Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Se på film, läs om film och diskutera film – TriArt har stora ambitioner

Så här kan det se ut när man går in på triart.se

På fredag lanserar distributionsbolaget TriArt sin nya hemsida, och de är inga små ambitioner de har!

Den centrala delen av sidan är en Video on demand -tjänst, alltså att man hyr filmer direkt i sin dator, men det kommer också finnas ett forum för att diskutera film, nyheter, debattartiklar och reportage. Eva Esseen Arndorff är vd för TriArt, och hon säger att de vill att det ska bli en arena för alla filmintresserade.

– Jag ser Triart.se ganska mycket som en filmtidning, men där du både kan se på film och läsa om film, säger hon.

Det finns ju redan nu en del andra sidor där man kan hyra film direkt via datorn, som  Headweb och SF Anytime , men det som enligt Eva Esseen Arndorff är unikt för Triart.se är att de har ett mycket mer personligt urval.

– Det finns andra tjänster som också har bra filmer, men där de är svåra att hitta. Vi handplockar alla filmer och ger dem ett sammanhang, med en personlig motivering till varje film. Här blir filmerna en del av ett kultursamtal, så den redaktionella delen på sidan är jätteviktig!

Nu när sajten öppnas så finns det ungefär 80-90 titlar att hyra, men sen kommer det fler varje vecka, och ska vara ungefär 350 filmer till jul, enligt Eva Esseen Arndorff. Varannan onsdag är det premiär på en ny film på sajten, och varannan lördag är det premiär på en klassiker eller en film som är del i ett tema, som exempelvis film från en viss världsdel.

TriArt är ju från början ett inköps- och distributionsbolag som distribuerar filmer till biografer och dvd, men anledningen till att de nu utökar sin verksamhet är att de tycker det behövs fler arenor för ”kvalitetsfilm”, eller helt enkelt lite smalare filmer som inte får plats på topp tio på biograferna i första hand.

– Vi vill visa bra filmer som berör människor. Men det är svårt att nå ut, så vi tog ett initiativ själva, säger Eva Esseen Arndorff.

FW Murnaus Nosferatu från 1922 är en av filmerna du kommer kunna hyra

Just nu diskuteras det väldigt mycket i filmbranschen om vilka sätt en film ska kunna visas på, och framförallt var en film ska kunna ha premiär. I nuläget har biograferna första tjing på varje filmpremiär, och först fyra månader efter biopremiären släpps filmerna på dvd, video on demand och så vidare. Man skulle kunna tänka att TriArt nu kommer konkurrera med sig själva, genom att både visa filmer på bio och på video on demand, men Eva Esseen Arndorff tror inte att det är ett problem.

– Jag tror inte att digital distribution konkurrerar med bio. Bio är fortfarande en oslagbar upplevelse som är en helt annan grej än att titta på film hemma. Jag tycker man måste nyansera diskussionen lite, och skilja på olika filmer. Som det är nu så behandlas en smal film från Asien och en blockbuster från USA på samma sätt. Men många filmer får inte ens gå på bio mer än några veckor, och jag tycker inte det finns någon anledning till att man sedan måste vänta så länge innan den släpps på dvd.

Eva Esseen Arndorff framhåller som sagt det personliga urvalet på Triart.se. Så vad rekommenderar hon då själv för filmer?

– Oj vad svårt… Jag har precis suttit och jobbat med Leva sitt liv av Jean-Luc Godard, den kan jag tipsa om. Och David Lynchs Inland Empire! Och för att visa på bredden så kan jag tipsa om Flicka med hyacinter av Hasse Ekman från 1950. Och en film som gick helt obemärkt förbi – Gregg Arakis Kaboom som kom förra året!

Triart.se öppnar fredag den 14 oktober. Man behöver inte ladda ner något extraprogram för att kunna kolla på filmerna, utan det ska funka att kolla direkt. Man kan välja att antingen hyra en enskild film eller bli månadsmedlem, och då få fem filmer och fri tillgång till allt textmaterial.

 

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Gillar mat, handarbete och vampyrer. Får gåshud av introt till HBO-serien Angels in America och när Billy Elliott dansar sin argdans till ”A town called Malice”. Är stammis på Göteborgs Filmfestival och planerar att i framtiden även bli det i Cannes.