Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages
Onyanserat

Skattade Skådespelare

Vissa skådespelare är precis som mellanmjölk. Varken för fet eller för vattnig. Kort sagt precis lagom. Dom gör sällan en dålig roll, men inte heller en prestation som skriker ”Oscar”! Dom är varken över eller underskattade – dom är helt enkelt ”skattade” skådespelare.

Sam Neill

Mitt första möte med denna skattade skådespelare från Nya Zealand var naturligtvis i Ivanhoe. Kommer ni ihåg? Han var den elaka riddaren som mer än något annat ville få Rebecka innanför sin ringbrynja. Sedan dess har Sam kört på och gjort roller som ofta hamnade i ”direkt-i-vhs lådan”, sen blev det storfilm med dinosaurier och Spielberg för att sedan köra lite mer halvdanna direkt-till-dvd filmer. Men har han någonsin varit dålig? Mitt enkla svar är nej. Sam har en tyngd och trovärdighet i sitt spelsätt som gör att man känner sig trygg när han dyker upp. Nu spelar han en av huvudrollerna i hajpade Alcatraz. Ska man vara positiv kan man säga att han gör det han är bäst på (titta under lugg och vara mystisk). Vill man vara negativ har riddaren från Ivanhoe tagit av sig ringbrynjan och bytt ut lansen mot pistolen.

Kommer man någonsin se Sam Neill ta emot en Oscars-statyett för rollen som utvecklingsstörd målare med ett temperament som en skadeskjuten isbjörn? Förmodligen inte. Han är för skattad för det.

William Fichtner

Vi behöver en bad guy. Ring Fichtner. Vi behöver en pressad filmproducent. Ring Fichtner. Vi behöver en snäll polis. Ring Fichtner. William tillhör naturligtvis skådespelarfamiljen ”skattad”. Han gör inte mycket väsen av sig, men likt en perfekt sommardrink så blir man lycklig av att se hans mycket speciella ansikte. Han är en av få skådespelare som både kan spela god eller ond. Med ett nästan lobotomerat och stelt spelsätt förmedlar Fichtner alltid en trovärdig känsla till oss i publiken. Han tillhör även familjen – ”ju mindre mimik desto bättre”.

I Williams CV kan man läsa om roller i storfilmer och tv-serier. Men likt förbannat så är han lika okänd för sitt namn och få människor känner till vad den här killen heter. Likt ett bulgariskt vin gör han aldrig någon besviken. Men inte heller överväldigad. Man blir full, men det är inget vi firar med. En skattad skådespelare, kort sagt.

Dylan McDermott

David Schwimmers okända och lite tuffare brorsa? Mycket möjligt. Dylan är en klassisk skattad tv-skådis. Jag upptäckte honom med ”The Practice” (advokaterna) där han spelade en hård och frustrerad advokat. Sen dök han upp i serien Terrornätet och spelade hård och frustrerad FBI agent. I Dark Blue spelade han en ”undercover agent” och spelade… gissa? Precis, hård och frustrerad. Oj, vad enformig skådespelare tänker du nu? Ja och nej. Visst, han har inte varierat sig mycket. Men varför ändra på något han behärskar så bra? Varför ska skådespelare behöva ändra sitt spelsätt? Skulle Peter Forsberg få kommentaren: ”Foppa för helvete, du levererar mål efter mål. Är det inte dags att testa att ställa dig i mål istället? Det börjar bli jävligt enformigt”.

Nej. det skulle naturligtvis aldrig hända. Dylan gör sina frustrerade roller riktigt bra. Eller skattat, helt enkelt.

Här finns fler exempel på skattade skådespelare.

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A RESPONSE

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *