Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Så minns vi Sir Christopher Lee

CL

Christopher Lee, denna gigant bland giganter. Visst känns det väl som om att han har varit med oss genom hela livet och det har han ju faktiskt i ärlighetens namn också varit. 93 år hann legendaren bli innan hans hjärta slog sitt sista slag och det är i sanning ett gediget CV han har fått ihop under nästan ett helt sekel. Den gode Sir Christopher Lee var nämligen så mycket mer än bara en skådespelare. Han var en hjälte, en gentleman och en rockstar i ett nästan oförskämt karismatiskt paket. Tänk om fler var som Sir Christopher Lee, då hade det kanske funnits hopp för världen ändå.

Lite beroende på vilken årskull man tillhör så känner de flesta till Christopher som Saruman i Sagan om Ringen eller Dracula men han har medverkat i hundratals produktioner. Allt från Familjen Macahan till bottennappet Season of the Witch. Ofta har han fått axla rollen som skurk men det här var en ytterst trevlig karl med ett varmt hjärta, ett hjärta som framför allt tillhörde barnen.
“Children are our future and what a disgrace it is that children are dying from poverty and hunger.” Han stod upp för vår framtida generation och donerade ständigt pengar till UNICEF och Cinema For Peace. Och pengar det fanns det gott om. Nu hann han förvisso med en sisådär 300 filmer men hans filmer har faktiskt inbringat mer pengar än någon annan skådespelare i historien, över 4,5 miljarder dollar. Det är en skaplig summa det. Men trots att han började med skådespeleriet tidigt så hann Lee även med en karriär inom det militära där han jagade nazister och nådde en hyfsat tung ranking som Flight Lieutenant of the Royal Air Force and Special Forces men framför allt blev han senare CBE – Commander of the British Empire, vilket måste vara en av de coolaste titlarna man kan ha. Tänk dig själv. Du kliver in på en bar, i oklanderlig frack och rock, beställer en scotch on the rocks, slänger fram ditt visitkort där det inte bara står att du är en Sir, Christopher Lee dubbades i drottningens ära år 2009 för sina enastående insatser för barnen utan även Commander of the British Empire. Vilken jävla chef som kidsen skulle ha sagt!

Saruman
Skådespelaren Christopher Lee. Här som Saruman i Sagan om Ringen.

 

Men det stannar inte där. Till listan kan även sångare läggas till och det rör sig inte om någon barytonsångare, som hade varit en helt legitim gissning, nej här är det elgitarrer som gäller. Heavy Metal var grejen och i ärlighetens namn var det väl hellre än bra men alla sofistikerade män som har passerat de nittio och spelar in ett hårdrocksalbum får ett fett djävulstecken och ett headbang från mig. Tyvärr Vince Neil, jag vet att du snart är där men du faller på sofistikerad.
Hur som helst, är du sugen på att höra hur det låter så rekommenderar jag att du klickar in dig här och ”avnjuter” Metal Knight.
På frågan varför en låt heter I, Don Quixote svarade den 92-årige Lee helt sonika ”As far as I am concerned, Don Quixote is the most metal fictional character that I know”. Respekt.

Christopher var, som de flesta säkert känner till även Bond-skurk. I den rätt skrala rullen The Man with the Golden Gun var han höjdpunkten och det finns givetvis en anekdot att berätta även här. Christopher Lee var nämligen avlägen kusin till Ian Fleming själv.

Och i en tid där både kreti och pleti skriver sina memoarer känns det ändå skönt att den här multitalangen fick pränta ner sitt liv och leverne för eftervärlden. 2004 landade Lord of Misrule i bokhyllorna världen över och det är ett måste för varje filmfantast. Fullsmockad med sköna skrönor och fakta hämtad direkt från Hollywoods lyckta dörrar var den ett självklart val att pryda nattygsbordet med. Har du inte köpt och läst så boka in det i kalendern redan i morgon.

Alla skådespelare drömmer om att få vara med och göra ett bestående avtryck i filmhistorien. Detta görs enklast genom att vara med i de största franchiserna och som ung och lovande vill du givetvis boosta karriären genom att landa en roll i t.ex. Star Wars, Sagan om Ringen eller Bond. Christopher Lee nöjde sig inte med det, han klippte alla tre.

CL2
Medmänniskan Christopher Lee. Här på UNICEF-galan 2007.

 

Ännu en stjärna har fallit ner från Hollywoodhimlen och det svarta hål som Sir Christopher Lee lämnar efter sig kommer aldrig att kunna fyllas igen. Det kommer alltid att finnas en tom plats där uppe som påminner oss om vilken stor människa han var, i livet och i karriären.

 

 

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missförstådd kverulant, född i fel århundrade. Det finns inga gråzoner, allt är svart eller vitt, fast mest svart. Njuter av lidelse, yta och syntpop. Den vackraste komplimang jag fått är "subtilt hämndlysten och underbar."