bra case vid nästa löneförhöjning. Jag var själv sjukt skeptisk till det (kanske bara för att jag har lite svårt för Skarsgårdarna JR överlag av någon omotiverad anledning) men är inte sämre än att jag kan pudla här. Genom att rida på 80-tals vågen à la Stranger Things och inte skära ned på våldet så lyckas It bli en av de bättre rullarna under 2017.

It

Årets tristaste: Alien Covenant. Vi har väl alla gett upp hoppet om att Ridley Scott ska lyckas göra Xenomorphen lika vidrig som i originalet vid det här laget? Sure – Fassbenders tomma blick är skrämmande men det kompenserar inte nog. Istället får vi hela skiten med pseudo-filosofiska historier om ursprunget som såklart är viktigt men den glömmer helt sitt ursprung med den krypande skräcken i rymden.

Nästa års skämt: Aquaman. Det kan vi väl vara överens om redan nu? Justice league var årets största skämt och det största skämtet i den var Aquaman. Att basera en film på en kille som slåss med makrillar hoppar jag över.

Aquaman

Nästa års hoppfullhet:

Med alla nostalgivågar som rullar nu så kommer nog Ready player one lägligt och trailern lovar väl och verkar tolka ganska fritt från sin förlaga, vilket känns sunt. Den framtida VR-skattjakten som bygger på succé(?)boken står högt på min lista hur som helst.

Pacific Rim Uprising – det är mecharobotar som bygger på den lysande Pacific Rim (skiter i vad resten av världen tycker, den var grym).  Robotar som kelar med monsteraliens som är alla försäkringsbolags värsta mardröm när de kickar runt i städerna är nog det närmaste Evangelion vi kommer med riktiga skådisar om inget mirakel händer.

Cloverfield movie – efter Cloverfield och sanslöst bra Cloverfield Lane så kommer det alltså en till film i samma universum – det cv:et räcker för mig.

 

1 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fascinerad av det ostrukturerade och det hopplösa. Stadsplanerare som anser att fler filmer borde ses i sin rätta urbana miljö – filmen är bara en del av upplevelsen. Tycker allt blir bättre på danska. Gillar överlag inte TV-serier.