Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

SFF: Presentation av juryn och Ai Weiweis konstverk

Stockholms filmfestival presskonferens jury Ai Weiwei

Gårdagen bjöd på presskonferens där filmfestivalens jury presenterades och Ai Weiweis konstverk The Chair of Nonattendance avtäcktes. Weiwei sitter i juryn, men kan inte fysiskt närvara på grund av reseförbudet han belagts med av de kinesiska myndigheterna.

Stolar juryn SFF
Tydlig symbolik i The Chair of Nonattendance. Foto: Carla Orrego Veliz

Istället fick vi se honom i en videohälsning i vilken han bland annat berättade om en händelse som inträffade när han förhördes av myndigheterna. Han hade redogjort för sina ståndpunkter vad gäller mänskliga rättigheter och förhörsledaren svarade: ”You must watch too much Hollywood movies.” Nästan som taget ur, ja, en Hollywood-film. Videohälsningen avslutades med det sedvanliga fuck you-fingret.

Resten av juryn består av Lena Endre, Moa Gammel, Helena Danielsson, Hiner Saleem samt juryordförande Kristian Petri. Den irakisk-kurdiske regissören Saleem kunde inte närvara på presskonferensen, men kommer att vara på plats på ett av festivalens Face2Face – vid visningen av hans film My Sweet Pepper Land, den 10 november

– Sitta två veckor och bara titta på film, det är rena julafton. Tack festivalledningen, sa Lena Endre om möjligheten att få delta i juryn. Hon, Moa Gammel och Helena Danielsson avslutade fotosessionen med att visa fingret för kamerorna – en hommage till Ai Weiweis fotoserie Study of Perspective.

1_carlaorregoveliz_3
En blinkning till Weiwei. Foto: Carla Orrego Veliz

Och idag drar det igång!

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *