Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Prometheus – ett verk av en klåpare?

Hej, vi letar efter Ridley Scotts talang

Att Prometheus snart invaderar varenda biograf i hela världen har väl näppeligen undgått någon. Med en sällsynt listig och genomtänkt online-kampanj har Ridley Scott skapat en global pepp som rimligtvis borde vara omöjlig att leva upp till. Och de få recensenter som faktiskt har sett spektaklet har mycket riktigt varit ganska svala i sina omdömen, men det lär inte betyda så mycket. Prometheus är en koloss som kommer krossa allt motstånd på vägen till sin första miljard, oavsett filmens kvalitet.

Att ifrågasätta Ridley Scotts kompetens så här ett dygn innan filmen har premiär må vara dårskap, men det är faktiskt precis vad jag tänker göra.

För ärligt talat, när såg ni senast en film av Ridley Scott som var riktigt bra?

Demi Moore

Någonting måste ha hänt med Ridley Scott 1997. Han hade precis släppt en av 90-talet mest pinsamma filmer; GI Jane, med en ”tuff” Demi Moore som ultrahård soldat och kändes sig antagligen desillusionerad. Han tog det lugnt några år, producerade lite grejer för tv men låg för den sakens skull inte på latsidan. Mellan 2000 och 2001 släppte han inte mindre än tre filmer. Gladiator var en mäktig upplevelse om än lite pompös, Hannibal var groteskt brutal och saknade all den finess som gjorde När Lammen Tystnar till en av 90-talets bästa filmer och Black Hawk Down må rent filmtekniskt vara ett mästerverk (se bara hur han färgkodar scenerna!), men det går inte att komma ifrån den rasistiska underton som präglar filmen och det lämnar en lite besk eftersmak.

Mellan åren 2003-2006 gick Ridley kräftgång och öppnade kalkonfarmen på vid gavel. Han släppte ut Nicolas Cage i den slarvigt skrivna komedin Matchstick Men, den kroniskt förstoppade Orlando Bloom gjorde i vanlig ordning bort sig i Kingdom of Heaven och Russell Crowe ringde in sin insats i den obegripligt tråkiga A Good Year. All momentum från 2001 var nu som bortblåst.

Orlando lättar på trycket i fält

American Gangster från 2007 var förvisso formmässigt perfekt med sina gryniga New York-miljöer, men med Denzel Washington som skurk var det ändå dömt att misslyckas. 2008 pekade formen ändå uppåt. Body of Lies var både välskriven och spännande och Russell Crowes plufsiga cyniker vägde väl upp Leonardo DiCaprios tonade skägg. Sen gick det återigen utför: Robin Hood från 2010 med en oengagerad Russell Crowe som den listige gentlemannatjuven gjorde väl ingen glad. Utom möjligtvis Russell Crowes fondförvaltare.

Hur man än vrider och vänder på saken måste man ändå konstatera att Ridley Scott toppade formen redan 1982. Han hade då gjort tre mästerverk på rad. Duellanterna, Alien och Blade Runner.

För att undvika eventuella missförstånd; jag vill inget hellre än att Prometheus blir det bästa han har gjort, men man måste vara realistisk och konstatera att Ridley Scotts bästa tid faktiskt var för 30 år sedan.

(Kanske bör jag även tillägga att det nästan utbrutit handgemäng om vem som skulle ta pressvisningen av Prometheus…)

4 COMMENTS

  1. Jag håller med helt och tycker även att hans bror Tony (som gjort min absoluta favoritfilm, True Romance) tappat touchen helt. Det känns som ett generellt problem bland regissörer och gäller i allra högsta grad Oliver Stone också som efter fantastiska filmer som Plutonen, Doors, JFK och NBK bara gjort rent skit sen 1999.
    /Hannes

  2. Verkligen! Kolla bara in Stones lista av försyndelser mellan 2004-2010: Alexander, World Trade Center, W och Wall Street 2. 

  3. Jo, fast det är väl ingen som har några förväntningar på honom längre? Jar Jar Binks var nog spiken i kistan. Eller kanske redan när ewokerna gjorde entré..

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".