Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Oscarsgalan 2016 – Lindmans profetior

oscar1

I natt är det som bekant dags för ännu en Oscarsgala, nummer 88 i ordningen för att vara exakt. Jag tycker personligen att formatet känns ganska förlegat och en kvarleva från förr men å andra sidan är det sällan man får se så många Hollywoodstjärnor i en annan miljö och det kan ju vara rätt kul ändå. Det kommer inte att bli många överraskningar i natt. Visst, någon förhandstippad favorit kommer säkert att falla men i det stora hela blir det här Alejandro Gonzales Iñárittus och Leonardos stora afton. Här kommer mina sista-minuten-profetior. Har jag tippat helt åt helvete lovar jag att bära dumstrut på min nästa pressvisning. Nu kommer det ju knappast att hända men följ vårt Instagramkonto för säkerhets skull.

Jag har fokuserat på de tunga kategorierna och använder mig av amerikanska titlar för att inte röra till det hela.

Revenant3
The Revenant är storfavorit med hela 12 nomineringar.

Best picture:

Nominerade: The Big ShortBridge of SpiesBrooklynMad Max: Fury RoadThe MartianRoomSpotlightThe Revenant

Det här kommer att bli ett tight race mellan Spotlight och The Revenant med The Big Short som ett möjligt wild card men hypen kring The Revenant kommer att bli avgörande.

Vinnare: The Revenant
Not gonna happen: Bridge of Spies

Best director: 

Nominerade: Lenny Abrahamson (Room), Alejandro Gonzales Iñárittu (The Revenant), Tom McCarthy (Spotlight), Adam McKay (The Big Short), George Miller (Mad Max: Fury Road)

Iñárittu plockade hem priset för bästa regissör förra året med Birdman. Han kommer att upprepa den bedriften i natt. Skall jag plocka en utmanare så får det bli George Miller.

Vinnare: Alejandro Gonzales Iñárittu
Not gonna happen: Lenny Abrahamson

Leo
Oscarsgalan 2016 handlar egentligen om en enda sak: Blir det någon skumpa för Leo?

Best actor: 

Nominerade: Bryan Cranston (Trumbo), Matt Damon (The Martian), Leonardo DiCaprio (The Revenant), Michael Fassbender (Steve Jobs), Eddie Redmayne (The Danish Girl)

Från en hygglig chans till tokfavorit. Om Leo lämnar galan utan guldgubbe kan han lika gärna lägga ner. Det är nu eller aldrig och även om många tycker att det finns nominerade som rent prestationsmässigt är mer värda vinsten så kommer man att se till att Leo får den där jävla Oscarsstatyetten. Han har bokstavligen gått genom eld och vatten för att ro hem allt det här året. Han är dock inte ohotad. Det finns en del som talar för Michael Fassbender och Eddie Redmayne.

Vinnare: Leonardo DiCaprio
Not gonna happen: Bryan Cranston

Best actress: 

Nominerade: Cate Blanchett (Carol), Brie Larson (Room), Jennifer Lawrence (Joy), Charlotte Rampling (45 Years), Saoirse Ronan (Brooklyn)

En av de svårare kategorierna men mycket talar för Brie Larson som enligt de flesta rapporter mer eller mindre ägde hela Room (svensk premiär 18 mars),  tätt skuggad av Saoirse Ronan. Det som talar emot Brie är dock att smala rullar sällan vinner men om man skall lita på lovorden så kan knappast en jury se mellan fingrarna här. Framför allt inte efter att Whiplash ändrade spelreglerna förra året. Att Jennifer Lawrence överhuvudtaget är nominerad är dock en gåta. Joy var en katastrof.

Vinnare: Brie Larson
Not gonna happen: Jennifer Lawrence

Best supporting actor: 

Nominerade: Christian Bale (The Big Short), Tom Hardy (The Revenant), Mark Ruffalo (Spotlight), Mark Rylance (Bridge of Spies), Sylvester Stallone (Creed)

Här kommer det att stå mellan tre tunga insatser. Tom Hardy, Mark Rylance och Sly. Hjärtat säger Stallone men samtidigt var Rylance magisk i Bridge of Spies. Tom Hardy har fått finna sig i att verka i Leos skugga och kan få lida för det. Svårtippat men jag går på hjärtat.

Vinnare: Sylvester Stallone
Not gonna happen: Christian Bale
TDG3
Alicia Vikander. Vårt svenska hopp.

Best supporting actress: 

Nominerade: Jennifer Jason Leigh (The Hateful Eight), Rooney Mara (Carol), Rachel McAdams (Spotlight), Alicia Vikander (The Danish Girl), Kate Winslet (Steve Jobs)

Det här borde vara en slam dunk för Alicia Vikander. Dels för att hon förtjänar det och dels för att hon är hysteriskt uppsnackad. Närmaste utmanare torde vara Rooney Mara som också överglänste sin huvudrollsinnehavare. Man kan givetvis heller aldrig räkna bort Kate Winslet i Oscarssammanhang även om hennes roll som Joanna var långt ifrån hennes bästa.

Vinnare: Alicia Vikander
Not gonna happen: Jennifer Jason Leigh

Best original screenplay: Nominerade: Bridge of SpiesEx Machina, Inside OutSpotlightStraight Outta Compton 

En riktigt svår kategori i år med många jämnstarka kombattanter. Personligen hade jag velat se Alex Garland som vinnare men här tror jag att det är bättre att lyssna på hjärnan än hjärtat. Bröderna Coen med sitt övertydliga Oscarsfiskeri Bridge of Spies eller lika Oscarsvänliga Spotlight borde ro hem det här.

Vinnare: Spotlight
Not gonna happen: Straight Outta Compton 

The Martian Poster 2
Skrällvarning på The Martian.

Best adapted screenplay: 

Nominerade: The Big Short, BrooklynCarolThe MartianRoom

Visst är det en fruktansvärt stark line up i år men den här kategorin skall ändå ägas av The Big Short. Dock, skall det skrällas någonstans så är det här. The Martian kan lika gärna sopa hem den här gubben.

Vinnare: The Big Short
Not gonna happen: N/A

Best cinematography: 

Nominerade: Roger Deakins (Sicario), Edward Lachman (Carol), Emmanuel Lubezki (The Revenant), Robert Richardson (The Hateful Eight), John Seale (Mad Max: Fury Road)

Emmanuel Lubezki lär ha övat på sitt årliga tacktal hela helgen. Det blir nämligen tre i rad här. Övriga motståndare har förmodligen redan ställt ut skridskorna. Det finns inte på kartan att någon annan vinner i den här kategorin. Alla som har sett The Revenant vet att det är ett visuellt mästerverk som saknar motstycke. Oavsett vad man tycker om filmen så kan ingen ta ifrån den sin skönhet.

Vinnare: Emmanuel Lubezki
Not gonna happen: Edward Lachman

The_Hateful_Eight 3
Ennio Morricone har faktiskt aldrig vunnit. Ja, förutom en Honorary Award då. Är det dags i år?

Best original score: 

Nominerade: Ennio Morricone (The Hateful Eight), John Williams (Star Wars: The Force Awakens), Carter Burwell (Carol), Thomas Newman (Bridge of Spies), Jóhann Jóhannsson (Sicario)

Kvalitet rakt igenom. Samtliga nominerade är potentiella vinnare men jag tror ändå på att Ennio Morricone ror hem det här.

Vinnare: Ennio Morricone
Not gonna happen: N/A

Best foreign language film: 

Nominerade: Son of Saul (Ungern), Mustang (Frankrike), Theeb (Jordanien), A War (Danmark), Embrace of the Serpent (Colombia)

Här har jag tyvärr riktigt dålig koll på startfältet så jag får gå på nätresearch och logik och det logiska är att Son of Saul kommer att stå som vinnare. Den har precis allt en Oscarjury älskar.

Vinnare: Son of Saul
Not gonna happen: N/A

 

7 COMMENTS

  1. ”Tunga kategorier” i all ära men det hade varit kul att se en gissning om hur det går för Love Larson & Eva von Bahr som är nominerade för Best Achievement in Makeup and Hairstyling med Hundraåringen Som Fick En Alldeles för lång titel. ”Svensk Oscarshjälte” and all that.

  2. Det har du givetvis rätt i. Det är en kategori som jag normalt har hopplöst dålig koll på. Den brukar väl inte få så stort utrymme heller har jag för mig. En av de där som summeras kort efter en reklampaus men det är klart, nu när vi faktiskt har ett svenskt bidrag med så kanske jag borde inkluderat även den kategorin. Hur som helst, vi håller tummarna för att det går vägen!

  3. Ja Mad Max plockade väl hem i princip varenda teknikpris. Det kan jag inte invända mot alls. Fullt välförtjänt. Äh, i det stora hela är jag nöjd. Jag missade endast två av mina tips så jag slipper dumstruten i alla fall 🙂 Trodde dock att The Revenant skulle vinna bästa film trots att jag kände på mig att det skulle bli ett tight race med Spotlight som definitivt är en värdig vinnare.

  4. Hur kan det komma sig att du har Jennifer Jason Leigh som ”Not gonna happen” till Best Supporting Actress? Personligen är jag lite besviken på att hon inte fick statyetten; tyckte att hon ägde varenda scen i The Hateful Eight.

  5. Jag håller med dig Olof. Hon är verkligen magnifik i TH8 men i jämförelse med övriga nominerade kändes inte hennes roll ”Oscar material” om du är med på hur jag menar. Samma sak med Christian Bale på den manliga sidan. Han var klockren i filmen men kändes inte som en sannolik vinnare i konkurrensen. Ingen av dem är alltså dåliga, snarare att deras roller inte faller en jury i smaken på samma sätt som övriga. Så resonerade jag. Sorry om jag var otydlig.

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."