Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Redaktionens årslistor 2013

GÄLLER

Så når då också detta år sitt slut. Onyanserats skribenter har portionerat ut sina personliga listor. Nedan har ni ett axplock av vad de skrivit. För att komma till respektive skribents personliga årslista, klickar ni bara på namnet.

Gravity prisas högt av flera av våra skribenter. Kanske var det också här 3D, efter många tveksamheter, till slut nyttjades såsom det bäst nyttjas. Annars var Prisoners och Silver Linings Playbook riktiga vattendelare på redaktionen. Till 2014 hoppas vi på ännu mer bra film och tv, samt ännu fler vattendelare.

Gott nytt år!

Eduardo Alarcon Klein:

Jag vet inte men det känns som att det går inflation i det hela och slutligen så slutar jag bry mig. Den senaste Hobbitfilmen är stundtals mäkta imponerande men även stundtals lapptäcke av scener som ber om att portas till ett billigt TV-spel och dåliga datoreffekter. Och självfallet små broar/stigar/vägar där alla går på led. Hela tiden. Och håller käften.

Jonas Derne:

Årets hemskaste (och bästa): Med konstant ont i magen ser jag Jakten. Förskolläraren Lucas, briljant spelad av Mads Mikkelsen, hamnar i en veritabel mardröm när han anklagas för att förgripit sig på ett av barnen. Som förälder själv får sådana här dramer en helt egen avgrundssvart dimension som är svår att emotionellt värja sig emot. Hemskt jobbigt och hemskt bra.

Embla:

Årets kärleksfilm: Liberace. Det finns så mycket bra att säga om den här filmen att jag knappt vet var jag ska börja! Jag bara älskar hur lik och BRA Michael Douglas är guldkungen själv. Jag älskar att Matt Damon gör en strålande roll som pojkvännen Scott och hur deras fysiska spel är överlägset alla kärlekspar jag sett på film. Dessutom är jag helt kär i det faktum att skådisarna själva gick in med pengar när finansiärerna svek.

Liberace
Liberace (Michael Douglas) och Scott Thorson (Matt Damon).

Christian Eklöw:

Årets säsongsavslutning: En av världens bästa serier någonsin hade sin sista säsongsavslutning. Breaking Bad är verkligen magnifik både från början till slut men sista avsnittet var inget mästerverk. Det var exakt vad man väntade sig. Game of Thrones brände allt krut i avsnitt nio (har för mig att det var det) men det fanns en serie som verkligen överträffade nästan alla säsongsavslutningar jag sett. Grattis Sons of Anarchy. Det var magiskt. Jag hoppas verkligen att sista säsongen inte endast blir en utdragen vendetta nu.

Ingrid Forsberg:

Årets vampyrer: Visst, jag kollar fortfarande på True Blood, dock med väldigt mycket mindre entusiasm än tidigare. Men årets vampyrer är ju helt klart Adam och Eve i Only Lovers Left Alive! Tom Hiddleston och Tilda Swinton är så perfekta i rollerna, det är grym filmmusik, det är både suggestivt och roligt, och så lanseras vampyr-snackset ”blood on a stick”, det vill säga blod-glasspinne. Smaskens.

Måns Lindén:

Årets returresa – Jag trodde jag hade sett Gravity när jag tidigare i år skrev en lyrisk recension. Flera andra på redaktionen påstår också i sina årslistor att dom har sett Gravity. Säg så här; man har inte sett Gravity förrän man har sett den på en 40 000 miljarder kvadratmeter stor IMAX-duk i Glasgow. Då, och endast då, kan man hävda att man har sett Gravity.

Gravity 2
Knivigt läge i rymden.

Måns Lindman:

Årets bästa rullar: Man kan givetvis inte ha en årslista utan att namedroppa filmerna man skall ha sett så håll i hatten så kör vi! Här är mina personliga favoriter.

Gravity: Visst, jag har vissa invändningar när det gäller karaktärer och agerande men när det kommer till känsla och visuellt ögongodis så är Gravity svårslagen eller rent av obesegrad.

Prisoners: I slutet av filmen satt jag inte längre ner. Det får räcka som motivator.

The Great Gatsby: Ett sömnpiller eller ett överväldigande spektakel. En innovativ tolkning eller en förolämpning av originalet. Kritikerna var lite varstans. Själv var jag fängslad i en väldressad kärlekshistoria som lyste både starkt och klart.

Side Effects: I en deppig historia full av överraskningar och ett briljant skådespeleri från Jude Law och Rooney Mara lyckades Steven Soderbergh göra det han misslyckades med i Contagion, behålla spänningen för att slutligen kunna bjuda på ett riktigt rock ‘n’ roll-slut.

Christopher Panov:

Årets bästa film: Philomena. Som den suckern jag är för Steve Coogan så var det här valet ingen högoddsare, men maken till fin regi, känslor som spelar Rachmaninov med mitt hjärta och en fantastiskt Dame Judy Dench gör denna pärla till årets bästa film.

Emil Viksell:

Årets det-är-sanningen-och-därmed-per-definition-bättre-än-hittepå: The Act of Killing. Filmskaparen Joshua Oppenheimer drar ihop ett gäng gamla folkmördare för att skapa en spelfilm där de rekonstruerar händelserna från när de mördade tusentals kommunister under sextiotalet. En bisarr, surrealistisk och djupt obehaglig film.

årslista-2013

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *