Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Rise of The Planet of the Apes – Trailer

Sjukt ful bild, jag vet Christopher

Tim Burton gick vilse ordentligt när han för några år skulle skaka liv i en franchise som gått i stå. Ingen, utom möjligen hans revisor, blev väl lycklig när ”Planet of the Apes” besudlade världens biodukar.

Så vad gör man när en franchise har stelnat? Man börjar om från början. Det har gjorts förr och det kommer göras igen. Kolla in första trailern för prequelen ”Rise of the Planet of the Apes”

Trailer till Rise of the Planet of the Apes från rstvideos trailerarkiv.

Regissören till ”Rise of the Planet of the Apes” Rupert Wyatt (f. 1972) gjorde en klurig film för ett tag sen som hette ”The Escapist”. Brian Cox (som skymtar förbi i trailern) spelade huvudrollen i den, och filmen handlade om Cox planer att rymma från fängelset. Eller gjorde den det? Regissören lekte effektivt med vad som var verkligt och vad som var fantasi och som publik kände man sig precis lagom manipulerad och faktiskt mäkta underhållen.

Med ”The Escapist” visade Wyatt att han var redo för större uppdrag, och av de första bilderna att döma verkar han ha en rejäl budget att leka med. Det är givetvis ingen garanti för att det blir en bra film. James Franco, som verkar använda sig av slumpgenerator när han väljer manus vet man ju aldrig var man har så inte heller det är ju en kvalitetsgarant. Däremot känns det bra att författaren Pierre Boulle är ombord som manuskonsult. Han har varit mer eller mindre involverad i allt som rör ”Apornas Planet och han skrev dessutom klassikern ”Bron över floden Kwai”

Hoppas att filmen är mer subtil än Motorolas produktplacering

Till ytan känns filmen polerad och traditionell, fast stämningen är dyster och hopplös. Intressant kontrast som jag hoppas inte är en trailer-fint. Det är än så länge lite svårt att exakt bedöma kvalitén på apornas rörelsemönster, och det är ju är helt avgörande om det ska svänga eller inte, men eftersom det är Avatar-gubbarna på WETA som drar i spakarna lär det nog säkert bli rätt bra. Här finns en intervju där dom berättar lite mer om sitt arbete.

Min förhoppning är att Wyatt vågar ta ut svängarna ordentligt och att han gör en riktigt jobbig och mörk dystopi. Musiken och klippningen indikerar det. Jag är inte helt säker på att det blir så, men jag hoppas innerligt att en gång för alla ska få svaret på EXAKT vad som förorsakade händelsen på bilden nedan.

Rise of the Planet of the Apes har USA-premiär den 5:e augusti

Damn you! DAMN YOU TO HELL!!!

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar rockmusik, konfetti och kulörta lyktor. Tittar gärna på premiumkanalernas serieutbud, skräckfilm och amerikansk independent. Medverkar med jämna mellanrum i Sveriges Radios PP3 med den föga blygsamma titeln "filmexpert".