Onyanserat

Blogg om film, TV och mycket annat

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Film Onyanserat

Sommarskrivare Tommy Arvemark: Fascinationen för USA

Det har blivit dags för årets första sommarskrivare att ta plats i vårt flöde. Han heter Tommy Arvemark, är 33 år, bor i Borås och är en riktig filmnörd. Bland favoriterna finns The Machinist, American Psycho, Rose Maries baby och Repulision. Men som så många av oss andra ägnar han dock numera den mesta titt-tiden åt serier, då till exempel Breaking Bad, Stranger Things, Bron, Scream och The fall. Varsågod, Tommy. Scenen är din. //Embla

Fascinationen för USA

Den 24:e januari 2014 så gick jag ut på Manhattan för första gången i mitt liv. Jag hade väntat och längtat efter det ögonblicket i över 20 år och tårarna började rinna ner för min kind för jag var så lycklig för nu visste jag att jag var hemma där jag hörde hemma.

Men vi backar bandet till 1990 när jag var ungefär fem år gammal och hade upptäckt serien Teenage Mutant Ninja Turtles. Jag tyckte det var så häftigt att de levde nere i kloakerna och New York verkade som den häftigaste staden i världen, redan då så började min fascination för USA och allt vad det innebär komma smygandes. Jag vet att jag ibland kunde sitta och drömma mig bort hur det skulle vara att bo nere i kloakerna med TMNT. Sedan såg jag såklart även de otecknade filmerna och då fick jag se New York ifrån den verkliga sidan och det enda jag ville var att åka dit.

Men det var inte bara TMNT som gjorde att jag blev lockad av att åka till just New York. Även Tim Burtons Batman ifrån 1989 och Batman Returns såg jag om ett antal gånger, och jag minns att jag tyckte det var så häftigt med alla skyskrapor. Och trots att det var Gotham City så fick jag det till NYC och första gången jag gick ut på Manhattan då kändes det som den första scenen i Batman 1989 när familjen blir rånad av kriminella.

Sedan, när jag var i tioårsåldern, såg jag Dirty Harry för första gången. Han var min typ av polis: stenhård och rak tog han hand om San Franciscos kriminella med sin speciella stil. Likadant med den filmen så kände jag att USA lockade och just att allt verkade så stort och människorna där var mycket coolare än på landet där jag bodde och förra året så fick jag äntligen besöka San Francisco och av en ren slump så kom jag till den kyrkan där seriemördaren ”Scorpio” kollade efter sitt nästa offer i filmen och det var en rätt overklig men häftig upplevelse att vara där för Dirty Harry har jag sett 20+ gånger för tycker det är en fantastisk film som sägs vara baserad på Zodiac killer som var en seriemördare som härjade i San Francisco på den tiden som det sedan också blev en film av. Jag var såklart även på Alcatraz ett måste om man har sett filmer som ”Flykten Från Alcatraz” och ”The rock”.

Sedan har vi såklart Los Angeles, där man sett ett antal filmer från. När man åker in i Los Angeles för första gången så är det som att man är med i en av de filmerna. Dödligt Vapen-filmerna är de första filmerna jag såg som hade LA som bakgrund och även den staden hade lockat mig som liten men ett av de största ögonblicken i LA kom ändå förra året när jag åkte till Malibu och det är exakt som i Point Break när man åker med bilen ifrån Venice Beach till Malibu nästan slående hur fantastiskt det är.

Det finns så många filmer och referenser till USA jag skulle kunna nämna så detta är bara några av dem. Man målar upp en bild från filmerna och hur det kommer att vara att åka in i Manhattan för första gången, eller åka Greyhound-bussen till Las Vegas och köra in i LA. men när det gäller USA så har verkligheten alltid varit så mycket bättre än vad jag någonsin har kunnat drömma om och jag kommer fortsätta åka dit om och om igen, närmast i oktober för att besöka Grand Canyon. För att jag har sett det på film – så klart.

//Tommy Arvemark

LEAVE A RESPONSE

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här artikeln är producerad av en gästskribent.