Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Onyanserat

Sjungande fiskar, död och porr på Way Out West

Här har jag samlat mina omdömen om de filmer jag såg på Way Out West 2017. Några är väl värda att hålla utkik efter framöver.

Kortfilmer

Festivalen tog tillsammans med Folkets bio fram ett kortfilmspaket bestående av sex filmer.

Kometen av Victor Lindgren

Suggestivt och smart, vackert och hemskt om två män på flykt. Regissören skickar ut en på en resa som först mest verkar märklig, men som sedan blir magisk ju mer man förstår om kometen. Se denna.

Min börda av Niki Lindroth von Bahr

En helt galen, animerad musikal om ett köpcentrum efter apokalypsen. De sjungande fiskarna är bland det roligaste jag har sett.

Fuckgirls av Saga Becker & Christofer Nilsson

En tämligen nattsvart historia om tre kvinnors kamp att få leva SITT liv. Trots motgångar, övergrepp och vacklande självkänsla slår de hårt tillbaka mot förtrycket. Tungt.

Stay Ups av Joanna Rytel

Ensamstående småbarnsföräldrar kommer definitivt känna igen sig i denna humoristiska skildring av ett försök att bara få ligga en kväll.

Push It av Julia Thelin

Effektivt berättat om ojämställdheten bland killar och tjejer när Hedda utmanar Adam på gymnastiken. En film alla barn och ungdomar borde få se i skolan. Fint agerat av Geneth Gurmu (Hedda).

Meningslösa konversationer i fantastiska miljöer av Lisa Östberg

En rätt briljant idé ändå, att spela in vardagliga dialoger helt utan kontext till platser som möjligen är värd mer aktning än diskussioner om lösenord och annat trivialt. Ganska kul blir det i alla fall.

Kati Kati

Kenyansk film om att plötsligt hamna på ett ställe där döden i högsta grad är närvarande. I Kati Kati är de djupare frågeställningarna om sorg och skuld, men det är en ganska ljus och hoppfull film ändå. För mig som inte grävt så djupt i backarna med afrikansk film är det många nya, men absolut trevliga sådana, bekantskaper som skådespelare (många kommer säkert känna igen Peter King Nzioki från Sense8 dock). Långfilmsdebut som regissör för Mbithi Masaya som annars är medlem i indiebandet Just a Band och tidigare mest gjort musikvideos. Det är kanske det längre formatet som gör att han inte lyckas fullt ut denna gång, tycker att berättelsen inte flyter riktigt som den ska trots att långfilmen är korta 75 minuter. Zombieinslaget borde strykas helt dessutom (var det mest reklam för att locka zombiefans?). Men framförallt fotot är stundtals riktigt vackert, och det finns en hel del starka och bra scener med i högsta grad kapabla skådisar.

Pornocracy: The New Sex Multinationals

Vem tjänar alla pengar nu när porrindustrin framförallt drivs av få men gigantiska websajter där miljontals filmer kan streamas helt gratis? Med den nya konsumtionen är det inte så konstigt att de mest utsatta aktörerna numera tjänar en bråkdel än tidigare, och att äldre filmbolag som till och med respekterat skatte- och upphovsrättslagar nu är bortsopade från banan. Före detta franska porrstjärnan Ovidie gör med denna dokumentär ett försök att få svar på detta, men att nå ända fram till svaret vilka som faktiskt håvar in merparten av cashen förblir dolt i dunkel. Spännande film, men stackars tjejer…

Trafikljusen blir blå imorgon

Ragnhild Ekners ungdomsliv färgades bokstavligen och bildligt av det graffittigäng hon hängde med. Ett starkt kamratskap utvecklades, och att leva lite utanför lagens råmärken bjöd både på spänning och en känsla av odödlighet. Men för flera av kompisarna var livet tufft, och Jussi beslöt sig en dag för att ända sitt liv. Om denna händelse, åren i gänget och därefter vägen in i vuxenvärlden berättar Ragnhild om med hjälp av handkamera och gamla foton. Väldigt fin film som poetiskt vandrar mellan historia och nutid.

Den sista sommaren

Till sist såg jag en ny, svensk TV-serie. Den är så ny att den faktiskt inte ens är klar. Regissör Andreas Öhman körde en testvisning av de två första avsnitten, och för att se hur den funkade samlades feedback in efteråt. Jag gillade vad jag såg, trots att jag som 40+ knappast är den främsta målgruppen. För det är en ungdomlig film om ungdomar som gör ungdomliga saker. I detta fall åker gänget iväg till ett hus i skogen för att dricka öl, grilla och kanske ha lite sex. Som upplagt för en Friday the 13th kanske ni tänker, men så blodigt blir det nog inte. För en av dem verkar det dock vara den sista sommaren i livet i alla fall. Humor, allvar och möjligen lite övernaturlighet lekfullt berättat genom en handkamera. Kan mycket väl bli en tittarsuccé.

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Synthare och Arsenal-fan som bygger webbar till vardags. Föredrar intresseväckande dialog före explosioner, och gäspar vanligtvis när det blir för mycket action såvida det inte sker i rymden. Tycker Totoro är det gulligaste djuret som någonsin fångats på film.