Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Onyanserats favoritfilmer – 2004

Christophers val:

Hotel Rwanda

Christopher säger: ”En av de mest gripande filmer jag någonsin sett. Jag satt bokstavligen med hjärtat i halsgropen i två timmar. Att Don Cheadle nekades en Oscar för denna rollprestation är helt sanslöst. Han har aldrig varit bättre. Om någon skulle be mig göra en topp 10 lista på världens bästa filmer skulle garanterat Hotel Rwanda vara med på den.”

Måns Lindmans val:

Team America - World Police

Måns säger: ”En dockfilm? Really? Var det verkligen årets film? Ja, faktiskt. Grabbarna bakom South Park träffade mitt i prick med Team America. Man skickade iväg en kreativ stinkbomb riktad rakt mot patriotismens högborg USA och dess amerikanska arrogans och övermodiga militarism. Ingen kom undan, armén, landets uttalade fiender, det pretentiösa skådespelargardet fick alla smaka. T.A ger också en rejäl känga till den amerikanska filmindustrin. Skaparna själva kallade filmen en ”Bruckheimer with marionettes”. Allt finns där, ”ensamvarg-hjälte-begravd-i-trauma-backstory-resulterar-i-manlig-emotionell-blockering-blir kär-vågar inte först-vågar sen och räddar världen.” Sedan har vi musiken. De egenhändigt komponerade låtarna är verkligen spot on. Så jag säger bara… America, Fuck yeah!

Christians val:

Napoleon Dynamite

Christian säger: ” Jag fick en oväntad rolig upplevelse när jag såg Napoleon Dynamite. En pajas-komedi i indietappning kändes inte direkt som den klockrena filmen för mig, men herregud vad jag gillade den. Nu har det bara gått sju år sedan filmen kom men jag har inte vågat se den igen. Det känns inte som en film som åldras med värdighet eller beror det bara på att jag är så jävla trött på att Jon Heder har upprepat sin paradroll i alla filmer han varit med i. Någon som har sett den nyligen? Håller den fortfarande?”

Alex val:

Anchorman - The Legend of Ron Burgundy

Alex säger: ”En av vår generations absolut roligaste komedier! En klockren ensemble där alla besitter en skön komisk tajming och det märks att inspelningen varit väldigt organisk med mycket utrymme för improvisation, inte minst med tanke på allt extramaterial på DVD:n plus det faktum att det klipptes ihop en helt ”ny” film av allt material som inte användes. Will Ferrells och Adam McKays första film tillsammans och komiskt guld vaskas fram om och om igen! En film som jag kan sätta på när jag vill förgylla dagen med en hälsosam dos skratt!”

Ingrids val:

The Life Aquatic with Steve Zissou

Ingrid säger: ”Wes Andersons film om oceanografen Steve Zissou som är på jakt efter den haj som dödats hans partner, och samtidigt kommer i kontakt med en man som kanske, kanske inte, är hans son, är ett visuellt mästerverk. Och rolig, rörande och smart, precis som Wes Andersons filmer brukar vara. Jag tror jag kan se Life Aquatic hur många gånger som helst, det finns så mycket att uppleva, så mycket detaljer. Musiken, kläderna, havsscenerna, och inte minst den fantastiska scenografin som utstrålar så mycket lekfull kreativitet. Ett tips om man vill uppleva lite Life Aquatic-vibbar i verkligheten är att besöka det fascinerande Oceanografiska Museet i Monaco som under många år leddes av den världsberömde oceanografen Jacques Costeau – en klar inspirationskälla till The Life Aquatic with Steve Zissou.”

Måns Lindéns val:

Eternal Sunshine of The Spotless Mind

Måns säger: ”En sagolikt vacker, romantisk och estetiskt fulländad film. Hatad av cyniker och älskad av dom med blödande hjärtan.”

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Wannabe rockstjärna som älskar amerikansk independent och blir uttråkad av actionrullar. Önskar att jag hade fått regissera Knubbigt regn.