Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Tarantino, Wes Anderson och Darren Aranofsky – både lika och olika

Arthur Penn regisserar

Många tongivande regissörer tycker om att återanvända teman och visuella tricks för att sätta en tydlig prägel på sina verk. Som publik är det roligt att få känna sig smart när man noterar det, eller så tycker man bara att det är tröttsamt och tendentiöst. Det beror väl på vilket förhållande man har till regissören helt enkelt.

Steven Spielberg återkommer ju ständigt till temat om den frånvarande fadersgestalten och han tycker även om att sätta ficklampor i händerna på sina skådespelare. Robert Altman älskade överlappande dialog, i många filmer är det faktiskt svårt att höra vad folk säger för att så många babblar samtidigt. JJ Abrams har i alla sina filmer vältrat sig i användandet av ljusinslag i bilden, så kallade ”lens flares”. I Star Trek gick det till sådan överdrift att han till och med bad om ursäkt när fansen rasade på nätet. Både Hitchcock och Scorsese dyker nästan alltid upp i små roller i sina filmer och John Woos vurmande för duvor har väl knappast undgått någon. Och M. Night Shyamalans allt mer skruvade slut är vid det här laget så förutsägbara att det i sig har blivit en ovälkommen kliché.

En person som kallar sig Kogonada har roat sig med att klippa ihop scener från filmer med Tarantino, Wes Anderson och Darren Aranofsky för att visa på just deras audiovisuella adelsmärken.

I Tarantinos fall blir det tydligt hur mycket han gillar grodperspektiv medan Wes Anderson tänker precis tvärtom och sätter ofta kameran rakt ovanifrån. Mest intressant tycker jag är Aranofskys användande av ljudeffekter för att gestalta skeenden, ofta i kombination med extrema närbilder. Kolla in klippen nedan.LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".