Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Onyanserats Christopher om att regissera SVT-komedin Vårdgården

Vårdgården

På måndag den 11 april har SVT:s nya komediserie Vårdgården premiär, och det är inga mindre än Onyanserats parhästar Christopher Panov och Christian Eklöw som står för regin. Och som en av skaparna (och manusförfattarna) ser vi före detta Onyanserat-medlemmen Alexander Kantsjö (som skrev manus till Jordskott häromsistens). Han har skapat serien ihop med Daniel Ottosson (som han också skapat komediserien Karatefylla ihop med) och de har skrivit manus med Sara Young och Daniella Mendel-Enk.

Det är en komediserie i sjukhusmiljö, där vi får följa den mer eller mindre inskränkta personalen på det familjeägda privatsjukhuset Reginahemmet och deras kamp för att få sjukhuset att gå med vinst. I rollerna syns bland andra Loa Falkman, Bahar Pars, Jonas Malmsjö och Thérèse Andersson-Lewis.

Dags för Christopher att berätta lite om Vårdgården och hur det har varit att jobba med serien!

Christopher, vad är det här för serie?

Vårdgården är en komediserie om relationer, fördomar, vård och människors värde kontra pengar och egon.

Hur skulle du beskriva humorn i Vårdgården, kan du likna det vid något annat vi kanske har sett? 

— Det är bitvis ganska galet fast på ett bra sätt. Samtidigt tror jag att man ändå kan ”känna” för karaktärerna. I all sin dumhet och egoism tror jag man i bästa fall känner igen sig i dom bra sidorna och i dom värsta tänker att ”Gud va skönt att jag inte är sån”. För att sedan inse att – helvete så skulle jag med kunna tänka! Den påminner lite om brittiska Green Wing, Scrubs och en liten dos av Nip Tuck i sina bisarraste stunder.

Vad skrattar du själv mest åt i serien?

— Det finns faktiskt sjukt mycket jag skrattar åt. I stort sett alla scener har något jag kan fnissa åt och då har jag ändå regisserat scenen och sett den från hundra vinklar och massa omtagningar.

vardgarden2Christopher regisserar Thérèse Andersson-Lewis & Jonas Malmsjö. Foto: Jan Rus Smolinski

Ni återförenas med vår tidigare Onyanseratkollega Alexander Kantsjö – berätta!

— Ständigt denna Kantsjö! Det är toppen att få jobba med Alexander. Vi har pratat mycket om att hitta på något och nu gör vi det. Kantsjö har en humor jag både älskar och hatar. Men mest älskar. Hahaha!

Hur var stämningen på inspelningen? 

— Det jag kan säga är att jag nog aldrig haft så trevligt med skådespelarna som jag hade under inspelningen av Vårdgården. Det var en genuin respekt mellan oss som gjorde att man varje morgon njöt av att gå till jobbet.

Och hur var det att jobba med Loa Falkman?

— Fantastiskt. Loa är en otrolig skådespelare och helt klart en av Sveriges roligaste män. Han är lyhörd, prestigelös och ödmjuk. En dröm att jobba med.

vardgarden1Christian regisserar Aminah Al Fakir medan Christopher riktar in sig på Loa Falkman. Foto: Jan Rus Smolinski

Du och Christian har ju regisserat komedi tidigare, men nu senast gått från att regissera Äkta Människor till detta. Många säger att humor är en svårare genre än drama – vad säger du? 

— Jag vet inte om jag håller med. Jobbar du med regi tycker jag du ska kunna göra båda. Visst skiljer det mycket mellan Äkta människor och Vårdgården, men båda var lika svåra och lätta om du så vill.

Christopher, namnet på serien väcker ju vissa associationer… är det medvetet?

— Vad menar du Ingrid? Jag förstår inte.

Vårdgården visas på SVT1 och SVT Play och har premiär 11 april 21.00

 

vardgarden3Foto: Jan Rus Smolinski

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.