Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Skådespelare du älskar, men inte minns namnet på…

Vem är vem utan huvud?

Fredagkväll och ni sitter och myser i soffan med er partner. Lägenheten har en lätt doft av mikropopcorn och isen guppar kallt på toppen av ert glas Cola. Filten har ni delat upp mellan er och era ben är romantiskt omslingrade under den. Ni har hyrt film och trycker på play-knappen. Filmen sätts igång och redan under de första tio minuterna har ni utbrustit:

– Jaha! Är han med?

– Ja, han är ju superbra!

– Vad heter han?

– Ingen aning. Men han är alltid bra.

Efter en kvart kommer huvudpersonens kärleksobjekt in i filmen och ni utbrister på nytt:

– Hon är ju svinbra!

– Eller hur!

– Vad är det hon heter?

– ingen aning, men hon är alltid bra!

När sedan ni känner igen en tredje person vill ni kolla på fodralet för att ta reda på vad den skådespelaren heter, är ni alldeles för mätta av popcorn att orka sträcka er efter det.

När ni lämnar tillbaka filmen har ni glömt att kolla upp namnen och kommer garanterat utbrista samma sak, nästa gång ni ser någon film med ”dom som är så bra” men du inte vet heter.

Det är tufft att vara skådespelare.

Jag vill därför hjälpa er på traven med tre skådespelare som alltid är bra men som ingen (inte minst jag själv) kommer ihåg namnet på.

Det är ju han!

Timothy Olyphant

För ett tag sedan gav Måns er en liten lista på s.k ”skattade” skådespelare som ni kan läsa om här.

För er som finner ett musklick ansträngande kan jag informera er om vad en skattad skådespelare är. Man är varken överskattad eller underskattad. Man bara är just – skattad. Olyphant är en sådan skådespelare. Ni har sett honom i Scream 2, Deadwood, Live free or die hard, I am number four och inte lika lyckade filmatiseringen av tv-spelet Hitman.  Personligen tror jag aldrig någon kommer komma ihåg hans namn trots den här informationen. Men här är ett trick som funkat för mig att komma ihåg hans namn:

Vilken va den sämsta James Bond?

Timothy.

Vad händer om man för försöker säga elefant med munnen full av mat?

Olyphant.

Det är ju hon!

Catherine Keener

Indiefilmens okrönta drottning. Nedtonad, alltid rökande och ofta mamma till något stackars mobbat skateboardbarn som är kär i tjejen som är tillsammans med mobbaren. Keener är lite en kvinnlig version av Steve Buscemi. Hur menar jag då? Jo, en skådespelare som blandar indie-rullar med storfilmer (precis som Buscemi. Vad trodde ni jag menade? Samma fiskögon? Nej.). I filmentusiasternas källare och filmskolor vet alla vem Catherine är. Hos resten är hon ”skitbra” men ”kommer inte på namnet”.

Vad fan är det han heter?

Aaron Eckhart

Kanske den mest underskattade skådespelaren i denna trio. Få skådespelare är så bra, men likt förbannat måste man alltid googla hans namn, få upp bild på honom och mötas av:

– Ja, just det. han ja.

Få människor har gjort fler roller med sådan bravur (vem kan någonsin glömma hans iskalla karaktär i fantastiska In the company of men) och fortfarande harva runt i mellangärdet på Hollywoodkroppen. Har hans mormontro något med saken att göra? Har allt hans prat om hur hypnos fick honom att sluta partaja tröttat ut dom stora producenterna. Eller är det helt enkelt så att hans avslappnade attityd gentemot skådespelandet (”jag skulle helst vilja spela musik”) som är tjuven i dramat? Hur som Aaron är alltid bra. Och nu vet ni vad han heter.

Har ni några skådespelare som ni lider med eller måste googla upp namnet på?

5 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *