Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Oscarsvinnarna 2015 – Vi har kastat ett getöga i kristallkulan

oscar1

När Richard Linklaters Boyhood svepte undan fötterna på mig för någon vecka sedan så formades en tanke i mitt huvud. Jag började tänka på Oscarsgubbar. Okej, jag vet att det är förbannat tidigt och att mängder av intressanta filmer inte ens har haft premiär ännu men i Hollywood har racet i alla största grad redan börjat. De stora filmfestivalerna har nu också släppt sina scheman så vi vet i alla fall vilka filmer som kommer att ha premiär i tid för att kunna vara med och slåss där uppe i toppen.

Det är givetvis inte helt enkelt att förutspå en utgång redan nu och det finns en risk att man kommer att få äta upp det här om ett halvår men lyssnar man på rapporterna och tittar på vad som brukar gå hem hos den, ibland till synes enkelspåriga juryn, i form av story, skådespelare och regissörer så borde det se ut så här i februari månad. För att inte behöva riskera att göra mig själv till åtlöje så passar jag även på att helgardera mig genom att slänga med vad som talar emot en eventuell vinst.

Boyhood

Som sagt var, det är snitslad bana hela vägen fram till statyetten för Linklater. Surret kring denna unika film är enormt och betygsskalan räcker knappt till när kritikerna skall dela ut sina omdömen världen över. I staterna går filmen för utsålda hus och även publiken verkar gilla vad de ser. Det är visserligen ingenting en jury tar någon större hänsyn till men ändå. Annars är det här mumma för en jury. Boyhood innehåller allt förutom en viktig historisk händelse i jänkarnas liv men å andra sidan har den överpresterande skådespelare, rosade debuter, ett unikt upplägg och givetvis en vacker berättelse som alla kan känna igen sig i.

Hot: Eftersom filmen är filmad som den är, i ”realtid” så kan det vara svårt att bedöma skådespeleriet. Det finns egentligen inga riktiga ”actor moments” i Boyhood.

Svensk biopremiär: 26 september

Boyhood11
Blir det någon Oscar för mig tro?

Suffragette

Har man hängt med det senaste decenniet så vet man att kombinationen Meryl Streep och Oscarsgala är lika med succé. Efter 18 nomineringar är det inte längre någon slump. Streep är en magnifik skådespelare som dessutom oftast väljer sina roller med omsorg. Nu dyker hon upp igen i en högaktuell film om feminism. Tillsammans med två andra fantastiska skådespelare, Helena Bonham Carter och Carey Mulligan skall vi få klarhet i hur feministrörelsen i USA en gång i tiden startade med något så självklart som kvinnlig rösträtt. Relativt oprövade Sarah Gavron har regisserat medan betydligt mer rutinerade Abi Morgan (Shame, Järnladyn, Timmarna) har skrivit manus.

Hot: Sarah Gavron är som sagt var ny i sammanhanget men om hon får ihop delarna så skall Suffragette vara att räkna med.

Inget datum för svensk biopremiär är annonserat ännu

Foxcatcher

Jo, det är sant. Det är inget jag hade förväntat mig för bara ett par månader sig men snacket går på allvar kring Channing Tatums leverans i Foxcatcher och många basunerar även här ut ”årets bästa film!.” Foxcatcher gick upp på diverse festivaler under sommaren och det här är en klassisk Oscarsrulle. Vi har ett brännhett ämne som få vågar göra film om och vissa religiösa grupperingar har redan börjat kasta sin svada över Bennet Miller och hans film som inte bara överraskar med Tatum i en helseriös roll utan även Steve Carell kliver in genom allvarsdörren. Handlingen? Carell spelar en stenrik gubbe som inleder ett förhållande med den betydligt yngre brottaren Mark Schultz (Tatum).

Hot: Hur man än vrider och vänder på det så kan det säkert vara svårt att ta duon Carell / Tatum seriöst.

Svensk biopremiär: 28 november

Fox1
Channing har chans på gubben

The Disapperance of Eleanor Rigby

Det finns inte mycket att gå på här men följande vet vi. Det är totalt tre filmer som ingår i en trilogi och alla tre skall skildra ett äktenskap men ur olika synviklar. Hans, hennes och deras. Vi vet också att tredje filmen fick en tio minuters stående ovation i Cannes och att man talar om Jessica Chastains skådespeleri som ”stunning.” Det brukar vara en bra måttstock.

Hot: Det finns ju en överhängande risk att en jury tycker att det är lite rörigt med det här trilogi-upplägget. Skall man bedöma filmerna var för sig eller som en helhet?

Inget datum för svensk biopremiär annonserat ännu

The Imitation Game

Nu blir det verkligen ren spekulation. The Imitation Game har inte haft premiär någonstans ännu, den går upp på Torontos filmfestival nästa månad men på pappret är det svårt att inte imponeras. Benedict Cumberbatch knäcker Enigmakoder under andra världskriget i rollen som Alan Turing och jodå, visst är det en sann historia det här. Turing var kodknäckarnas kodknäckare när det begav sig, många anser dessutom att han är mannen som uppfann artificiell intelligens men bakom geniet låg det, i vanlig ordning ett turbulent liv och tryckte och det är givetvis här guldgubben kommer in i bilden. Norrmannen Morten Tyldum regisserar, Kiera Knightley och Matthew Goode supporterar. Det är upplagt för ett fascinerande drama.

Hot: Benedict är en late bloomer och har, trots framstående insatser inte varit nominerad tidigare. Är detta sista chansen eller är han för evigt dömd att vandra samma Oscarslösa väg som Leo.

Svensk biopremiär: 16 januari 2015

Har Benedict knäckt Oscarskoden?
Har Benedict knäckt Oscarskoden?

Unbroken

Äh, vi kör väl en tokchansning till och lyfter fram ännu en rulle som inte haft premiär. Jag kan dock inte låta bli när jag ser förutsättningarna. Unbroken är Angelina Jolies andra film som regissör. Som manusförfattare har hon bröderna Cohen och i huvudrollen det brittiska stjärnämnet Jack O’ Connell. Storyn är ett rent Oscarsfiskeri och kan få vilken hårdhudad jury som helst att börja dregla. Louis Zamperini, en Amerikansk-Italiensk olympisk sprinter som togs tillfånga av japanerna under andra världskriget. Verklighetsbaserad film som förmodligen är rejält putsad i kanterna och anpassad för att passa juryn som hand i handske.

Hot: Angelina Jolie är grön i regissörsstolen, något som kan ligga henne i fatet.

Svensk biopremiär: 9 januari 2015

A Most Violent Year

J.C. Chandor borde ha fått bättre utdelning för utmärkta All is Lost förra året men nu har han en ny chans med sitt 80-talsdoftande kriminaldrama A Most Violent Year. Jessica Chastain axlar den kvinnliga huvudrollen även här och det är inget konstigt med det. Juryn verkar gilla Chastain och nu får hon chansen att göra något lite annorlunda. Här får vi följa en familj mitt i ett kaos där skådeplatsen är New York vintern 1981, statistiskt sett en av de värsta perioderna i stadens historia om man ser till brottslighet. Vi ser även tidigare Oscarsfavoriten Oscar Isaac som får en ny chans på guldgubben efter missen med Inside Llewyn Davis.

Hot: Som sagt, Chandor gjorde det fantastiskt bra med All is Lost men fick bara med sig en sketen nominering i kategorin ”sound editing.” som belöning.

Inget datum för svensk biopremiär annonserat ännu

Blir det Jessica Chastain som får ta emot applåderna?
Blir det Jessica Chastain som får ta emot applåderna?
Trash

Slumdog Millionaire möter Guds Stad i en film regisserad av mannen bakom Billy Elliot, The Reader och Timmarna. Det är en underdrift att påstå att Trash borde ha en rätt bra chans att kamma hem det prestigefyllda priset för regi. Filmen är baserad på en bok av Andy Mulligan och i rollerna ser vi bl.a. Rooney Mara och Martin Sheen men precis som i tidigare nämnda filmer så är det framför allt en hel drös med helt okända namn, ännu en sak som brukar gå hem hos en jury. Okända barn från tredje världen, gärna i utsatta miljöer. Det kan ju låta nog så makabert men tittar man på historien så är det faktiskt med sanningen överensstämmande. Hur som helst, här hittar de en plånbok på en soptipp och det skall snart visa sig att plånboken har stor betydelse i någons liv.

Hot: Det var ett tag sedan Stephen Daldry var med och slogs nu. Senast han vann var det dessutom med en tämligen ifrågasatt film, Extremely Loud and Incredibly Close som här i Sverige fick den Google Translate-översatta titeln Extremt Högt och Otroligt Nära.

Svensk biopremiär: 21 november

 Whiplash

Alla älskar en dark horse så här kommer årets överraskning. Historien om en ung trummis som blir brutalt torterad av sin onda musiklärare. När man läser det så låter det som något taget ur South Park men faktum är att indiefilmen Whiplash är verklighetsbaserad och den har redan rivit ner applåder för sin nakna och brutala tolkning av händelsen. Miles Teller och JK Simmons har blivit omnämnda som okonventionella men möjliga kandidater.

Hot: Den officiella jurysynen på indiefilmer är väl att de är uppskattade och uppfriskande inslag i branschen men de brukar sällan nå hela vägen fram.

Svensk biopremiär: 28 november

Whiplash känns på förhand som ett slagkraftigt bidrag
Whiplash känns på förhand som ett slagkraftigt bidrag

Mr. Turner

Brittiska kostymdramer. Där har ni däremot ett vinnarkoncept. Framför allt om man ser till att regissören av nämnda kostymdrama heter Mike Leigh och att nämnda kostymdrama handlar om en excentrisk målares liv i 17 och 1800-talets England. J.M.W. Turner, en anarkistisk aristokrat med dubbelliv och frekventa bordellbesök på sitt samvete. En man som dessutom skall ha surrat fast sig själv i masten på en brigg för att kunna måla en snöstorm. That’s just bloody brilliant!

Hot: Leigh må ha håvat in nomineringar men senast av vikt var Hemligheter & Lögner för bästa film 1996 och det var ju ett tag sedan.

Svensk biopremiär: 25 december

Selma

Filmen med det senaste premiärdatumet av alla är omöjlig att utesluta från en sådan här lista. Selma handlar nämligen om Martin Luther King. Men istället för att kretsa kring Kings liv får vi här följa med på de medborgarrättsmarscher som kom att förändra Amerika. Vad säger ni? Visst luktar det Oscar lång väg? Det är hyfsat stjärnspäckat dessutom. I rollen som Martin själv ser vi brittiska David Oyelowo. Tom Wilkinson ikläder sig presidentskapet som Lyndon Johnson och ett annat alltid lika välkommet ansikte ser vi i Tim Roth. Spännande debutanten Ava DeVernay regisserar och som producent står självaste Brad Pitt.

Hot: DeVernay är som sagt var ny i sammanhanget och har tidigare mest gjort kortfilmer och TV-produktioner.

Inget datum för svensk biopremiär annonserat ännu

Filmer om frihetskämpar är alltid säkra kort. Här softar David Oyelowo i väntan på statyetten.
Filmer om frihetskämpar är alltid säkra kort. Här softar David Oyelowo i väntan på statyetten.

Interstellar

Okej, jag måste erkänna att det här allra mest är för att jag själv är sjukt peppad på Christopher Nolans Sci-Fi-drama men helt taget ur luften är det faktiskt inte. Om man tittar på vad som hände förra året så borde den ligga bra till hos en jury. Gravity banade väg för genren och McConaughey slår in bollarna på volley numera. Övrig ensemble går inte av för hackor den heller. Det är en imponerande uppställning Nolan mönstrar med namn som Jessica Chastain, hon totaldominerar ju den här listan, Anne Hathaway, John Lithgow, Casey Affleck, Michael Caine och någonstans skall tydligen Matt Damon dyka upp också.

Hot: Nolans track record på galan är allt annat än imponerande. Även om han varit nominerad flera gånger så har någon annan film alltid kommit och sopat banan med konkurrensen. Vi minns särskilt Inception vs. The King’s Speech.

Svensk biopremiär 7 november

Mest spännande rollista kan nog ändå Terrence Malick ståta med. Veteranens kommande film Knight of Cups innehåller namn som Ryan Goslin, Kate Blanchett, Christian Bale, Rooney Mara, Natalie Portman, Michael Fassbender och vår egen Joel Kinnaman. Tyvärr finns det varken plot eller datum att finna så hur kul det än är att gissa så är den här hästen alldeles för osäker att satsa några pengar på men det är klart, med den rollistan och Malick bakom kameran kan vad som helst hända.

Håller ni med eller har jag missat någon självskriven kandidat? Ta bladet från munnen och berätta, vilka är era favoriter till nästa års gala?

 

 

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."