Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Så minns vi Paul Walker

PW2

Ibland skriver ödet sina egna löpsedlar. ”Fast & Furious-stjärna död i bilkrasch!”. Det är klart att mediadrevet slickar sig om läpparna när en tidig julklapp av den här digniteten landar i inboxen redan första advent men vi andra då? Vi som följt Paul Walkers filmkarriär och sett honom göra allt från romantisk komedi till tidernas mest framgångsrika racingfranchise. Hur går vi vidare och vilka blir konsekvenserna?

Paul Walker omkom i går i en våldsam bilolycka utanför Kalifornien där han befann sig för att samla in pengar till offren för tyfonen Haiyan på Filippinerna, vilket givetvis gör det ännu mer tragiskt. Det var inte ens Paul som körde Porschen som med hög fart kraschade in i ett träd, alternativt en lyktstolpe, uppgifterna varierar och fattade eld. Paul Walker blev 40 år.

PW3

Walker föddes i Glendale som Paul William Walker IV och som många andra började han sin karriär med reklamfilm innan han fick göra sin långfilmsdebut år 1987 i Programmed to Kill, en riktigt usel sci-fi som jag såg för ett par år sedan just för att det var hans första film även om han var med i skräckkomedin Monster in the Closet redan året innan. När det gäller Fast & Furious så såg jag faktiskt inte de två första filmerna när de kom, de lockade helt enkelt inte och jag var inte ”i branschen” då så jag hoppade över det steget och minns istället Into the Blue som min första riktiga Paul Walker-film. Visst, storyn var väl, om man skall vara snäll, ganska tunn men fotot. Även i dag står Into the Blue ut som en av de vackraste filmer jag sett. Och då syftar jag inte i första hand på huvudrollsparet Walker och Jessica Alba som i var och varannan scen var halvnakna med gyllenbrun hud, kritvita tänder och lite halvblöta av det salta havet. Nej, jag syftar till naturfotot, undervattensbilderna och djurlivet. Sällan har en stjärnspäckad B-action varit vackrare. Men visst, skall man vara lite sarkastisk så var det en The Deep paketerad som en Abercrombie & Fitch-kampanj.

Redan året efter kom den något åsidosatta Running Scared. En actionrulle som var så over-the-top att självaste Roger Ebert satte sin Starbuckslatte i halsen och, kanske inte hyllade men i alla fall imponerades av tempot i filmen så till den milda grad att han gav den en bubblarplats bland 2006 års bästa rullar. Paul Walker hade knappt någon dialog i filmen, han hann helt enkelt inte. Redan i första scenen satte man tonen där tio gubbar skjuter på varandra i ett rum stort som en städskrubb. Blodet sprutar och musiken pumpar.

PW1
Paul gillade snabba åk och ägde själv flera av bilarna från Fast & Furiousfilmerna

I övrigt minns jag Paul Walker som hjärtekrossare i monokroma Pleasantville där romansen mellan Skip (Walker) och Jennifer (Reese Witherspoon) fick en svartvit ros att blomma i klarrött. Jag minns också Sgt. Hansen i Flags of our Fathers. Clint Eastwoods krigsdrama som visade sidor hos skådespelaren som jag inte tidigare sett.

Men låt oss återgå till Fast & Furious. Det var trots allt där Paul gjorde störst avtryck. Det är där gemene man känner igen honom när man säger namnet. ”Hmm, Paul Walker? Jag känner igen det men kan du säga någon film?” ”Ja just det ja, det är ju han!” Säga vad man vill omFast & Furious men jag har själv stått där och hånat Paul som träbock men ändå hyllat filmerna. Man har fått precis det man förväntat sig när man satt sig tillrätta i biografen och jag menar, Paul Walker, Vin Diesel och Dwayne ”The Rock” Johnson? Egentligen borde ju den konstellationen rendera i både matchstraff, rött kort och överkryssade dödskallar men på något sätt lyckades trion leverera precis det som förväntats av dem. Med glimten i ögat och medvetet överdriven action tryckte man gasen i botten och tokkörde! Sex filmer hann det bli och en sjunde i produktion. United Pictures har ännu inte uttalat sig om huruvida filmen kommer att kunna slutföras eller ej.

Paul Walker må ha varit en medelmåttig skådespelare men han var en stor människa. En människa som åkte runt i världen för att hjälpa andra i nöd. En djurvän med marinbiologexamen som var drivande i flera djurrättsorganisationer och han skänkte miljontals kronor till olika projekt. Han gillade inte att se sig själv på film och drömde om att få spela Anakin Skywalker men var för gammal för den enda roll han egentligen verkligen ville ha.

Paul lämnar efter sig en femtonårig dotter.

Vila i frid Paul Walker, och du, i himlen får vem som helst vara Skywalker.

 

 

3 COMMENTS

  1. Väldigt fint sakt, jag är verkligen ett stort fan och jag har sett alla hans filmer och jag kan inte släppa honom, jag är inte redo att säga farväl. Tack för det su skrev men du ska bara våga att håna honom igen kommer boxa ut huvet av dig! Han var en man med ett guldhjärta. Han är snygg och så men han hade oxå en jättefin personlighet, han var så snäll och glad hela tiden. Han är en sann legend. Vila i frid, Min Ängel

  2. Oj förlåt, mena inte det där med att boxa och sånt…
    glömde sudda ut det…
    förlåt

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."