Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserats Årslista 2017 – Therese

Så har ännu ett år gått mot sitt slut och det är dags för mig att summera året. När jag började den här listan tittade jag tillbaka på förra årets lista för att se vad jag såg fram emot det här året. Jag måste skamset erkänna att jag endast sett en av de sju produktionerna jag såg fram emot med 2017 (Sense8, Ghost in the shell, Assassins creed, Trainspotting 2, Twin Peaks, Attack on titan och American Gods) och även om Sense8 hade en bra säsong så var det den sista som gjordes och utan avslut är den serien inte det mästerverk den kunde varit. Twin Peaks började jag kolla på men slutade ganska omgående och har inte tagit upp det sedan dess.

Så hur ska jag summera året då. Det har faktiskt mest blivit serier och inte så mycket film. Vem har tiden liksom? Mycket crime men lite mindre misär än förra året. Det bästa med året har garanterat varit #metoo. Som tyvärr går hand i hand med det sämsta med året, som är att jag nu inte kan se Kevin Spacey utan att få en sur smak i munnen. Att Hollywood verkar ta ett större ansvar för vilka as som anställs är verkligen på tiden.

Men Årslista heter det ju, så här kommer min:

Årets let down: Valerian. Och den pallrade jag mig till och med iväg på premiären för. Så fattiga karaktärsbeskrivningar, misslyckade försök till jämställdhet mellan könen och ett miserabelt coolhetskomplex som lämnade mycket att önska.

Årets bästa serie: Jag har sett många bra serier i år, men en sticker ut som en stjärna om natten. Snyggt berättad, fantastiska och mänskliga karaktärsbeskrivningar, spännande och otroligt gripande. Big little lies är något av det bästa jag sett. Någonsin.

Årets skönaste duo: Jag behöver nog inte säga mer än #dusteve.

Årets sämsta undertext: Netflix! Jag tittar fortfarande på dig! Skärpning. Nu orkar jag knappt läsa längre. Vet knappt vilken som är sämst längre då nästan alla är lika dåliga. När ska Netflix ta in proffessionellt arbetade texter egentligen? Vågar jag lita på att jag förstår allt som händer i tyska Dark?

Årets roligaste på Instagram: Jag gillar verkligen Kristen Bell, och tycker att hon verkar vara hysteriskt rolig även privat. Till exempel som när hennes dotter tvingar henne att klä ut sig till Elsa på Halloween, trots att det ju är hon som ÄR Anna i Frost.

Årets krimserie: Jag älskade säs 3 av Broadchurch, och även Manhunt: UNABOMBER, men det blir Mindhunter som tar hem segern i (för mig) den allra viktigaste kategorin. Här har Netflix verkligen hittar rätt och de lyckas få in så många av de seriemördare som länge fascinerat mig, om än ganska fritt tolkat. BTK, Kemper och Speck är bara några få av de vi får träffa på.

Årets bästa från Britannien: När säs 2 av Broadchurch annonserades kunde jag aldrig drömma om att det skulle bli bra, men det blev det. Det avslutades så fint så jag kunde aldrig drömma om en TREDJE säsong, men den kom den med och oj vad den levererade. Med en ny plot får de ändå in alla från casten på ett logiskt och vettigt sätt. Fokus är på en medelålderskvinna som anmäler en våldtäkt. Men vem skulle vilja våldta henne? Hon var ju varken ung, klassiskt snygg eller klädde sig utmanande. Det är den mentaliteten utredarna möter, och det speglar vår egen samtid på ett läskigt sätt.

 

Under 2018 ser jag mest fram emot:

Dirk Gently säs. 2 som kommer nu redan i januari.

Altered carbon med Joel Kinnaman, låter bara helt fantastiskt.

Incredibles 2, där de valt att fokusera på Elastigirl och hur det är att vara en medelålderskvinna, trebarnsmamma och superhjälte på en och samma gång.

..och så Stranger things säsong 3 såklart, även fast den inte är helt spikat till 2018 ännu.

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En biolog som vill känna sig invigd och därför alltid letar efter detaljer och dolda budskap. Älskar riktigt bra karaktärsbeskrivningar men hatar övertydlighet. Har även en förkärlek till Will Ferrell och tecknat.