Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Portlandia – En fjärde säsong

Portlandia 1

Portlandia snurrar vidare och en fjärde säsong har premiär den 27 februari 2014 i den amerikanska tv-kanalen IFC. Ingrid har tidigare skrivit om serien på Onyanserat här.

Programmet driver på ett ganska kärleksfullt sätt med befolkningen i staden Portland, i delstaten Oregon. En stad som väl närmast kan beskrivas som ett stort Södermalm. Således bestående av en befolkning av idel medelklass med ett överskott av kulturellt kapital – även om, får det sägas, i något annorlunda tappning än medietänkaren Pierre Bourdieu från början tänkte sig.

Till fjärde säsongen väntas gästspel av bland andra Tunde Adebimpe (frontman i det eminenta bandet Tv on the Radio), Jeff Tweedy (frontman i det än mer eminenta bandet Wilco) och Kirsten Dunst. Dessutom återses Annie Clark (mer känd under sitt artistnamn St. Vincent – även hon eminent) och Gus Van Sant. Det går således inte att tvivla på programmets kredibilitet i kulturleden.

Portlandia 5
Carrie Brownstein och Fred Armisen.

Serien är alltid rolig, men då mysrolig, snarare än att den framkallar särskilt många gapskratt. Skämten är ibland väldigt esoteriska till sin karaktär, och alla referenser är säkerligen inte helt självklara ens för någon som lever Södermalm fullt ut. Jag kan också tycka att avsaknaden av edge ibland blir alldeles för påtaglig. Men det spelar ingen roll, jag tänker ändå värma upp med tredje säsongen – som jag ännu inte sett – och sedan hugga tag i den fjärde. Ingen annan tv-serie lämnar mig med samma känsla av välbehag.

Åh, varför kan vi alla inte bara vara så där medelklassigt medvetna och mötas över lite sopsortering och diskussioner kring Åsa Domeij i gatlyktornas sken?

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *