Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Programmet till Stockholms filmfestival 2013

Stockholm FIlmfestival 1

Under gårdagen släppte Stockholms internationella filmfestival programmet för årets upplaga. Onyanserat var givetvis på plats för att sondera filmterrängen. Med betoning på terräng: 180 filmpremiärer bjuds, från den 6:e till den 17:e november. Om ni är som jag, att ni inte kan hantera överflöd, så kommer ni få det jobbigt.

Årets tema är frihet. Och Ai Weiwei sitter i juryn, men de kinesiska myndigheterna gör som de kinesiska myndigheterna generellt gör och förvägrar honom utresetillstånd. Hans stol gapar således tom, han kommer därför istället att tillverka en stol och skicka till festivalen, förklarade festivalledningen, utan att låta alltför hoppfulla. Många av filmerna i frihetssektionen behandlar snarare frånvaron av frihet. Kinesiska Trap Street skildrar övervakning och Manuscript’s don’t burn avhandlar censur och förtryck i Iran. Regissören till den senare, Mohammed Rasoulf, sitter fängslad till följd av sitt filmskapande. De iranska myndigheterna gör ju som de iranska myndigheter generellt gör.

Om ni inte är kräktrötta på Julian Assange så visas också The Fifth Estate med Benedict ”Sherlock Holmes” Cumberbatch i rollen som Wikileaks-grundaren. Och om ni inte heller har tröttnat på Mark Cousins säregna och sega irländska stämma, han som gjorde serien The Story of Film som snurrade på SVT nyligen, så kommer han att hålla ett seminarium om film och frihet. Pretentionerna lär vara skyhöga – därmed också intressant.

Stockholm Visonary Award tilldelas Peter Greenaway, och Claire Denis får priset för lång och trogen tjänst (Stockholm Lifetime Achievement Award).

Inleder festivalen gör Steve McQueens film 12 Years a Slave. Manuset bygger på en självbiografisk bok från år 1853. Huvudpersonen, och författaren till boken, spelas av Chiwetel Ejifor. Och ingen McQueen-film utan Michael Fassbender – jag kan knappt skriva hans namn utan att börja skaka av förväntan – som spelar slavägare. Om filmen har ett uns av den kvalitet som McQueens tidigare långfilmer, Hunger och Shame, uppvisade, vet vi att vi har en bra film att vänta. Brad Pitt, Benedict Cumberbatch och Paul Giamatti syns i andra roller. Trailern är onekligen mastig i alla fall.

12 Years a Slave återfinns i tävlingssektionen, som är öppen för regissörer som gjort max tre filmer. I sektionen finns också Anna, ”simulerade-en-psykos-på-Liljeholmsbron”, Odells Återträffen. Om den klassåterträff hon aldrig blev bjuden på. En film som rör sig i gränslandet mellan verklighet och fiktion. Lite så där fördomsfullt antar jag att det bjuds på en del ångest och obehag – strålande!

http://www.youtube.com/watch?v=tbAFG8XDS28

Festivalens mittfilm är den franska Guldpalmsvinnaren Blå är den varmaste färgen – kapitel 1 & 2, om vilken det utlovas en skildring av klasskillnader och sociala strukturer genom, och i, en kärleksrelation. Trailern nedan säger väl ingenting egentligen, men för Guds skull, klasskillnader, spana således in den ändå!

I tävlingskategorin återfinns också Last Stop Fruitvale Station, en film jag själv ser fram emot oerhört. Den behandlar unge Oscar Grants totalt meningslösa död. Och är baserad på en verklig händelse där en svart man sköts ihjäl av en polisman i Oakland 2009.Oscar Grant spelas av Michael B. Jordan, som känns igen från bland annat The Wire.

Avslutningsfilm är Stephen Frears Philomena. Tidigare har han regisserat bland annat High Fidelity– en personlig favorit. Judi Dench spelar kvinnan som blir gravid i tonåren och av katolska kyrkan tvingas adoptera bort barnet. Tungt med andra ord, men Steve Coogan ska tydligen lätta upp stämningen något.

http://www.youtube.com/watch?v=4DBPqcp6Hc4

I sektionen Open Zone återfinns utöver Philomena, bland annat Mig äger ingen. Persbrandt hit och Persbrandt dit. Men det ska bli intressant att se hur Åsa Linderborgs fina bok gör sig på bioduken. Även Xavier Dolans (Laurence Anyways) Tom at the Farm är något att se fram emot. Sedan finns ju Jim Jarmuschs Only Lovers Left Alive – för den som orkar med Jim Jarmusch, jag gör det, ibland.

Sektionen American Independents får det att vattnas i munnen på mig. Här återfinns en mängd som lovar mycket, men mest beror nog min förväntan på de positiva associationer jag får till begreppet ”American Independent”. Här finns renässansmannen James Francos As I Lay Dying, som bygger på William Faulkners roman med samma namn. Han tar hög höjd Franco, måtte han inte falla. Här finns också svenske Fredrik Bonds debutfilm The Necessary Death of Charlie Countryman. Med bland andra Shia LaBeouf och Mads Mikkelsen. ”Vissa drag av 90-talsklassikern True Romance”, står det i festivaltidningen. Jag tänker då i alla fall försöka se hipster-rullen Drinking Buddies, trots att jag inte tror på den. Någon gång ska väl också jag ge mig in i mumblecore-träsket.

I sektionen Asian Images verkar den engelsk-filippinska Metro Manila spännande, den är Storbritanniens Oscarsbidrag för bästa utländska film. Det utlovas action. Även den filippinska On the Job lovar action. I Latin Visions återfinns Brazilian Western. Intressant dels för en story som behandlar klasskillnader (I can’t stop), men också för att den har Brasília som fond, en oerhört fascinerande stad. I övrigt verkar alla, ja alla, i denna sektion vara sevärda.

Festivalen gör också en satsning på hbtq-film som de kallar Under the Rainbow. En av filmerna som visas är Kill Your Darlings, med Daniel Radcliffe som Allen Ginsberg.

Oj, det här inlägget blev mycket längre än tänkt. Men sist men inte minst måste jag bara nämna Sofia Norlins Ömheten. Hon vann Stockholms filmfestivals långfilmsstipendium 2011. Och nu är filmen färdig. Dryga fem millar in action således, inte jättemycket i sammanhanget, men ändå. Beskrivningen i festivaltidningen gör mig både orolig och förväntansfull: ”… känsla och filmisk upplevelse prioriteras över ett konventionellt narrativ.”

Och, hörrni, om ni inte fått nog av Skarsgårds, så kommer här en till, Valter Skarsgård närmare bestämt. Han är nominerad i kategorin Rising Star. They just keep coming.

På återseende snart igen.

Här finns programmet.

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *